30 Юни, 2021 14:36 1 944 11

Регистърът на брокерите е стъпка към регулация на услугите

  • нсни-
  • брокери-
  • посредници-
  • регистър

Регистърът е доброволен за включване, но с членството си фирми, брокери и агенти, дават гаранция и спокойствие на потребителите

Регистърът на брокерите е стъпка към регулация на услугите - 1
Снимка: Shutterstock

Електронният Професионален регистър на агенциите, брокерите и агентите на недвижими имоти е дългогодишен проект на Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ). Опитът и професионализмът на членовете и екипа на НСНИ е в основата за неговата реализация. Динамично развиващият се пазар на недвижимите имоти в България налага създаването на този инструмент, който да бъде в полза, както на потребителите на посреднически услуги, така и на агенциите за недвижими имоти и брокерите и агентите, които работят за тях.

„Създали сме инструмент, който да обедини в една база данни лицата (физически и юридически лица), занимаващи се с посредническа дейност при сделки с недвижими имоти. В условията на нерегулиран професионален пазар вписването в професионалния регистър е на доброволен принцип, чрез който всяко лице по собствено желание заявява пазарната си позиция. Членовете на НСНИ получават и професионални карти за всяка календарна година, чрез която могат да се легитимират пред потребители и където е необходимо пред институциите“, споделя Ирена Перфанова зам.- председател на УС на НСНИ.

Регистърът е доброволен за включване, но с членството си фирми, брокери и агенти, дават гаранция и спокойствие на потребителите.

От началото на май 2021г., НСНИ стартира медийна кампания за популяризирането на Регистъра. Целта на тази кампания е гражданите да могат да получат точна и коректна информация за агенцията, брокера и агента, които са избрали за свой посредник при реализирането на сделка с недвижим имот. Професионалният регистър дава бърз достъп и допълнителна защита на потребителите, като чрез него те могат да изберат посредник. Това намалява риска от измами на клиентите от страна на мними брокери и недобросъвестни фирми.

Данните към днешна дата показват, че популярността на Регистъра нараства и вече има регистрирани общо 316 профила на юридически и физически лица. Справка в Google Анализ показва, че от 11 май до 29 юни 2021г. посещаемостта в Регистъра се е увеличила двойно. Интересен факт е, че Регистърът е платформа, към която се обръщат потребители не само от България, но и други европейски страни като Великобритания и Германия. Интересът за закупуване на имот от българи живеещи в чужбина, както и от чужденци, бележи ръст от началото на годината. Такъв тип регистри съществуват в повечето европейски държави и не е изненада, че чужди граждани търсят информация за легитимността на компанията, която са избрали за свой посредник. Справката в Регистъра е напълно безплатна за гражданите.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пипи

    17 3 Отговор
    Няма да ги направи по-компетентни и полезни...

    Коментиран от #7

  • 2 Хайде

    12 3 Отговор
    няма нужда от "брокери" гаранция ?!
  • 3 хАнт

    13 3 Отговор
    Аз съм продавач и ми писна от т. н. "брокери". Как ги обучават не знам, но "учебника " един и същ. На второто изречение пазарят са за комисионна, и ако не дам, то той щял да си я вземе от Купувача. Просто модел на съзаклятничество.
    На огледи шушнат на купувача разни глупости и ги объркват като се докарват на много разбиращи.
    Спирам, защото няма да бъда разбран... а имам чувството, че и този пост ще бъде изтрит...

    Коментиран от #4, #6

  • 4 6892

    10 6 Отговор

    До коментар #3 от "хАнт":

    Прав си от тази професия няма нужда. Всеки може да си пусне обява и да си го продаде сам.
    Няма да им дам една стотинка на тези мързеливи брокери.
    Даже и сдружение си направили. хахах ще умра от смях

    Коментиран от #5

  • 5 Bossman

    4 5 Отговор

    До коментар #4 от "6892":

    А знаеш ли колко тарикатчета като теб как обичат да мамят купувачите? Правят се на много разбиращи и влизащи в положението и накрая духват с капарото и после иди ги търси.Така че стой си до вентилатора и не приказвай много.

    Коментиран от #8

  • 6 Bossman

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "хАнт":

    На купувачите им писна от такива продавачи като теб които режат главите им с нереално високи цени на продаваните от тях имоти.Искаш с един удар и да отидеш да почиваш на Хаваите.Не става така.
  • 7 Bossman

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "пипи":

    Напротив,доверието на клиентите ще се повиши.
  • 8 6892

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "Bossman":

    Духването с капарото го има само по филмите.
    Договора ако подписан и направен добре защитава прилично страните.
    Ти явно си някой гладен брокер целящ да уплаши хората че немогат без брокер.
    Абсолютна лъжа.
    Купувачите не искат лъжливи брокери които незнаят какво показват и всяка втора дума е за тяхнот възаграждение.
    ВСЕКИ МОЖЕ ДА СИ ПРОДАДЕ САМ ИМОТА!!!!!!
  • 9 Гост

    2 2 Отговор
    На мен ми се струва като стъпка към озаконяването на м@фията.
  • 10 ле ле

    8 1 Отговор
    Благодаря, но една агенция мжже да работи и без да бъде член на тази организация.Всяка професия има някакво сдружение и др.подобни, а дали качеството на обслужване се повишило--НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ...Всичко е членски взнос, дай пари ивземи една хартийка..Същата схема и с регистрация и плащане на 50лв. за да получиш грамота "коректна фирма" и има идиоти които се плащат и пълнят джобове на мошеници..

    Коментиран от #11

  • 11 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "ле ле":

    Като има организация по-лесно се прави картел.