19 Юни, 2021 14:31 2 942 3

Ново течение при офис интериора

  • офис-
  • интериор-
  • neuroachitecture-
  • архитектура

Нарича се Neuroachitecture

Ново течение при офис интериора - 1
Снимка: Shutterstock

От години архитекти и дизайнери проектират офис интериори, в които служителите да се чувстват като у дома си, а динамичната промяна на офис битието доведе до тласък в развитието на ново течение в архитектурата – Neuroachitecture. То е синоним на стремежа за по-голяма гъвкавост на офисните пространства, елиминиране на фиксираните зони и въвеждане на такива за релакс. Посоката на вътрешноархитектурните промени неминуемо ще бъде към по-качествени офиси, които съчетават повече от една функция и дават възможност за гъвкави трансформации.

Международният експерт по въпросите на дизайна и стратегията за работна среда Кей Сарджънт, прогнозира връщане към минимализма в интериорния офис дизайн с оглед на по-лесно почистване, проектиране на все повече външни и открити места за работа, както и по-голям фокус върху пространствата за срещи. Множество компании реорганизираха интериорните си пространства, използвайки така наречените smart design решения. Те включват интелигентни комбинации от работни бюра, осигуряващи необходимата дистанция и закътаност без много голям преразход на площ.

Друго smart решение е балансираното и иновативно разпределение на работни и обслужващи зони с цел „разбиване“ на типичния безкраен open space на по-обособени и контролирани микро-open space зони.

„Бъдещето принадлежи на офис сгради, които предоставят цялостно изживяване за хората с модерна, технологична, безопасна и уютна среда за работа. Говорим за работно пространство, описано с три ключови думи: гъвкавост, свобода, избор“, споделя Елица Ценова, главен инвестиционен директор в Lion's Head. „Буквално пред очите ни офисните сгради еволюират в екосистеми, в центъра на които са поставени човекът и неговите нужди. Фокусът вече не е само върху предоставянето на офис пространство, а по-скоро върху разнообразието от услуги, удобства и изживявания“, допълва тя.

За да се отговори на изискванията за безопасност, концентрацията на служители в офисите се намалява, като се осигурява достатъчно голяма площ. Освен сигурност тази промяна носи и усещане за свобода и по-ниски нива на фонов шум и разсейващи фактори. Кога и как служителите ще могат да се завърнат изцяло в офис пространствата зависи най-вече от темповете на имунизацията, от предпазните средства – наличието на маски, ръкавици, дезинфекцията и сигурната офис среда, споделят експерти и архитекти. Концепцията „отворен офис“ остава все така актуална, като само функциите се променят, а бъдещето е в смесения/хибриден формат на работа. Очаква се най-приложимият работен режим да включва три дни в седмицата в офис с възможност за гъвкавост според бизнес сектора и профила на позициите. А също и тенденцията тези, които избират офисния режим на работа да получават по-голям шанс за повишение. Така разнообразието и изборът на работещите ще продължат да бележат лицето на съвременния офис.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    3 0 Отговор
    Новото течение при офис интериора е да няма офис. Нормалните компании се отвориха поне на хибриден модел - работа от вкъщи/офиса. Добрите изобщо не карат хората като роби да прекарват по 10-12 часа ангажирани с работата, а стриктно по 8. Едно е да си отвориш лаптопа на дивана в хола в 9 и да го затвориш в 6, друго е да станеш в 7, да пиеш кафе и да се оправяш 1 час и още толкова до офиса в студ и задръствания, харчейки пари за бензин и хабейки нерви.

    Коментиран от #2

  • 2 Единак

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    А, какво става със социализацията ?

    Коментиран от #3

  • 3 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Единак":

    Тя отдавна е онлайн. Още преди хоум офис течението. Благодарение на европеидизацията.