Last news in Fakti

23 Юни, 2021 06:28 8 531 43

Проф. Огнян Герджиков: Няма съмнение, че държавата ще бъде осъдена за "Златен век"

  • огнян герджиков-
  • небостъргач-
  • златен век-
  • артекс

Ако законът е религия, то българинът е атеист, смята бившият служебен премиер

През април 2019 г. строежът на емблематичната сграда „Златен век“ бе спрян. Основният мотив – изтекло разрешение за строеж. Започва съдебна сага, която приключва с решение на Върховния административен съд (ВАС) от 14 май 2021 г.

В него ВАС постановява, че строителството може да продължи.

Най-изненадващо обаче началникът на ДНСК Влади Калинов отново разпорежда спиране на строителството, поради същата причина - изтекъл срок на разрешението. Аргументът е, че въпросът за валидността на разрешението не е бил предмет на делото, по което ВАС се е произнесъл. За съжаление тази позиция изненадващо се подкрепя и от министъра на регионалното развитие.

„Абе, аланкоолу“, както би казал колоритен журналист от близкото минало, не ви ли идва на ума, че няма как ВАС да постанови в решението си, че строителството може да продължи, ако няма валидно строително разрешение. Не е необходимо въпросът за разрешението да е включен изрично в предмета на делото. Този въпрос е „преюдициален“. Иначе казано, той е предпоставен.

Преди ВАС, и двата състава на АССГ (Административният съд София град) в мотивите си приемат, че разрешението за строеж на „Златен век“ „има действие най-малко до 19.11.2022 г., а ако се изхожда от практиката на ВАС във връзка с издадените заповеди за допълване на решението по реда на чл. 154 от ЗУТ, валидността ще изтече едва през 2028 г“.

Макар ВАС да приема, че продължителността на разрешението не е предмет на спора, изводите на АССГ, относно валидността на разрешението на строеж, не се оспорват. Нещо повече ВАС по необходимост стъпва на този извод, за да постанови решението си.

Върховната съдебна инстанция намира за правилен крайния извод на първостепенния съд за материална незаконосъобразност на заповедта. Поради това ВАС постановява: „решението на първоинстанционния съд трябва да бъде оставено в сила като валидно, допустимо и правилно“.

И тук идва огромният жизненоважен въпрос – за юридическата грамотност на тези, които определят живота ни и развитието на обществото. Ако законът е религия, то българинът е атеист (по Димитър Томов). За съжаление това важи в голяма степен за тези, които ни управляват. Няма по-страшно за една държава от това да дадеш власт на некомпетентността.

Един от основните принципи, върху които се гради всяко демократично общество, е този на правовата държава. Държавата е правова, когато се управлява според Конституцията и законите на страната. Но, за да може този принцип да не е куха фраза, трябва тези, които прилагат правото, да го познават и уважават. Ако не го познават, са длъжни да търсят квалифицирана помощ.

Държавата е длъжна да гарантира и защитава основните права, а не да създава юридически пречки за осъществяването им – така гласи решение на Конституционния съд. В лицето на ДНСК обаче за Артекс Инженеринг АД се създават непреодолими пречки, което води до многомилионни загуби за фирмата. Тя няма друг изход, освен да потърси защита на правата си в съда в Страсбург.

Няма съмнение, че държавата ни ще бъде осъдена и ще плащаме всички ние, вместо тези, чиято юридическа неграмотност е довела до тези загуби.

Източник: Епицентър.бг


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 С две думи

    20 14 Отговор
    БЪЛГАРСКА РАБОТА !!!

    Коментиран от #6

  • 2 Абе Герджиков- аланколу

    72 30 Отговор
    Не ти ли идва на ум ,че тия хора разбират повече от тебе по тоя въпрос( говоря за новите в правителството)?
    Ония строителите къде спаха 10 години?

    Коментиран от #12, #16, #27

  • 3 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    106 19 Отговор
    Я кажи сега царска подлого, колко апартамента на "промоция" имаш от "Артекс"?
  • 4 Артекс

    40 5 Отговор
    Строи асансьори
  • 5 Милен

    40 65 Отговор
    Не знам кой стои зад Артекс и колко чист им е бизнеса, но това в случая няма значение. Герджиков е напълно прав. Случаят е юридически ясен дори за хора с базова правна компетентност. Новото правителство за съжаление показва тотална пристрастност във вземането на решения, а уж щеше да е обратното. Ще ги нарека просто мекерета! И тия ни помислиха за слепи, но забравиха, че "слепите" чуват....и то добре.

