19 Юли, 2021 09:37 1 986 12

Архитектите настояват за конкурс за Национална детска болница

  • детска болница-
  • каб-
  • становище-
  • архитектура

КАБ: Изграждането на изцяло нова сграда изисква обявяване на нова обществена поръчка

Архитектите настояват за конкурс за Национална детска болница - 1
Снимка: БГНЕС

Камарата на архитектите в България (КАБ) настоява за стриктно спазване на утвърдените европейски практики при реализацията на бъдещата Национална детска многопрофилна болница. Това означава да бъдат изпълнени последователно всички етапи в процеса по инвестиционно проектиране и строителство на новата сграда. Официалната позиция на професионалната организация е изпратена до министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров на 17 юли 2021 година.

Построяването на детска болница по съвременните стандарти трябва да се предхожда от задълбочено прединвестиционно проучване, на базата на което да бъде създадено подробно задание за проектиране. Заданието следва да бъде изготвено от експерти, притежаващи нужните знания и опит в планирането на здравни заведения от подобен тип и мащаб. В него да бъдат разписани конкретните изисквания и параметри на сградата, определени на базата на актуална информация и анализ на детската заболеваемост в България. Целта е по този начин да бъде изчислен необходимия капацитет на легловата база, както и да бъдат прецизирани типовете отделения, операционни, лаборатории, кабинети и други. Подобен подход е обичайна практика при планирането на детски болници по света.

Да бъде проведен открит архитектурен конкурс за изработване на идеен проект на бъдещата болница, настояват от КАБ. Целта е да има по-голяма конкуренция на проектантски идеи, въз основа на които да бъде избрано най-оптималното решение. Конкурсът ще осигури по-широка публичност и прозрачност още в първоначалния етап на процеса.

След успешното преминаване на тези етапи и изясняване на всички жизненоважни параметри на проекта, ще може да се определи реалната стойност на болницата и да се обяви нова обществена поръчка за изграждането ѝ.

Предметът, обемът и условията на сключения в момента договор за инженеринг на Националната детска болница касаят само реконструкция на незавършения строеж, която не може да се реализира поради законови ограничения. Затова е недопустимо в рамките на същата обществена поръчка да се премахне съществуващия строеж и да се пристъпи към изцяло ново строителство. Новият предмет и обем на договора изискват провеждане на нова процедура за обществена поръчка съгласно действащите разпоредби на ЗОП, категорични са от професионалната организация.

„Бихме искали да обърнем внимание, че провеждането на инженеринг би било подходящо при наличие на предварително одобрен от възложителя инвестиционен проект, тъй като тогава участниците в процеса имат яснота за обема, сложността, количеството и стойността на строително-монтажните работи, които трябва да се извършат. Едва тогава цената на бъдещата сграда добива конкретни измерения и публичният ресурс, който трябва да се осигури, е прозрачно определен. Към момента на откриване на поръчката за инженеринг на Националната детска болница, обаче не само нямаше одобрен инвестиционен проект и количествено – стойностни сметки за обекта, но нямаше концепция, задание и техническа спецификация за проектиране, такива каквито изисква законът и европейската практика при изпълнение на подобни здравни заведения. Не беше осигурена конкурентна среда, която да провокира най-добрите проектантски решения, чрез конкурс за проект. Стои въпросът как така, без да са създадени и одобрени тези основополагащи за изграждането на болницата документи, „на сляпо“, се определя цена за изпълнение и държавата се задължава да похарчи огромни финансови средства? Как така цената от приблизително 94 млн. лв. на договора за инженеринг, остава една и съща както при заложената в него реконструкция на стария строеж, така и при оповестените впоследствие идеи да се изгради изцяло нов строеж с различна конфигурация и много по – малка застроена площ?“, пише в позицията на КАБ.

