Last news in Fakti

26 Юли, 2021 11:11 3 139 8

Значителен спад на интереса към ипотечни заеми

  • сащ-
  • ипотечен заем-
  • жилищен кредит-
  • жилища-
  • цени

Лихвите в САЩ скачат, а предложенията не са атрактивни

Значителен спад на интереса към ипотечни заеми - 1
Снимка: Shutterstock

Лихвите по ипотечните заеми за покупка на имоти в САЩ през последните месеци отчитат ръст, макар и като цяло да остават на доста атрактивно равнище. Промяната обаче е достатъчна, за да спре наскоро увеличеното търсене на банково финансиране.

По данни на Асоциацията на кредитните консултанти, средните нива за 30-годишен ипотечен заем с фиксирана лихва и 20% самоучастие нараснаха само в рамките на две седмици от 3.09% на 3.11%. В същото време 15-годишният жилищен кредит, който ползва всеки пети кредитополучател за рефинансиране, отчита спад до 2.46%, което е най-ниското равнище от януари на текущата година.

Заявките за рефинансиране също отчитат спад от 3% в рамките на една седмица и са с 18% по-надолу спрямо лятото на миналата година. Търсенето на рефинансиране на годишна база също отчита спад, особено като се има предвид, че през миналата година лихвените проценти над 10 пъти достигаха рекорден минимум, което доведе до силен ръст на рефинансирането.

През изминалата седмица заявките за ипотечни заеми спаднаха със 6% спрямо седмица по-рано, а на годишна база отчитат понижение от 18%. Високите цени на жилищата спират част от купувачите и въпреки, че броят на новите предложения най-накрая расте, офертите за все още на исторически ниски нива, особено в средния ценови сегмент.

Картината бързо се променя. Лихвите по ипотечните заеми рязко спаднаха в началото на изминалата седмица след големи разпродажби на фондовите пазари на 19 юли. Опасенията, предизвикани от делта варианта на коронавируса и новините за положителни проби на състезателите в олимпийските игри в Токио, както и сред играчите от Висшата баскетболна лига, подтикнаха инвеститорите да се насочат към относително по-сигурния пазар на облигации.

В най-скоро време рефинансирането може да получи нов импулс, тъй като ипотечните гиганти Fannie Mae и Freddie Mac обявиха за отмяна на допълнителната такса, която се вземаше от всеки, който е решил да рефинансира ипотечния си заем. Таксата беше въведена в началото на пандемията и отмяната ѝ сега може да се превърне в източник на свежи разходи.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахах

    10 1 Отговор
    Бати балона...
  • 2 един от многото

    12 2 Отговор
    Навсякъде по света , ипотечните заеми са си чиста печалба за банките! Какво да ипотекират , като банките са прибрали всичко от пишман бизнесмените , които ипотекираха де що имаха , поживяха като Пурко от "Господин за един ден" и сега обикалят казаните! Та и затова спадат ипотечните кредити , няма вече нищо за ипотекиране!
  • 3 Гост

    9 2 Отговор
    Нищо. Сега ще измислят по-висока таксичка за спестяванията в банките. След като хората забележат, че за година губят около 5% от спестените си пари, сами ще ги изтеглят и ще ги набутат в някой поскъпнал имот - в ръчичките на имотната мафия. Затварят всички възможни изходи и оставят само един отворен. Така се управлява мишка в лабиринт.
  • 4 Гост 2

    2 1 Отговор
    А защо трябва непременно да ги даваш за имоти?

    Коментиран от #5

  • 5 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Гост 2":

    А как ще ги спасиш от инфлацията? Ще търгуваш с акции ли? Знаеш ли, че в България търгуването с акции не е като по филмите?
  • 6 Гост 2

    1 1 Отговор
    Има варианти,но няма да ти отварям очите

    Коментиран от #7

  • 7 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гост 2":

    Много удобно, като не знаеш.
  • 8 еврейте

    2 1 Отговор
    са "навеждат" всички да са кредитни роби и заразени с ваксина а.к.а "ваксинирани"
    Ще се погрижат всеки да има поне по 1н кредит и вирус