Last news in Fakti

23 Юни, 2021 15:22 1 924 9

МРРБ ще откаже изменението на действащия ПУП при проектиране на нова сграда за Национална детска болница

  • детска болница-
  • мррб-
  • пуп

Влизането на един подробен устройствен план в сила е равно на закон

МРРБ ще откаже изменението на действащия ПУП  при проектиране на нова сграда за Национална детска болница - 1
Снимка: БГНЕС

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ще откаже изменението на действащия подробен устройствен план и е в готовност да издаде виза за проучване и проектиране на нова сграда при поискване от възложителя на същото място, в границите на Медицинска академия, която ще бъде с височина 20 метра. Това каза министър Виолета Комитова на брифинг днес във връзка с проекта за изграждане на Национална детска болница.

Министър Комитова припомни, че идеята за създаване на детска болница възниква през 2004 г. Тогавашното Министерство на здравеопазването е заявило, че недостроеният корпус е негоден за използване. В резултат на това становище, през 2011 г. влиза в сила подробен устройствен план за цялата територия на Медицинска академия, съгласно който на мястото на недостроения корпус е предвидена чисто нова сграда за бъдещо строителство, която ще бъде висока 20 метра.

Влизането на един подробен устройствен план в сила е равно на закон. Всички, които имат инвестиционни намерения, трябва да се съобразяват с този план, подчерта регионалният министър.

Виолета Комитова напомни, че през 2019 г. Министерството на здравеопазването обявява обществена поръчка за детска болница, свързана с недостроения корпус. Има процедури, обжалвания. През 2020 г. има договор с изпълнител, който трябва да изпълни поръчката. През 2021 г. идват при мен всички участници и ми съобщават, че от 6 месеца очакват от МРРБ да им съдейства да изготвят подробен устройствен план, в който старата сграда съществува като такава. В правния мир, по смисъла на Закона за устройство на територията и по смисъла на влезлия в сила през 2011 г. подробен устройствен план, няма как в действащ план да се появи стара сграда, несъответстваща на устройствените норми. Няма законова норма, с която да съдействаме по този начин да се случи този проект – реконструкция и дострояване на съществуващата сграда, категорична бе министър Комитова.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 див

    6 2 Отговор
    Браво, това е професионалист! Точно и ясно!
  • 2 6969

    4 6 Отговор
    това тъпо бабе започва много да дразни, на нас не ни трябват хора които да ни казват как няма да стане - а как ще стане?!
    Радеф скоро да не се наложи да мине в глуха отбрана с тези жалки смешници

    Коментиран от #4

  • 3 Гражданин

    4 5 Отговор
    И какво и е на тази сграда? Тези какво искат?

    Коментиран от #5

  • 4 див

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "6969":

    Арх. Комитова точно това казва - как ще стане. За територията има влязъл в сила ПУП, следва издаване на виза за проучване и проектиране и изготвяне на нов проект.
  • 5 див

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Гражданин":

    Съществуващият скелет е не само амортизиран, но и не е проектиран в съответствие със сега действащата нормативна уредба. Вие съгласни ли сте децата и/или внуците ви да влизат в болница, чиято конструкция е опасна и не е съобразена с действащите норми за земетръс? Децата на България заслужават сграда, изградена без компромиси!

    Коментиран от #6

  • 6 Гражданин

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "див":

    Кви нормативни наредби бе много змеш наредбите скелет било калво искат нещо футористично ли? Като няма риба и рака е риба! Не се прави на разбирач, бетона колко повече го вали дъжд толкова по здрав става!

    Коментиран от #7

  • 7 див

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Гражданин":

    Никъде не говоря за футиризъм. Колкото е по проста и повтаряема конструкцията на сградата, толкова е по-добре. Всяка конструкция на сграда се изгражда не само от бетон, трябва и арматура, т.е. от стоманобетон. Сегашните противоземетръсни норми изискват влагане на повече стомана в носещите елементи. Бетонът става по-твърд с времето, а не от водата. Водата го руши.

    Коментиран от #8

  • 8 Гражданин

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "див":

    Ти да не копа с перфоратор стените в строежа и да не замери с шублера обиколката на стоманта случайно, че пишеш за арматура?
  • 9 Тиквар

    1 0 Отговор
    Тогавашното министерство на здравеопазването е същото като сегашното, т.е. министерството си е министерство. Предполагам, че авторът е имал предвид тогавашните кратуни в министерството и сегашните в същото. Част от тогавашните кратуни в министерството са и сегашни. Или обобщено и накратко - част от к.те в бардака са стари, бардака е същия