Last news in Fakti

21 Юни, 2021 11:11 2 614 5

Поскъпването на жилищата при съседите продължава

  • турция-
  • жилища-
  • цени-
  • сделки-
  • ипотечен заем

По-малко турци купуват с ипотечен заем

Поскъпването на жилищата при съседите продължава - 1
Снимка: М. Богданова ©

Индексът на цените на жилищата RPPI нарасна до 32.4% на годишна база през април, сочат данните на Централната банка на Турция (CBRT) и до 32% през март спрямо същия месец на миналата година. За година новостроящите се апартаменти са поскъпнали с 35.6%, а на съществуващите – с 31.6%. От март до април увеличението е 2%.

Поскъпването в Истанбул е 28.6% на годишна база към края на април. Цените в столицата Анкара и Измир са се увеличили съответно с 32.3% и 29.8%.

Независимо от драстичното поскъпване на жилищата през месец май са отчетени рекорден брой продажби – 59 166, което е ръст от 16.2% на годишна база, сочат данните на Националния статистически институт на страната (TurkStat). Увеличението е минимално, главно поради ограниченията във връзка с пандемията. От април до май на текущата година броят на сделките се е понижил с 38.2%. На годишна база през април продажбите отчитат 124% ръст. Продадени са 95 863 жилища, до голяма степен за сметка на чуждестранния интерес.

До 42.9% през май на годишна база са спаднали продажбите на жилища с ипотечен заем, до 10 560 единици. Евтините кредити, въведени с цел смекчаване на негативните икономически последствия в резултат на пандемията, доведоха до общ ръст на продажбите от 11.2% на годишна база. През миналата година са купени рекордния брой 1.5 милиона жилища. За периода януари-май сделките с ипотечни заеми са се понижили с 54.3% спрямо същия период на 2020 г., до 75 290 единици.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бл.134 в Зап. парк

    1 0 Отговор
    Ебре-Дебре , скоро и в целия свят . Парите са шума централните банкери шушумиги!
  • 2 То поскъпването

    3 1 Отговор
    ако е в ТУР лири , може да се окаже че са поевтинели на практика в евро поради девалвацията на лирите . Удобно не е упоменато.
  • 3 Супер

    1 0 Отговор
    Не знам за банките, но самите строители продават на разсрочено плащане без оскъпяване. И у нас има една такава фирма във Варна, но разликата е, че у нас е в Евро, а в Турция в тяхна валута, която прави сделките изгодни. Иначе шапка свалям на българската фирма, Човека е достоен бизнесмен
  • 4 Нора

    4 0 Отговор
    Навсякъде имотите поскъпват. Даже в Бишкек вървят към 1000 доларес/кв.м. Евтиното свърши откакто пуснаха печатниците за евро и доларес на макс.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.