Last news in Fakti

23 Юли, 2021 09:21 5 614 15

Защо „Артекс“ предпочитат да се съдят, вместо да се разберат със Столична община

  • златен век-
  • инж. валентин йовев-
  • мррб-
  • артекс-
  • писмо-
  • разрешение за строеж-
  • срок

Дали е възможно съдът да удължи строителното разрешително на „Златен век“ с 2.5 години

Защо „Артекс“ предпочитат да се съдят, вместо да се разберат със Столична община - 1
Снимка: М. Богданова ©

Преди дни Върховният съд потвърди, че строителната компания „Артекс“, понася щети от факта, че 2.5 години е спрян строежа на небостъргача „Златен век“ в столичния квартал „Лозенец“ по независещи от нея причини. Разрешението за строеж е с дата 24 януари 2007 г. , но реално строителството започва 07 януари 2010, видно от протокол за откриване на строителната площадка. През 2012 г. е поискано и получено презаверяване на РС/РД-09-50-1027 (19.11.2012 г.), с което се удължава срокът за завършване на грубия строеж. По тогава действащите срокове посочени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) давността му е 5 години или до 19.11.2017г.! Същата година - февруари 2017-та, влиза в сила промяна в нормативната уредба (ЗИД на ЗУТ) и срокът на издадените разрешителни за строеж вече е 10 години. В преходните и заключителни разпоредби обаче не е посочено дали промяната влиза в сила за все още действащи издадени разрешителни за строеж, какъвто е случаят на “Златен век” или само за бъдещи такива.

„До момента се твърди, че едва ли не съдът въобще не се е занимавал със срока на строителство, тъй като строежът беше спрян заради конструктивни особености – на първа надземна плоча трябва да има отвори за асансьорите, които не са направени, а ще бъдат направени в последствие. Заради това не е необходимо ново разрешение за строеж и съдът преценява, че това не е съществено изменение на строежа, а е технология на изграждане, вследствие на което казва, че строежът може да продължи“, обяснява за ФАКТИ инж. Валентин Йовев, който по времето, когато е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройство, отговаря на запитване от страна на „Артекс“ до ведомството.

В писмото на МРРБ, подписано от инж. Йовев и съгласувано с ДНСК, много ясно е разгледан и въпросът със срока. „В мотивите на решението и на двата различни състава на Софийския административен съд (САС), се споменава и в първото решение на САС и във второто, че към материалите по делото е приложено писмо на заместник-министър от МРРБ до „Артекс“, касаещ срока на разрешението за строеж, с което настоящият състав на съда се съгласява напълно. Има го едно към едно в мотивите към решението“, пояснява инж. Йовев.

Също така е важно да се уточни, че агенции като ДНСК, АПИ и АГКК са самостоятелни агенции и те могат сами да вземат решения, а само техните ръководители са на пряко подчинение и се назначават от министъра на МРРБ, като същият не би трябвало да влияе върху тях. „Смяната на един ръководител, на която и да е агенция или самостоятелна дирекция, каквато е ДНСК, не води до правни последици относно такива спорове, като този с „Артекс“, особено след окончателно решение на ВАС. Техните директори сами си подписват цялата документация по документооборота и не ги съгласуват с МРРБ, освен в случвайте на запитване от принципала“, казва инж. Йовев.

ДНСК има самостоятелни действия, защото контролната ѝ функция се разпростира върху голяма част от строежите - от първа до трета категория. „В този смисъл преценката на директора, който и да е той, е била да се спре строежът поради тези причини. Ако беше преценил, че трябва да се спре поради срока, щеше да го направи. Инициативният комитет постигна това, което искаше – да се махне директорът, но смяната на един директор с друг не води до промяна на съдебното решение. Освен това в писмото на заместник-министъра (в случая моето), никъде не се споменава годината на изтичане на разрешението за строеж като дата. Тази дата - 11.01.2020 г. се появява едва сега, а липсата и в писмото до арх. Мирянов не е случайна. В писмото е записано, че строителството е започнало на 11 януари 2010 г. Видно е от протокола за откриване на строителна площадка. Тъй като законът е променен 2017 г. тяхното разрешение за строеж вече ще е 10 години. А преди 2017 г. е било 5 години. „Когато са приели поправката, в нея няма преходни и заключителни разпоредби, които да казват че това ще се прилага за разрешителни за строеж издадени след датата на влизане в сила на промените в ЗУТ. Въпросът е, че по това време „Артекс“ имат действащо разрешение за строеж и считат, че по силата на закона, тяхното разрешение става 10 години автоматично, тъй като строежът е втора категория. Трябва да се има предвид, че поправката е прилагана и за други строежи от тази категория, включително държавни и общински такива. Съдът приема точно това. Докато инициативният комитет казват, че поправката се прилага със задна дата. Не – разрешителното за строеж на „Артекс“ обаче, към датата на поправката в ЗУТ е било действащо и не е било изтекло. Ако е било изтекло, тогава вече няма как назад да се върнат нещата“, казва инж. Йовев. „Не съм юрист и не се наемам да дебатирам, мисля, че познавам добре материята (имам почти 35 години практически опит само в тази сфера) и мисля, че в съдебните решения освен диспозитива, трябва да се четат и мотивите, тъй като голяма част от същината на решенията са описани там“, казва инж. Йовев.