    Коментиран от #21

  • 6 бл.134 в Зап. парк

    10 20 Отговор

    До коментар #1 от "С две думи":

    Акъл. Цепи мрака .
    Хайде сега " Златен век " с два пъти повече етажи. Да знаете за друг път.
  • 7 Aлтънпармаков

    42 7 Отговор
    Този случай ми прилича на "чашата е наполовина пълна" или "наполовина празна". Зависи кой как ще го приеме. Като знаем колко "справедливи" са съдиите, не се учудвам, че строежът е редовен. Просто "Артекс" не са платили на когото трябва още и попадат в схемата, която са изградили през годините. А "капацитетът" Герджиков си го знаем.
  • 8 Монк

    46 7 Отговор
    Този има обширно становище в сайта на самата фирма Артекс. Там твърди, че разрешението им за строеж било валидно да 2028г.Интетесното е, че Артекс твърдят, че то е до 2022г...По-голям католик от папата е Герджиков, май че и това едва ли е безвъзмездно
  • 9 Огн. ГЕРДЖИКОВ?? И ТИ ЛИ СИ ВЗЕЛ ОТ

    37 7 Отговор
    Евтините апартаменти??? Лобираш против Държавата!! Върви на М.... ата, си Райна...
  • 10 След като се плесне

    27 9 Отговор
    Ще му дойде акъла и утре ще има изказване противоположно на това. Този мазник не се ли правеше вещ по търговско право?
  • 11 дядо Славейков

    23 2 Отговор
    Народе, народе, трябва да разбереш, че законите, правилата и прилагането им ги прави парата! Това е то, „ти паричке, ти единствена царичке“!

    Коментиран от #20

  • 12 Ха ха ха

    11 16 Отговор

    До коментар #2 от "Абе Герджиков- аланколу":

    Явно не разбират и това ще проличи, когато осъдят държавата!
  • 13 Съдията Дред

    30 5 Отговор
    Герджиков адвоката на корумпираната хунта. ВАС е бил подведен, задължителноне съда да включи в решението си разрешителното!
  • 14 123456

    15 4 Отговор
    ФАКТИ закъсня с тази новина с ден и половина докато й разрешат да я публикува; свобода на медиите по български. Дали не са ви зелени и вашите чорапи?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Мислител

    7 6 Отговор

    До коментар #2 от "Абе Герджиков- аланколу":

    Дали разбират е спорен въпрос. А когато въпросът е спорен, се произнася съд!
  • 17 Намеса в съдебната власт

    21 7 Отговор
    Това изказване от член на ОПГ е насока за определение на съда. И това го прави ПРОФЕСОР по търговско право. Трябва да се въведе закон за отнемане на титли.
  • 18 Чочо

    11 6 Отговор
    Забраната е предизборна.После артекс ще ,,продаде,, по някой апартамент на новите цв.цв. и строежа продължава
  • 19 Badjoto

    20 3 Отговор
    Не съм страна по въпроса но гледам и не вярвам на ушите си! Тези строители съвсем го закъсаха с корумпираните чиновници и политици. Явно много мародери искат апартаменти без пари там и ще разкъсат всеки само и само да се докопат до имот-че.
  • 20 БазаДанни

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "дядо Славейков":

    Закона е за коня т. е. за този който работи.
    Иначе щеше да е Запрасе примерно.
  • 21 Българин

    12 3 Отговор

    До коментар #5 от "Милен":

    Значи следващия път като се създаде закон да може да си построя нещо в задния двор на къщата ти, и ти ще мълчиш, защото е законно. Така ли?

    Коментиран от #23

  • 22 SAAB

    7 0 Отговор
    ТеЗ ВАС , НАС , СПЕЦ......всички са една уйдурмЪ !
  • 23 Милен

    9 5 Отговор

    До коментар #21 от "Българин":

    Аз не съм адвокат на Артекс. Не коментирам дали законно или незаконно е издадено разрешението. Въпросът е, че има издаден документ за строеж, който в един момент става невалиден. Юридически инвеститора е в правото си и е съвсем нормално да защитава интереса си.
    Ако все пак ме питаш дали тази сграда принципно трябваше да е там, ще отговоря с категорично НЕ.
    Важният въпрос обаче е КОЙ и КАК решава съдбата на подобни огромни проекти ? Тези хора трябва да понесат отговорността, а не инвеститора.
    И накрая ....щели да събарят сградата! Моля?!!!!
    Ние , българите сме царе на събарянето, но една кучешка колиба не можем да построим без да се изпокараме със съседа!
  • 24 Павел Пенев

    29 3 Отговор
    Г–н Герджиков, с теб сме състуденти и тогава не сме учили търговско право а ЗТСУ беше ясен за всички. По късно беше редактиран на ЗТУ и герберите го променяха всяка година заради искания на строителната мафия. Последната поправка е направена така,че държавата да бъде осъдена и на практика да заплати строежа на мафиотите. Обясни какво искаш да кажеш на хората в социалните мрежи– че нямаме държава, на която беше служебен Премиер, или че имаме мафиотско Народно събрание на което беше Председател? Как така от добър юрист се превърна в посредствен политик?

