28 Юли, 2021 12:21 2 733 5

Най-добрите български архитектурни проекти

  • каб-
  • конкурс-
  • архитекти-
  • награди

Победителите ще са ясни в рамките на международния архитектурен форум Share

Най-добрите български архитектурни проекти - 1

На 28 юли стартира третото издание на конкурса “Български архитектурни награди”, организиран от Камарата на архитектите в България (КАБ). Конкурсът ще популяризира най-стойностните архитектурни проекти, реализирани от български архитекти в страната и чужбина, които притежават оригинална концепция, естетика, иновации и устойчивост и се вписват хармонично в средата, подобряват качеството на живот и допринасят за оформянето на съвременната визия на градовете.

За първи път тази година ще бъде присъдена награда в нова категория - „Сгради – паметници на културата“. Идеята е да бъдат отличени качествени архитектурни проекти за регенерация на старинни сгради, които придават допълнителна стойност на ценните обекти и им помагат да се интегрират в съвременната градска среда.

Церемонията по награждаването ще се състои на 30 септември в Националния дворец на културата. Събитието ще се проведе в рамките на Международната архитектурна конференция SHARE Sofia 2021. Форумът събира на едно място известни български и чуждестранни архитекти в професионална дискусия за бъдещето на архитектурата и градовете.

В конкурса “Български архитектурни награди” могат да участват проекти, които са реализирани в периода от началото на 2019 до септември 2021 г. (конкурсът не се проведе през 2020 поради пандемията). Това могат да бъдат нови сгради без ограничение в площта, обема и функцията; реконструкции; модернизации и адаптации на стари сгради; интериори; градски пространства. Допуска се участието на проекти, които не са напълно завършени, но се намират в довършителен етап на строителството, непосредствено преди въвеждане в експлоатация. Всеки участник в конкурса може да подава неограничен брой проекти.

Проектите ще бъдат оценявани от 5-членно международно жури под председателството на арх. Мартин Гран - партньор в архитектурното и дизайнерско студио Snohetta, развиващо проекти в Европа, Азия, Океания и Америка. Журито включва членовете: арх. Адриан Соаре - съосновател Cumulus, Румъния; арх. проф. д-р инж. Ева Карловиц - главен дизайнер и вицепрезидент Kuryłowicz & Associates, Полша и ръководител на Института по дизайн и теория на архитектура в Архитектурния факултет на Варшава; арх. Брендан Макфарлан - партньор Jakob + Macfarlane architects, Франция и арх. Алиреза Тагабони - основател NextOffice, Иран.

Първо проектите се разглеждат и оценяват от специален борд, в който участват представители на архитектурните камари от Румъния, Гърция, Северна Македония, Сърбия, Косово и Албания. Бордът селектира 15 участника в конкурса, които получават правото да представят проектите си пред международното жури.

Най-голяма тежест при оценяването - общо 50% имат критериите, свързани с подобряване качеството на живот, хармоничното отношение към заобикалящата среда и архитектурните качества на проекта (разпределение на пространствата, използвани материали, роля на светлината). Приложените иновации дават 20% от общата тежест на оценката; по 15% са предвидени за ясната организация на проекта и за заложените при планирането концепции и цели.

В заключителната фаза на конкурса международното жури определя една голяма награда и четири специални. Носителят на голямата награда получава статуетка със знака на “Българските архитектурни награди 2021”, както и диплом, придружен от сертификат с рецензии от международното жури. За носителите на специалните награди също са предвидени статуетки и дипломи, придружени със сертификат с рецензии от журито.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софиянец

    7 1 Отговор
    Жалка картинка, един читав проект няма.
  • 2 ПРОЕКТИ

    8 1 Отговор
    ТО НЕМА ТАКИВА
  • 3 Скрито

    4 2 Отговор
    Защо чужденци ще оценяват бг проекти? Не им пука за българската архитектура, по-податливи са на корупцията. И кой ги избира?
  • 4 Гост

    2 0 Отговор
    НАЙ-добрите ни архитектури са отпреди времето на индустриалната революция. А най-най-най-добрите ни са били разрушени по времето на робството.
  • 5 ПорбвайСам

    1 0 Отговор
    пробвайте да си внесете, че искате да си пристроите нещо към къщата. 2 години отне процедурата (с многократни причина да те върнат, хем всичко е изрядно с документите) и над 10 проекта (озеляване, пожарни, ...). 8-9 хиляди за проекти и още 3 хиляди за общината за да ти го разреши. Само не мога да разбера, като е толкова скъпо, защо е и толкова бавно всичко ?! И на това му викат работеще икономика - да те дерат жив, но закона да го е регулурал, че 10-тина човека едновременно ще откъсват по нещо от теб.