30 Юни, 2021 17:42 3 535 19

Собственици на 5000 частни имота плащат данъци, но не могат да ги ползват

  • имоти-
  • градинка-
  • зелени площи-
  • собственост-
  • данък

Терените попадат в паркове

Собственици на 5000 частни имота плащат данъци, но не могат да ги ползват - 1
Снимка: М. Богданова ©

Специалистите на общинското предприятие „Софияплан“ са идентифицирали 5000 частни имота, които попадат в столични паркове, градини или бъдещи зелени зони. Повечето са в Южния и в Западния парк, както и в предвидени зелени пространства. "Това не е странно, учудващото е, че толкова време те не са отчуждавани и остават частни", коментира Любо Георгиев, директор на „Софияплан“, цитиран от Радио София.

Той допълни, че макар и частни, терените в парковете са защитени от закона, в смисъл там площите не могат да бъдат преустроени на нищо друго (с друг статут). Собствениците не могат да строят, да го дават под наем, но плащат данък. Би трябвало поне да са задължени към общината, защото те де факто не използват имотите си за частни нужди.

София има нужда от тези зелени площи. Градът е особено жив в зеленината си. Това е част от градската култура и качествения живот, допълни Любо Георгиев.

За да се отчужди част въпросните частни имоти - по груби сметки – ще са нужни около 2 млрд. лева, което е непосилно за столичния бюджет.

Специалистите все още търсят други способи за компенсиране на собствениците на частните имоти в парковете, защото чрез заплащане с публични средства е почти невъзможно.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕРБЕР СТРОЙТЕЛ

    6 7 Отговор
    Е са като си върнем Баце отгоре и ще видите как се урбанизира Южен, Западен, Северен и там каквито паркове има.

    Как във Варна Портних дава, а тука се правят на важни,аааа?!!!
  • 2 Жан Клод ( с двата ножа)

    2 3 Отговор
    Търсят и така цял жиеот!
  • 3 Ю.кортес

    16 0 Отговор
    Защо да е невъзможно.Бюджета на общината е два милиарда,половината се крадат.По 2% да бяха отделяли годишно за тези 30 години всички зелени площи щяха да са общински...да,ама не...не са открили още начин как и от обезщетенията да откраднат.За това казват че няма пари
  • 4 Чочо

    18 0 Отговор
    Схемата е следната.Обшината отпуска 100 лева за нещо което струва 50 лева Другите 50 лева се разпределят корупционно.Тук не са изнамерили схема как на собственика на имота да му платят и после да му вземат половината за рушвет.Е,тва е цялата работа.

    Коментиран от #6, #16

  • 5 Панов

    15 0 Отговор
    Във всички бивши соц държави имаше такъв проблем и той беше решен за максимум 4 години.Държавите изкупиха терените попазарни цени.Същото е ставало и в България преди 1944. Във военната 1942 Софийска община изкупува всички частни имоти в сегашния Студентски парк..забележете,военната 1942.
    Сега,след 80 мирни години и членство в ЕС...правете сметка какви кражби са за да нямат пари за паркове.
  • 6 Ю.Кортес

    13 0 Отговор

    До коментар #4 от "Чочо":

    Могат да ги изкупят с гарантирани държавни облигации.Те и това не правят защото чрез този начин няма как да откраднат
  • 7 Миризлив пор

    7 2 Отговор
    Добре де, с какво повече софиянци са собственици от тези със земи в натура 2000? Пак имаш имот, плащаш данъци ама не можеш го ползваш. Кога докажеш, че там степен пор няма и никога не е имало банда кресливи обявата "Бетон се лее отиде природата".
  • 8 Omega

    5 3 Отговор
    Имота на бъдещето е :каравана с фото панели на село,оранжерия,мотоциклет, 20в радиостанция и телескоп да гледаш звездите !
  • 9 Оня

    4 1 Отговор
    Аз се чудя как няма минуси в коментарите,сигурно троловете са изненадани от тази статия..
  • 10 Гост

    8 0 Отговор
    Не можеш да строиш, нито да го даваш под наем, нито да го ползваш, но плащаш данък. Звучи ми все едно си си купил парцел на луната.

    Коментиран от #11

  • 11 един от стадото

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    по скоро ми звучи като някакъв османски данък. Плащаш щото си хабя зъбите с твоята храна
  • 12 Абе

    10 0 Отговор
    Специално за Южния парк става дума за няколко огромни имота очевидно окрупнявани. Всичките са в периферията на парка, така че когато му дойде времето да бъдат отделени. Единият е гората от към Лозенец източно от реката, който е собственост на Къци Вапцаров. Очевидно не му е наследство или реституция. Другият е на светофара на Бяла черква. Преди години преместиха кръстовището и така уголемиха значително този имот. Предназначението му не е за озеленяване. Рано или късно общинската мафия ще разкости и парковете и ще ги застрои. Хора бдете!
  • 13 Бай Шиле

    6 0 Отговор
    Предполагам,че има много хора с реални права за реституция.Сигурен съм обаче,че при повторен преглед на реституционните решения ще цъфнат много фалшификации.
  • 14 Димитров

    0 4 Отговор
    Има и по-голям проблем от зелените площи - и той е , че земята върху която са изградени огромната част от панелните блокове , все още не е отчуждена по законов ред и собствениците и до днес не са получили полагащото им се обезщетение по чл.10б от ЗСПЗЗ . Този проблем ще върне стотици хиляди "столичани" по родните им места , след неизбежния саморазпад на панелните недоразумения .

    Коментиран от #19

  • 15 незнайко

    5 0 Отговор
    Нещо не мога да разбера !!! 5000 човека ПЛАЩАТ данък за нещо което не ползват, но е тяхно !!! Защо не ги освободят от данъка и пак да са си техни имотите като не може общината да ги КУПИ ??? В случая общината ПЕЧЕЛИ НА ГЪРБА НА СОБСТВЕНИЦИТЕ !!! Това си е РЕКЕТ !!!
  • 16 Търпин

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Чочо":

    Те начин са намерили ама не могат да се разберат за рушвета на кого колко.
  • 17 Трол2

    3 0 Отговор
    Да им дадат земя другаде.
  • 18 1010

    3 0 Отговор
    Натура 2000 ограби хиляди семейства на базата на докладите на зелените. Спазиха европейската заповед изцяло за сметка на хорицата които имаха по едно парче земя....нямам думи.
  • 19 Бай Шиле

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Димитров":

    Пич,на нивата на баба ти от с.Голубляне,тия гадове комундетата построиха жалките панелки и сега ще пиеш една студена вода.Ех живот несправедлив.И защо толкова високо скачаше 97-ма?Язък.