Last news in Fakti

26 Юли, 2021 09:21 8 365 19

Спазвайте схемата 30/30/3

  • ипотечен заем-
  • жилищен кредит-
  • лихва

Златното правило при покупка на имот с ипотека

Спазвайте схемата 30/30/3 - 1
Снимка: Shutterstock

Исторически ниските лихви по ипотечните заеми изкушават все повече клиенти да купуват имот със заем. Примамени от ниската цена на заема, обаче те често пропускат някои важни моменти, коментират специалисти. Експертът Сам Доуджън е автор на схемата 30/30/3. Разбира се, стремете се да следвате и трите части, но ако не успявате, то е добре поне към едната от тях да се придържате.

1. Не харчете повече от 30% от брутния си доход за месечната вноска. Много хора се изкушават да харчат повече, когато лихвата по жилищния им кредит е по-ниска. Най-голямата грешка в тази ситуация би била да купите още по-скъп имот, от този който имате в момента.

2. Минимално самоучастие 30%. Да, у нас е възможно то да бъде 20% и хората масово се възползват от него. Това обаче натоварва кредита – ще трябва да връщате повече и по-дълго заема.

3. Цената на имота не трябва да надвишава повече от 3 пъти годишния ви брутен доход. Ако годишно печелите 50 000 EUR, то може да си позволите жилище или къща с цена не повече от 150 000 EUR.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Q2z

    14 1 Отговор
    30/30/9
  • 2 А хахаххаха

    49 1 Отговор
    оп извинете! Цената на имота да не надвишава три пъти брутния ми доход. Как бре? Че аз, като гледам даже от съдия изпълнител не бих могъл да си купя и 1/2 от паркомясто с три брутни годишни дохода. Отивам при шефа да си подам молба за напускане. Омръзна ми да работя без пари!

    Коментиран от #12

  • 3 Новичок

    29 0 Отговор
    Ко ? Не ... какви лихви? Това е писано за някъде -другъде тука са кожодери.Ниски били ??? Забравих си дебитната карта и влязох в клон на банка от която е издадена картата и в която ми превеждат заплатата.Дадох си личната карта и помолих да си изтегля 50-60лв. от моята сметка.И ми взеха 5лв. Такса за ??????

    Коментиран от #5

  • 4 Иван

    36 0 Отговор
    3 пъти брутния доход ? Значи в България цените са силно завишени
  • 5 Ядеитн

    9 4 Отговор

    До коментар #3 от "Новичок":

    Речено си е и в евангелието - на тоя, дека си има - ша са даде в изобилие, па на тоя дека нема - ша му са зимва и туй дека има.

    Ей тъй са управлева свето.

    Аре ся бегайте да попрочетете апостол ви Матея 13:12

    Коментиран от #8

  • 6 Ооо

    14 1 Отговор
    Като купувате автомобил също има такова правило … да не е по-евтин от заплатата ви за 4 месеца и да не е по-скъп от заплатата ви за 6-8 месеца!
    Хората го упражняват без да подозират, но има и изключения, които после не са в полза на купувачът!
  • 7 Гост

    23 0 Отговор
    Заварчик с месечна 950. Годишна 11400. Значи мога да си купя гараж за 34 000 лв.

    Коментиран от #10

  • 8 Димов

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ядеитн":

    Извадено от контекста придобива лукав смисъл. Това, което правиш е подмолно. Казаното няма нищо общо с материалните блага. Ето целият текст, да знаят хората, за какво е казано така:

    10 Тогава се приближиха учениците Му и Му казаха: Защо им говориш с притчи?

    11 А Той им отговори: Защото на вас е дадено да знаете тайните на небесното царство, а на тях не е дадено.

    12 Защото, който има, на него ще се даде и ще има в изобилие; а който няма, от него ще се отнеме и това, което има.

    13 Затова им говоря с притчи, защото гледат, а не виждат; слушат, а не чуват, нито разбират.
  • 9 ех мечти

    4 0 Отговор
    То хубаво, ама е необходимо и заплатите да са ни x3 (или минимум x2).
    за двустаен 75 к euro апартамент ти трябва заплата от 4k лева. Поне.

    Коментиран от #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 СпокоенЖивот

    7 0 Отговор
    То че е писано за западни държави ясно, но това от 3-та точка за 3-те години ... ами те там имат високи данъци, който гонят 50%, т.е. автоматично тези 3 години стават 6. Аз примерно спазвам подобно правило с автомобилите, карам кола, която не струва повече от 3 месечни заплати ... така хем не я мисля ако нещо и стане, не и плащам каско и т.н. да и треперя и да се гавярят за всяко одраскване да я чакам със седмици. Човек трябва да живее спокоен живот, а не да смята цифри и лихви цял живот )
  • 12 142ч131

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "А хахаххаха":

    Това говори много за пазара в момента

    Коментиран от #17

  • 13 123123

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "ех мечти":

    Разходите за живот и те доста се движат.Човек дори и да си направи тази сметка. След две три години може пак яко да се е прецакал. До кокал да се е прецакал казвам.
  • 14 Реститутка

    4 2 Отговор
    Последната точка единствено доказва, че има балон. 150к е цена за сносен тристаен в по- добър квартал. Не и централен, не и елитен. А 50к евро годишен доход прави 8к заплата. А кой взима такава заплата? И този, който я взима дали купува сносен тристаен в по- добър квартал или иска мезонет в Лозенец или пентхаус в Изток или многостаен в топ центъра? Балона се надува. Скоро ще се спука.

    Коментиран от #18, #19

  • 15 един

    1 0 Отговор
    точно, много точно. ама Ганьо иска да си е негов домът от 30-40 квадрата. като дойде криза ко праим......

    Коментиран от #16

  • 16 Не,

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "един":

    Ганьо не е Ханс,първия живее в собственост започваща от около 60 кв.и завършваща на около 240 кв.Ханс се бута под наем в 40-50 кв.,но пък притежава нов автомобил.
  • 17 за пазара

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "142ч131":

    и то за пазара на труда! Иначе имотите гонят европейски стандарти, като цени!
  • 18 ъаааааа

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Реститутка":

    Аз имам такава заплата(по-голяма), и си купих къща извън София на 800 квадрата парцел, мезонетите ги оставям на желаещите да ги закупят, притежават и живеят в тях.
  • 19 kkk

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Реститутка":

    Балонът е ясен и ще гръмне много скоро, но въпросът е друг- кой те кара изобщо да даваш 150 бона за гнусна кутийка у мизерната и миризлива София?

    Докато има такива балъци като теб и цените ще са безбожни- аз живея на 25-30км. от града, в имот от 4+ декара, в къща доста на 200м2, с гараж, барбекю, басейнче и куп други екстри и това ми струва ПОД 200 бона. ОК, с обзавеждане и малко гъзарийки прескочих 300 бона ама туй друга тема... Та защо да давам 150 бона за кутийка с куп съседи, мръсен въздух, много шум и никакво място да паркирам?