    Коментиран от #34

  • 25 Deepdown

    3 1 Отговор
    трябва да са намали численоста на парламента и оттам да почне оптимазациата
  • 26 Иван

    7 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Ако законът е религия, то българинът е атеист (по Димитър Томов)."
    ==============
    Момент. Тук не говорим за "българина", а за българските съдии - свещениците на тази религия, които, оказва се, са най-заклетите "атеисти".
  • 27 Гост

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "Абе Герджиков- аланколу":

    ПРочети неущо за О.Герджиков-кой , какво е учил и с какво се занимава и тогава пиши глупости..............
  • 28 да не би

    6 2 Отговор
    да има преплатен имот че с такава плам действа в защита. на всички е ясно че съда не е независим и работи в нечий интерес. вече и на децата стана ясно че разрешителното е изтекло. нама как ВАС да е решил въз основа на валидно такова. просто си решават както искат в нечий корпоративен интерес
  • 29 Край

    6 1 Отговор
    Не щем златен, не щем сребърен или бронзов век. Искам да сме у каменната ера. У Пещерите. По простите даже да са още по дърветата.
    Това некой да строи и да богатее ме влудява. Искам само аз да имам пари.
  • 30 Тудуф тудуф

    7 2 Отговор
    Оги, нали хвалеше гешев, че бил от най-добрите на които си бил чел лекции. И какво стана? Ясно е, че си страна - по поръчка даваш становище, разчитайки на SV-то, а не на познанията си!
    Само като си спомня как се пънеше да се снимаш на София опън - по добре не се прави на стахановец. И по челото се плесна, или те плеснаха зад врата!?
  • 31 Туфалак Профи

    8 2 Отговор
    Мнoгo взeхa дa им рacтaт рoгитe нa БКП-нoмeнклaтурнитe нeкaдърни ceлcки aрхитeкчeтa и бавноразвиващите им се адвокатчета! Осpаxа Coфия и я прeвърнaхa в 4-рaзрядeн грaд-кенеф oт ceлcки тип! Нaпълнихa я c рaзни ceлcки ниcкoчeли кaруцaри, мутри, мутрecи, кoпoи, гaвaзи, кoчияши, джaндaри, фaтмaци, фурaжки, лaпaзи, тeляци, мacaжиcти, ..... и вcякaкви крaдливи чoвeкoпoдoбни, нaпъхaни в мaркoви кocтюми и тoaлиeти! Иcкaт дa cи избивaт кoмплeкcитe зa мaлoцeннocт, глeдaйки нa coфиянцитe oтвиcoкoтo нa грoзни, нeфункциoнaлни и нeпoдлeжaщи нa пoддръжкa и рeмoнт нeбocтъргaчи! Cъбaряй дo ocнoви и нoв cтрoeж дo 20 м виcoчинa (мaкcимум 6 eтaжa), кaктo e пo Плaнa "Муcмaн" oт 1930-тe!
  • 32 Alabala

    6 3 Отговор
    Тоя винаги е бил гербераст. Корумпе от класа. Сега виждаме разликата между Герджиковото служебно правителство и сегашното.

    Коментиран от #35

  • 33 Стамбул Ямбол

    7 2 Отговор
    За какво му е на Герджиков- преподавател по право- да обсъжда толкова яростно и шумно случая с Артекс? Нерде Ямбол, нерде Стамбул. Едва ли е случайно....И там са пълнили шкафчета.
  • 34 Мангизлиев

    6 2 Отговор

    До коментар #24 от "Павел Пенев":

    Гони си интереса човекът. Шумоленето на парите определя съзнанието.
  • 35 тенис

    6 3 Отговор

    До коментар #32 от "Alabala":

    Гербераст, играе редовно тенис с мутрата от Банкя. И Кайзера- помните ли го, една мижитурка около "царя"- и той е в тая компания.
  • 36 Патето Яки

    7 1 Отговор
    Ами то герберастите измениха закона - презаверяване стр. разрешение само веднъж за да процъфти корупцията в общините.
    Пълно глупост да събаряш на 11-та година защото не ти презаверяват стр. разр.
    Правилно е да се презаверява задължително стр. разр. докато отговаря на строителните норми това е 20-30-40 години.
  • 37 Патето Яки

    3 1 Отговор
    против съм да се разрешава строителството на такива мастодонти, който е разрешил на съд
  • 38 Мутри вън

    1 3 Отговор
    При тези загуби за Артекс аз щеше да платя само 10% от тях и досега щеше да са мъртви всички простаци, които рушат закона и пречат на инвеститора!
  • 39 Йорданчо

    3 7 Отговор
    Това с "Артекс" е типична разправа на държавата с частна фирма. Гадна, отмъстителна разправа, характерна за военните хунти. Сега разбрах защо правителството на Радев наричат "Хунтата на зелените чорапи". Как може държавата да спре блризо две години едно строителство, и когато след куп съдебни саги, то тръгва отново, да каже на фирмата, че междувременно и е изтекло разрешителното и отново да я спре. Проблема е, че компенсацията на фирмата след присъда от Страсбург, ще я плащаме всички ние. Тия червени телета от временното, служебно правителство, отдавна ще са си по дупките от където изпълзяха и ще се правят, че не знаят нищо. Задс всичко стои фатмака Радев.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 9974

    3 0 Отговор
    Престанете да ни занимавате с мнението на този изкукуригал пръдльо.
  • 42 не си ти проф

    2 0 Отговор
    ти си ако на мекотело....
  • 43 Наивна

    0 0 Отговор
    Простете, но на колко етажа е тази сграда и как се вписва в ландшафта...а че парите са Царица...това Алеко го е казАл преди повече от 100 години!