Last news in Fakti

28 Юли, 2021 11:11 3 044 5

Как се бори църквата с корупцията чрез имоти

  • ватикана-
  • имоти-
  • отчет-
  • корупция

Ватиканът притежава странни недвижимости, сред които склад на Harrods

Как се бори църквата с корупцията чрез имоти - 1
Снимка: Shutterstock

Една от тъмните страни на църквата са имотите. Почти никой не знае броят на имотите, които притежава, но всички знаят, че те са много и атрактивни. Доказателство за това е Ватикана. В годишният отчет за 2020 г., касаещ недвижимите имоти, се вижда, че държавата, чиято площ е 44 хектара, притежава 4051 имота в Италия и 1120 в Лондон, Женева и Лозана. Сред тях е и бивш склад на модната луксозна верига Harrods в британската столица. Имотът търпи мащабна реконструкция и ще бъде превърнат в луксозни апартаменти. Имотът е обект на съдебен спор във Ватикана, по обвинение за присвояване на пари за благотворителност.

Покупката на имота, преди повече от 10 години, е довела до огромни загуби. Папа Франциск предаде контрола над инвестицията на департамента за недвижими имоти към Ватикана, след началото на съдебното дело. Очаква се в хода на процеса да стане ясно, дали лондонският скандал има отношение към корупционната схема по висшите етажи или към длъжностни лица във Ватикана, които изпълняват сложни финансови операции.

Директорът на секретариата на Ватикана по икономическите въпроси Хуан Антонио Гереро заяви, че малката град-държава, полага безпрецедентни усилия, за да разкаже открито за своите финансови операции в рамките на водената от папа Франциск война срещу корупцията. „Произхождаме от култура на секретност, но разбрахме, че по отношение на икономически въпроси, прозрачността ни защитава повече от секретността“, казва Гереро.

Докладът, касаещ имотното състояние на Ватикана, показва че 14% от собствеността на града-държава, се отдават под наем по пазарни цени. Парите отиват за финансиране на текущите дейности на Ватикана и за благотворителност. Останалите 86% имоти се отдават под наем под пазарната цена. Те се използват или като офиси на Ватикана, или за жилищни нужди на католическите кардинали, действащи или в пенсия служители.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Европа е християнска защото

    4 1 Отговор
    Има лозя и прави вино в което. Истината Ватикана трябва да внимава защото нехристиянски организации в Западна и източна Европа купуват имоти на християни и го дават под наем на нехристиянски многодетни семейства
  • 2 ГОСТ

    1 1 Отговор
    ОТКРОВЕНИЕ:СЕДЯ КАТО ЦАРИЦА,НЕ СЪМ ВДОВИЦА И ПЕЧАЛ НЯМА ДА ВИДЯ.НО БОГ КАЗВА ЧЕ КРАЯТ И ЩЕ БЪДЕ ЗА ЕДИН ЧАС.ТОВА ЩЕ Е ПЕЧАЛНИЯ КРАЙ НА БЛУДНИЦАТА ВАВИЛОН!
  • 3 Behemoth

    2 2 Отговор
    А те православните скотове са много убаво...
  • 4 777

    4 0 Отговор
    А БОЖИЯ СИН ИМАШЕ САМО ДРЕХИТЕ НА ГЪРБА СИ !
  • 5 Исус

    2 1 Отговор
    се е разгневил и е изгонил среброобменителите и е обърнал масите на търговците защото храма не е място за търговия като с това ясно е показал каква трябва да бъде една истинска религия - чиста.
    Йоан 2:15,16