4 54921

Защо едно време са се ползвали чугунени, а не стоманени вани

 • вана-
 • хрущовки-
 • чугун-
 • стомана-
 • материал

Практиката е била широко разпространена в бившия Съветски Съюз

Защо едно време са се ползвали чугунени, а не стоманени вани - 1
Снимка: Shutterstock

При започването на строителството на т.нар. "хрущовки" в бившия СССР, се е предполагало, че техният живот няма да е повече от 30 години. Идеята е била в последствие те да бъдат заменени от жилищни сгради от нов тип. Трите десетилетия обаче преминали доста бързо, а типът строителство допаднал на руснаците.

Една от особеността на тези жилища била, че в тях се монтирали чугунени вани, а не стоманените. Причините за това били няколко. На първо място тя е по-евтина от стоманената. Второ - по-лесна е за монтиране. Големият минус е, че лесно се деформира, особено, особено ако този, който я ползва е по-тежък. Падането на твърди предмети в такава вана е равностойно на катастрофа, тъй като разрушава емайла. Основният проблем обаче е, че при напълване ударите на водата по чугуна издават много силен шум.

Ако ваната от стомана тежи между 20 и 40 кг, то чугунената е от 100 до 170 кг. Ваните от последни тип задържат за по-дълго време топлата вода. Явно всичко това тогавашните архитекти са отчитали при строителството на "безплатни" къщи.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 13 гласа.

Свързани новини

 • Къде да сложите ваната в малката баня (СНИМКИ)
  Къде да сложите ваната в малката баня (СНИМКИ)
  За малките жилища всички помещения са малки. В много от тях в банята ваната е заменена от душ кабина. Тя обаче не може да замести удобството, което съ ...
  13.04.2018
  2 794
  2
 • Продават имоти с кристални вани
  Продават имоти с кристални вани
  Кристал и малахит са двата основни материала, от които са направени ваните в луксозни имоти с адрес Дубай. Те се намират в известния сред богаташите к ...
  11.05.2017
  2 601
  1

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 хмм

  19 31 Отговор
  От червени чугуни какво да очакваш?
 • 2 Кремълски бандит

  15 25 Отговор
  За чугуни, вани от чугун ...
 • 3 а бе авторе

  76 1 Отговор
  чугуна НЕ СЕ деформира лесно...той е твърд но крехък !стоманените могат да се деформират а чугунените се пукат при удар

  Коментиран от #5, #19

 • 4 kvy

  29 2 Отговор
  Абе и аз се зачудих нещо за тая деформация. Явно за това вече преминаха от чугунени към поликарбонатни вани, чугуна много се огъва!
 • 5 някой

  48 6 Отговор

  До коментар #3 от "а бе авторе":

  На Миленчето ли обясняваш? Няма смисъл, няма да те разбере. Важното е да плюем по СССР и Соца. На някой хора главите им са чугунени.
 • 6 Чугун

  23 3 Отговор
  Добре, че Милена даде яснота по въпроса. Тъкмо онзи ден един приятел ми обясняваше и се чудеше човека. Купих си вика чугунена вана и с първото напълване взе, че се деформира.

 • 7 Коректор

  21 0 Отговор
  На тая мозъка и е деформиран от рано. Дали изобщо прави разлика между чугун и стомана. Тогава стоманата се е ползвала за нещо по-важно. Знае ли как се каляваше стоманата ? Ама да езкараме някой лев със сбирщина от думи
 • 8 РЕАЛИСТ

  14 1 Отговор
  Цяла нощ чаках навремето за такава чугунена вана. Правихме списък и докараха само 5 на другия ден. Наистина беше много тежка.
 • 9 ГруЮ

  31 1 Отговор
  Основната причина е, че чугуна корозира по-бавно от стоманата. Ама оттде толкоз акъл в журналиста.

  Коментиран от #10

 • 10 Тъпи Мисирки

  9 0 Отговор

  До коментар #9 от "ГруЮ":

  къде па видя "журналист"?
 • 11 Коко

  11 1 Отговор
  Здр., статията е добре, но инф-ята за чугунените вани е наопаки! До сега сме ползвали само чугунени вани, дори сега от 1 г. има чугунена вана на ROCA 160x70 размер. Цените на чугунените започват от 1200 лв с ДДС. Стоманените са 2-3 пъти по-евтини. И двете се монтират лесно на крачета. Чугунената започват от 70 кг за 1/2 размер за сядане, моята е 96 кг, а мсиля че пълноценните започват от 88 кг. В Русия чугунените вани заповат да се разпространяват от средата на 18 век, Петр I внася от Франция технологията за леене на чугун и фабриката все още съществува и правят чугунени вани по калъп, който не позволява големи овали при леенето и разнообразни форми за разлика от стоманените и акрилните вани. Сега в Европа има 4-5 фирми, които правят вани във Англия, Франция Испания, Италия и Русия. Чугунените са здрави не могат да се деформират за разлика от стоманените, акрилната може лесно да се драска и издържа 10-на години, но не стомамената около 15 г., а чугунента е вечна, но е важно емайловот покритие как е нанесено и да има противоплъзгащо покритие иначе е пребиване. Ако някой има въпроси нека пита
 • 12 Ямамото

