Last news in Fakti

9 Юли, 2021 09:21 6 843 9

Поскъпването на строителните материали подгрява пазара

  • прага-
  • чехия-
  • строителство-
  • материали-
  • цени-
  • поскъпване

Чехия вече усеща значително поскъпване при новите жилища

Поскъпването на строителните материали подгрява пазара - 1
Снимка: Shutterstock

Поскъпването и недостигът на строителните материали започнаха да се отразяват на цените на жилищата в Чехия, съобщават строителни предприемачи. Най-силно се усеща дефицитът на дървесина, пластмаса, метал и изолационни материали. Основната причина е, че затварянето на границите миналата година заради пандемията е нарушило редовното доставяне на материали. По времето на изолация някои от строителните материали са поскъпнали 100% спрямо година по-рано. При дървесината увеличението е още по-голямо.

„Строителните материали поскъпват спонтанно с десетки и стотици проценти. Да се пренесе тази финансова тежест върху клиентите, които вече са купили жилища в етап на строеж е невъзможно. Този въпрос трябва да бъде решен посредством преговори между доставчици и строители“, казва Рената Вилдомцова, представител на строителната компания Skanska Reality.

„Бързо растящите цени на строителните материали в съчетание с поскъпването на труда водят до поскъпване на жилищата ново строителство“, допълва Евжен Корц, генерален директор на компанията Ekospol Евжен. Той добавя, че цените са се увеличили и поради дефицитът на жилищни парцели и излишно сложното строително законодателство, което има в Прага

Световната пандемия забави производството и пазарът е потърпевш на последствията от това. Дървесината, пластмасата, метала и изолационните материали често липсват по складовете и строителните фирми се налага да чакат с месеци за доставката им.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    26 3 Отговор
    Ще има ли ден без да представяте стремежи на агенции за недвижими имоти като новина?

    Коментиран от #3, #8

  • 2 Гошо

    14 2 Отговор
    А така ,ама да не прегорят само това дето са сложили да готвят
  • 3 Именно

    16 5 Отговор

    До коментар #1 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Абсолютно!!
    Гладни кокошки просо сънуват!
  • 4 Инвеститор

    5 10 Отговор
    Строителните матеряли скачат,рушветите и те,няма как жилищата да са евтини колкото и да ви се ще
  • 5 Рошко

    6 2 Отговор
    Преговори между доставчици и строители, ами банките пиявици къде останаха, хора теглили кредити и останали без работа, ко правим бедния по беден и с намордник ротшилд и бил гел като властелини на планетата
  • 6 Жоро

    5 3 Отговор
    Инфлацията яде парите,печатницата работи здраво

    Коментиран от #7, #9

  • 7 балон

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "Жоро":

    печатницата работи, инфлацията се засилва, металите х 2 само цените на жилищата ще падат
  • 8 Тра-ла-ла

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    За съжаление този път не са брокерски блянове! Увеличението на цените на строителните материали е наистина плашещо, и без икономическа логика. Случва се внезапно в световен мащаб. Говоренето за забавени доставки не изглежда много обосновано, особено на места, където не се внася, а се изнася. Хората недоумяват какво се случва. Аз също не твърдя, че разбирам, но имам силното усещане, че това е част от пландемията и е някакъв вид атака срещу световното население.
  • 9 Ako спре

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "Жоро":

    печатането на банкноти нямаш си на представа колко може да си гладен и скъсан.