22 Юли, 2021 11:33 2 541 2

Важна програма при съседите боксува

  • гърция-
  • златна виза-
  • инвестиции-
  • чужденци-
  • пандемия-
  • коронавирус

Със 73% по-малко разрешителни по програмата „Златна виза“ в Гърция

Важна програма при съседите боксува - 1
Снимка: Shutterstock

Със 73% са спаднали издадените разрешителни по програмата „Златна виза“ в Гърция през 2020 г. Причината е пандемията, предизвикана от коронавируса. Едва 938 инвеститори са получили 5-годишни разрешителни за пребиваване в южната ни съседка. Те са влели в държавния бюджет 234.5 млн. EUR.

За сравнение, през 2019 г. броят на издадените разрешителни по програмата са били 3503, а вложената сума – 876 млн. EUR. На практика, инвестициите в Гърция чрез програмата „Златна виза“ само в рамките на една година са спаднали със 73%.

Текущата година започна още по-зле. До началото на юни са издадени едва 117 разрешителни за пребиваване на чуждестранни инвеститори, налели 29.25 млн. EUR в държавния бюджет.

Анализатори на пазара на недвижими имоти свързват възстановяването на програмата „Златна виза“ с темповете на ваксинация и развитието на пандемията като цяло, включително и с ограничените полети. Според тях, ако през второто полугодие на текущата година не станем свидетели на негативни събития, обемът на инвестиции постепенно ще започне да се възстановява. Първите чуждестранни инвеститори, които ще започнат да купуват, ще са китайците. Руснаците също са в ТОП 3 на чужденците, които купуват „Златна виза“. В случай, обаче че опасенията за нова вълна на пандемията се реализират, за възстановяване на програмата може да се говори чак през последното тримесечие на 2021 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ковидарите

    5 0 Отговор
    Още малко Мицотака да свали цените на островите и имотите и ще стане работата, но инвеститорите няна да са гореспоменатите, а други !
  • 2 Вземете си редактор

    3 0 Отговор
    Пише се "бУксува". Думата е заета от руски (буксовать < букса), но има немски корени (Büchse).