22 Юни, 2021 13:37 2 546 11

Изкоп едва не срути къща

  • пловдив-
  • изкоп-
  • сграда

Инцидентът е с адрес Пловдив

Къща пропадна и е на път да се срути в центъра на Пловдив, след като строители влязоха в съседния парцел. Сградата на ул. „Видима” 8 се е пропукала при изкопни дейности днес на обяд. Преди няколко седмици до нея е започнато строителство, като за целта са премахнати две къщи, които са били на калкан. Последвало е изкопаване в дълбочина. При, което е настъпило сериозно увреждане на съседната къща.

За щастие, по време на инцидента в къщата не е имало никой, като най-младият ѝ обитател е бил излязъл, пише Trafficnews.bg. В жилищната сграда живеят четирима души, които към този час са се изнесли на квартира, която е осигурена от инвеститора на новата кооперация, която ще се строи в съседство.

Няма никакви шансове къщата да оцелее, тъй като по нея има огромни пукнатини и вероятно е конструктивно компрометирана. Едната част на постройката се свлякла и се очаква съвсем скоро да падне.

Междувременно собствениците на къщата, която се намира от другата страна на срутващата се постройка са изключително притеснени, тъй като от това как ще се срути тази къща зависи съдбата на тяхната. Има риск при сериозно срутване да бъде засегната, хората и от нея са се изнесли от къщата.

На място дойде полиция, която обезопаси мястото с ленти, а съседи с подръчни материали са отцепили мястото около сградата.

Очаква са на терен да дойде РДНСК, която да напише констативен протокол за щетите и състоянието на къщата. При вина на строителя той ще трябва да укрепи къщата за своя сметка.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1212

    16 0 Отговор
    Да укрепи къщата за негова сметка? По скоро ще трябва да построи къщата на ново за негова сметка, съдете го до дупка тоя да ви обезщети на реална пазарна цена.
  • 2 То за това си има норми

    19 0 Отговор
    Нашите строители плащат на кметовете и строят почти на цялата площ от парцела, а плътността сигурно е 30%. Изобщо изкопа няма място до другата къща и основите трябва да са много далеч при 30 процента. В западна Европа, кмета и архитекта, щяха да са зад решетките. И не само в западна, а в цял свят.

    Коментиран от #3

  • 3 Ами не

    1 18 Отговор

    До коментар #2 от "То за това си има норми":

    Първо в Европа няма да видиш такава съборетина като тая къща. Второ, като гледам там е имало къща на калкан и новият собственик я е бутнал за да построи нова(което е нормално като гледам в какво състояние е старата. На вярно и на тези им е предложено нещо, но като се вземе на предвид какви луди хора живеят в такива съборетини, вероятно са отказали. Въпросната къща най вероятно е строена преди много време от мургави човечета и аучен собственик който е спестил материал за основи. Така се строи в БГ. И не е виновен новият строител, а този който е строил преди него. При наличието на бетонни фундаменти, това няма да се случи.

    Коментиран от #4, #8, #10

  • 4 Ами не

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ами не":

    Грешката е изцяло в новия строител, има хиляди такива строежи до още по големи съборетини без да са паднали. На новия строител архитектите, строителите и геодезистите са с платени дипломи и нищо не разбират.

    Коментиран от #11

  • 5 Гост

    4 0 Отговор
    Към снимката веднага обява: Тухлена къща, двуетажна, с тераса, дървена дограма, ретро фасада, цена 135 000 €. Такса поддръжка само 5€/кв.
  • 6 Гост

    5 0 Отговор
    Как така строителя щял да укрепи? Укрепеното не е като новото. ТРЯБВА ДА ПОСТРОИ НАНОВО!!!!
  • 7 Гост

    5 0 Отговор
    Тези строители станаха галениците на системата. Тя ги покровителства да си правят каквото си искат. Строят вече блоковете си буквално над покривите на хорските къщи. Надвиснали са над тях и няма зкон, който да ги спре. Има изискване за 1,60м от съседна сграда и до там. Трябва на 8м да е.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гост

    4 1 Отговор
    Туп ли си? В момента в нашият квартал се строи поредният блок. Сега му тръмбоват изкопа за основите. От тръмбовката се тресе цялата земя в радиус от 50 м. Къщите наоколо се напукаха от непрестанното тресене, все едно по цял ден има леки земетресения. Коя сграда ще издържи на такъв терор? Военен бункер ли?
  • 10 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ами не":

    коментар 9 за теб
  • 11 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ами не":

    Хем нищо не разбират, хем не им пука.