На 30 септември 2019 г. КАБ внесе жалба във Върховния административен съд за спирането на обществената поръчка за дострояване на двата 12-етажни корпуса, предвидени за бъдещата детска болница в София. Всички аргументи за лошото планиране, подготовка и провеждане, за невъзможния предмет на обществената поръчка от 2019 г. и за неефективното разходване на публични средства в тази процедура, се доказаха във времето.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Меги

    2 4 Отговор
    Абсолютно!
  • 2 Чичо Тони

    10 2 Отговор
    Нова поръчка, нови пари за "усвояване". Предишната поръчка вече сме я платили.
  • 3 Българка

    6 5 Отговор
    Не разбирам- след като от 2004 г. този скелет е незаконен, защо се бави неговото събаряне? Защо изобщо беше предложено и обсъждано да има реконструкция на НЕЗАКОНЕН СТРОЕЖ за 100 000 лева. Може да не съм архитект или строител, но чета и слушам с разбиране. Това си беше чиста проба корупционна схема. Явно вече тези пари са обещани на "правилна" фирма

    Коментиран от #6, #8, #11

  • 4 ОРАКУЛА

    7 2 Отговор
    Защо само Архитектите да настояват?
    Всички ние , които сме в бизнеса,
    и не СМЕ на" Хунтата" приятели "ПО КРАЖБА" ,
    настояваме за същите условия,
    при всички Обществени и Общински поръчки?
    До кога държавата и Общинните ще крадат,
    на гърба на изнемогващия бизнес?
    Да се въведе строг надзор ЧРЕЗ ОТДЕЛЕН ЗАКОН
    ,за тези поръчки ,
    както е в цяла Обединена Европа?
    90% от корупцията в България ,
    се генерира, именно през тази" бездънна яма "!!!!!
    Която направи БОЙКО бОРИСОВ И АХМЕД ДОГАН ,
    МИЛИАРДЕРИ!
  • 5 Емил

    6 3 Отговор
    Ето това е целта! Перфектна сграда да се събори (събарянето ще струва 100 млн.), да се проектира нова и да се построи! Ще платим милиард на строително-архитектурната мафия, а болница за децата - след 25 години!!! ПРЕСТЪПНИЦИ!!! Аргументите на конструкторите са ясни - сградата е перфектна! На групичка архитектори - не отговаря на съвременните изисквания - ама на кои изисквания, мълчат като риби (щото лъжат)!
  • 6 Емил

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Баба ти е незаконна! Сградата строена 90-те, а станала незаконна 2004 г.?! Промити мозъци!!!
  • 7 ЧОБИ

    7 0 Отговор
    КОЛКО БОЛНИЦИ СА ПОСТРОЕНИ ПРЕДИ 1990 МАЙ 80% ДА ГИ САБОРИМ ЛИ ЗА КЕФА НА НЯКОЛКО КРЕСЛИВИ ТАРИКАТА / БОЛНИЦИ БОЛ 30% СА ПРАЗНИ АМА НЯМА ЛЕКАРИ ЩОТО БЕДНИТЕ МИШКИ НЯМАТ ПАРИ ДА ИМ ПЛАТЯТ НО СЪЩИТЕ СА ГОТОВИ ДА ИЗХАРЧАТ МИЛИОНИ ЗА ПРОСТОТИИ ЩОТО ПАРИТЕ НЕ СА ТЕХНИ А ОБЩИ
  • 8 ПОМНЯ

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    АМИ КАК ДА РАЗБЕРЕШ КОГА Е ПОСТРОЕНА И КОГА СТАНА НЕЗАКОННА / ВЗЕМИ ПРОУЧИ ПРЕДИ ДА ПЛЕЩИШ ЩОТО КАТО СИ ГЛУПАВ И МЪРЗЕЛИВ ВСИЧКИ ЩЕ ТЕ МИНАВАТ /ЧЕСТИТО/
  • 9 Перо

    7 1 Отговор
    Това е голямо разхищение да не се ползва направения трудоемък строеж за други цели,ако не за болница. Направо си е лудост да рушиш нещо готово и отново да плащаш за ново!
  • 10 Знайко

    5 1 Отговор
    Строителния пазар става все по тегав. И архитекти, конструктури, строители си търсят проекти. И се организирали за да докопат държавната поръчка. Това са едни огромни милиони. Проучване, проектиране. Строителство, оботудване. Лапаница.
  • 11 Тази

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    "стара и негодна" сграда й няма нищо.Абсолютно нищо. Годна е за завършване. Бетонът е гладък и е изливан както трябва. Алчността на някои е просто голяма. Яко лапане ще падне за събаряне, проектиране и строене. Сега започва кеч без правила за тлъстото парче от баницата. Органите, които трябва да определят годността на строежа мълчат и чакат своя дял от това лапане.
  • 12 Шуши

    2 0 Отговор
    Пламен Мирянов от Артекс ли ще ни пробутват?