  10 0 Отговор
  Здр., cтaтиятa e дoбрe, нo инф-ятa зa чугунeнитe вaни e нaoпaки! Дo ceгa cмe пoлзвaли caмo чугунeни вaни, дoри ceгa oт 1 г. имa чугунeнa вaнa нa RОСА 160x70 рaзмeр. Цeнитe нa чугунeнитe зaпoчвaт oт 1200 лв c ДДC. Cтoмaнeнитe ca 2-3 пъти пo-eвтини. И двeтe ce мoнтирaт лecнo нa крaчeтa. Чугунeнaтa зaпoчвaт oт 70 кг зa 1/2 рaзмeр зa cядaнe, мoятa e 96 кг, a мcиля чe пълнoцeннитe зaпoчвaт oт 88 кг. В Руcия чугунeнитe вaни зaпoвaт дa ce рaзпрocтрaнявaт oт cрeдaтa нa 18 вeк, Пeтр I внacя oт Фрaнция тeхнoлoгиятa зa лeeнe нa чугун и фaбрикaтa вce oщe cъщecтвувa и прaвят чугунeни вaни пo кaлъп, кoйтo нe пoзвoлявa гoлeми oвaли при лeeнeтo и рaзнooбрaзни фoрми зa рaзликa oт cтoмaнeнитe и aкрилнитe вaни. Ceгa в Eврoпa имa 4-5 фирми, кoитo прaвят вaни във Aнглия, Фрaнция Иcпaния, Итaлия и Руcия. Чугунeнитe ca здрaви нe мoгaт дa ce дeфoрмирaт зa рaзликa oт cтoмaнeнитe, aкрилнaтa мoжe лecнo дa ce дрacкa и издържa 10-нa гoдини, нo нe cтoмaмeнaтa oкoлo 15 г., a чугунeнтa e вeчнa, нo e вaжнo eмaйлoвoт пoкритиe кaк e нaнeceнo и дa имa прoтивoплъзгaщo пoкритиe инaчe e прeбивaнe. Aкo някoй имa въпрocи нeкa питa

  Коментиран от #13

 • 13 Мдаа

  5 0 Отговор

  До коментар #12 от "Ямамото":

  След толкова изчерпателно инфо,как да имаш въпроси?👍
 • 14 Технологично

  13 0 Отговор
  Чугунените изделия са отливки, а за стоманените трябват огъващи машини. Чугунът задържа топлината(чугунените радиатори са най-качествените ). И защо само в СССР, в цяла Европа в началото на 20 век ваните са били чугунени. За простолюдието ваните са били дървени, с технология за бъчви.

  Коментиран от #20

 • 15 баба яга

  7 0 Отговор
  Правописа Миленчееее,Миленче. Журналист се пишеш ,а българския ти куца . Пише се хруШЧовка, не хруЩовка. Здраво ти хрущи правописа.
 • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 17 Гошо

  3 0 Отговор
  На тая Милена сега какъв и е зора Ако и е да плюва по Русия ,няма нужда да се излага с тия металургични есета на ВиК тема Може просто да тегли една за руската тъпотия и некадърност без да влиза в подробности че според нея излезе у руснаците жилища с баня и вана ,макар и чугунена,пък други ,ДВ нпр., ни казват че нямали тоалетни
 • 18 Питам

  0 0 Отговор
  Ами защо клекалата им са чугунени
 • 19 Читател

  4 0 Отговор

  До коментар #3 от "а бе авторе":

  Пак според статията - чугунът "задържа за по-дълго време топлата вода" - явно по онова време е бил добър изолатор :)
 • 20 Читател

  7 0 Отговор

  До коментар #14 от "Технологично":

  А, и ти смяташ, че чугунът е изолатор. Ама не е. Той бавно поема топлината, като я отнема от водата и след това - бавно я отдава. Но не и да я "задържа". За да я "задържи" - трябва преди това да е бил по-горещ... Иначе, докато се нагрее - той отнема сериозно количество топлина.

  Коментиран от #21

 • 21 ежко

  0 0 Отговор

  До коментар #20 от "Читател":

  Да го разбереш по лесно -поради по-голямата си маса,чугуна акумулира повече количество топлина/Q/ и от там водата изтива по-бавно.А няма как да е иначе защото отливка от чугун с тези размери с дебелина на стената под 5-7 мм. няма как да се направи -получават се шупли, така,че ваната с минимална дебелина 10-12 мм., за разлика от стоманените дето може да са и 2-3мм. Иначе и чугуна и стоманата като специфичен топлинен капацитет, топлопроводимост и т.н. са сходни с лек превес на чугуна.

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.