От “Артекс“ , а и в някои специализирани публикации на авторитетни титуловани юристи се твърди, че с всяко ново съществено изменение на проекта се реновира срока по чл. 153 от ЗУТ, като се позовават на практика на ВАС. „По този начин изкарват, че срокът им е до 2028 г. Законът казва, че разрешителното за строеж, може само един път да се презавери, но вече един път е правено през 2012 г., за да им се удължи срокът до 2017 г. Когато писах въпросното писмо им оставаха един-два месеца до изтичане на срока. Това писмо - отговор до арх. Мирянов, по никакъв начин не задължава общинската администрация, в случая главния архитект на СО, но по подразбиране се предполага, че той е възприел тезите в писмото за верни, още повече че през 2018 г. е допуснал съществена промяна в проектите на „Златен век“, което пък косвено доказва, че той е считал разрешението за строеж за валидно. Поради това инвеститорите от „Артекс“ са решили да не искат ново разрешително за строеж. В случая, ако то е до 11.01.2020, то Артекс“ счита, че те не са могли да се възползват дори от този срок, тъй като те са били спрени през последните 2,5 години по независещи от тях причини, а при молба за ново удължаване на срока в СО, най-вероятно съзират риск от отказ, но това вече е извън обхвата на моите компетенции и отговорности. Мисля, че с въпросното писмо до арх. Мирянов и изразеното в него мнение съм защитил достойно авторитета и компетентността на ръководството на МРРБ и подчинените му дирекции, агенции и служители в тях. Изводите в писмото са потвърдени и в двете решения на ВАС! , а и сегашното решение на директора на ДНСК, като че ли признава десет годишния срок за единствено валиден за този строеж. Държа да подчертая, че последната част от сагата „Златен век“ е започнала още при инж. Милка Гечева“, казва инж. Йовев.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Махмуд

    16 6 Отговор
    Частник ли е не му вярвай . АЛЧНОСТТА и арогантността са им приоритет. Наглостта е безапелационна, затова никакъв реверанс .

    Коментиран от #5

  • 2 САТЪРА НА ХАНА

    27 6 Отговор
    РАШКОВ ПУСКА ДНЕС СПИСЪКА С ЧЛЕНОВЕТЕ НА ВСС КОИТО ГЛАСУВАХА ЗА ГЕШЕВ И СЪДИИТЕ С ИМОТИ В ЧУЖБИНА
    ................. ............. ............ БЪЛГАРСКАТА СЪДЕБНА СИСТЕМА ТРЯБВА ПЪРВО ДА СЕ ИЗЧИСТИ С ОГНЕМЕТИ И СЛЕД ТОВА ДА СЕ ДЕЗИНФЕНКЦИРА С БЕЛИНА

    Коментиран от #4

  • 3 ЗАЩОТО ЩЕ СПЕЧЕЛЯТ ДЕЛАТА

    18 2 Отговор
    И ЩЕ ВЗЕМАТ ОЩЕ ПАРИ.......
  • 4 А СПИСЪКА С ИМОТИТЕ НА РАШКОВ

    6 7 Отговор

    До коментар #2 от "САТЪРА НА ХАНА":

    КОГА
  • 5 бл.134 в Зап. парк

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "Махмуд":

    Златен век! Още малко и ще ви изчезне държавичката .
  • 6 Архитект

    18 2 Отговор
    Не искат да преодоляват, защото проектът не отговаря на нормативните уредби: покриване на калкан, северни апартаменти/ателиета/ и Ед други неща, които са изпълнени, а са неодобряеми. Така е, когато си помислиш, че си на върха и " те брулят ветровете". Но не ги мислете. Имат пари ще платят навсякъде по веригата и ще го построят.

    Коментиран от #8

  • 7 Само питам

    12 1 Отговор
    Къде е Цветанов, Цецка Цачева и другите юнаци
  • 8 Архитект

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Архитект":

    Не искат да преодобряват
  • 9 инспектор Дюдю

    22 2 Отговор
    Това малко е като историята за Ал Капоне - осъдили са го за нещо, което е било най-лесно за доказване. АРТЕКС лесно може да бъде съден за даване на подкупи на длъжностни лица в особено големи размери чрез фиктивни продажби на много по-ниски от пазарните цени. Фактите за това са в публичното пространство.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Инженер

    8 3 Отговор
    Явно дъртите комунисти още не са напълно измряли и продължават да си мислят силовашки. Как ще осъдиш за корупция частна фирма която може да продава на каквито си иска цени дори и безплатно например за престижни клиенти които ще вдигнат цените за останалите мераклии? Частниците навсякъде по света са алчни, но те не са виновни, че веднъж им е дадено разрешение за строеж и никой особено по политически причини /визирам Манолова и Вапцаров/ не трябва да фалира фирми. Частниците не са виновни, че корумпирани чиновници било то общински или държавни са им разрешили на най-високата част на София да издигат още по-висок небостъргач. Същото важи за цялото подножие около Витоша където едно време не само не се разрешаваше високи строежи, но през няколко километна имаше забранени за строеж т.н. клинове които позволяваха спускащият се от Витоша вятър да прочиства София.
  • 12 ЧЕКМЕДЖАН

    3 3 Отговор
    АРТЕКС СА МОШЕНИЦИ ,НЯМА ГО ТИКВАТА И СЕГА РЕВАТ

    Коментиран от #13

  • 13 МАФИЯ НА ББ

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "ЧЕКМЕДЖАН":

    ЯВНО СОФИЙСКА ОБЩИНА СА РЕКЕТЬОРИ КАТО РАЗБОЙКО БОРИСОВ И ШАЙКАТА ГЕРБ!!!!!! ФАНДЪЧКОВА ОТ ГЕП ДА КАЖЕ!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Елементарно уотсън

    0 0 Отговор
    Този който е разрешил държи съдилищата в ръцете си.