Last news in Fakti

18 Юли, 2021 17:15 2 382 8

Нормите в строителството трябва да се променят с 1-годишен срок на давност

  • детска болница-
  • комитова-
  • казус-
  • обществена поръчка-
  • зут-
  • промени

Казусът със строеж на Детска болница касае обществена поръчка за 100 млн. лв.

Нормите в строителството трябва да се променят с 1-годишен срок на давност - 1
Снимка: БГНЕС

По темата за детската болница арх. Комитова намекна, че се касае за интереси - обществена поръчка от 100 млн. лв., която е свързана със съществуващата сграда – скелет. „Ако се работи по сградата скелет, е валидна старата обществена поръчка за 100 милиона. А ако се прави нова сграда, същата обществена поръчка отпада“, каза тя, цитирана от БНТ.

Тя коментира, че е необходимо връщане към пазарната икономика, към законност и поръчки без рушвети, без комисионни. Законите и нормите в строителството трябва да се променят с едногодишен срок на давност. По думите ѝ строителството е сложен процес, който трябва да се координира и управлява по Закона за устройство на територията.

Всъщност никой не повдига въпроса, че регионалното министерство не е агенция за недвижими имоти, не е министерство на рушветите, не е и министерство на пътищата, нито на географията. Регионалното министерство трябва да развива политиките по развитие на регионите, да се грижи за тяхната свързаност както помежду им, така и със съседни нам държави чрез трансгранично сътрудничество. Тези политики трябва да се развиват чрез система от мерки, проекти и управленски решения, които да са планирани и обвързани с финансовите възможности на държавата.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    12 3 Отговор
    Като строителен инженер с 35 годишен стаж ще кажа само, че се обслужват интереси на група закъсали архитектори! Да събориш сграда за милиони, само защото няма кадърни архитекти да препроектират. е престъпление! Перфектна конструкция!!!

    Коментиран от #7

  • 2 Българка

    8 5 Отговор
    Съпротивата за изграждане на модерна детска болница изцяло нова е на тези обръчи от фирми и техните господари/комисионери, които разчитат на тези обещани от бойковото правителство 100 милиона. Ако това не е корупция, в нарушение на законите да упорстваш на инат, какво друго би могло да бъде? И това е чудовищното. Стойността на човешкия и на детския живот и здраве за мафията.
    Свалям шапка пред министър Комитова- директна, експертна и спазваща законите. Тя казва нещата в прав текст без шикалкавене

    Коментиран от #3

  • 3 Емил

    9 3 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Вие какво разбирате от строителство или медицина?! Съществуващата сграда е поколения по-модерна от ИСУЛ, Пирогов, Правителствена... Ама не! Ще събаряме (за стотици милиони), за да построим за милиарди и да напълним джоба на група архитекти, купени от предприемачи! А децата за които е болницата ще имат внуци!!!
  • 4 Горд Българин

    5 2 Отговор
    Да се довърши сградата веднага. Бюджет 20 милиона. Международен конкурс и срок 1/2 год. След това като видите че е станало, за толкова пари- арест и затвор за корумпетата дето опитаха да събарят и да усвоят 100 мил. Ама няма мъже с Кахонес!
  • 5 @...

    3 2 Отговор
    Не може ли общината да изпрати заповед за събаряне на сградата и да се приключи с тая драма?

    Коментиран от #6

  • 6 ...

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "@...":

    Така или иначе тя съществува незаконно и е трябвало отдавна да бъде премахната.

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "...":

    Бе да беше някой сарай на сокола нямаше с пръст да я пипнат.