Last news in Fakti

1 Август, 2021 09:21 5 772 21

Защо едно време са се ползвали чугунени, а не стоманени вани

  • вана-
  • хрущовки-
  • чугун-
  • стомана-
  • материал

Практиката е била широко разпространена в бившия Съветски Съюз

Защо едно време са се ползвали чугунени, а не стоманени вани - 1
Снимка: Shutterstock

При започването на строителството на т.нар. "хрущовки" в бившия СССР, се е предполагало, че техният живот няма да е повече от 30 години. Идеята е била в последствие те да бъдат заменени от жилищни сгради от нов тип. Трите десетилетия обаче преминали доста бързо, а типът строителство допаднал на руснаците.

Една от особеността на тези жилища била, че в тях се монтирали чугунени вани, а не стоманените. Причините за това били няколко. На първо място тя е по-евтина от стоманената. Второ - по-лесна е за монтиране. Големият минус е, че лесно се деформира, особено, особено ако този, който я ползва е по-тежък. Падането на твърди предмети в такава вана е равностойно на катастрофа, тъй като разрушава емайла. Основният проблем обаче е, че при напълване ударите на водата по чугуна издават много силен шум.

Ако ваната от стомана тежи между 20 и 40 кг, то чугунената е от 100 до 170 кг. Ваните от последни тип задържат за по-дълго време топлата вода. Явно всичко това тогавашните архитекти са отчитали при строителството на "безплатни" къщи.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хмм

    19 31 Отговор
    От червени чугуни какво да очакваш?
  • 2 Кремълски бандит

    15 25 Отговор
    За чугуни, вани от чугун ...
  • 3 а бе авторе

    77 1 Отговор
    чугуна НЕ СЕ деформира лесно...той е твърд но крехък !стоманените могат да се деформират а чугунените се пукат при удар

    Коментиран от #5, #19

  • 4 kvy

    30 2 Отговор
    Абе и аз се зачудих нещо за тая деформация. Явно за това вече преминаха от чугунени към поликарбонатни вани, чугуна много се огъва!
  • 5 някой

    48 6 Отговор

    До коментар #3 от "а бе авторе":

    На Миленчето ли обясняваш? Няма смисъл, няма да те разбере. Важното е да плюем по СССР и Соца. На някой хора главите им са чугунени.
  • 6 Чугун

    23 3 Отговор
    Добре, че Милена даде яснота по въпроса. Тъкмо онзи ден един приятел ми обясняваше и се чудеше човека. Купих си вика чугунена вана и с първото напълване взе, че се деформира.
  • 7 Коректор

    21 0 Отговор
    На тая мозъка и е деформиран от рано. Дали изобщо прави разлика между чугун и стомана. Тогава стоманата се е ползвала за нещо по-важно. Знае ли как се каляваше стоманата ? Ама да езкараме някой лев със сбирщина от думи
  • 8 РЕАЛИСТ

    14 1 Отговор
    Цяла нощ чаках навремето за такава чугунена вана. Правихме списък и докараха само 5 на другия ден. Наистина беше много тежка.
  • 9 ГруЮ

    31 1 Отговор
    Основната причина е, че чугуна корозира по-бавно от стоманата. Ама оттде толкоз акъл в журналиста.

    Коментиран от #10

  • 10 Тъпи Мисирки

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "ГруЮ":

    къде па видя "журналист"?
  • 11 Коко

    11 1 Отговор
    Здр., статията е добре, но инф-ята за чугунените вани е наопаки!
    До сега сме ползвали само чугунени вани, дори сега от 1 г. има чугунена вана на ROCA 160x70 размер.
    Цените на чугунените започват от 1200 лв с ДДС.
    Стоманените са 2-3 пъти по-евтини.
    И двете се монтират лесно на крачета. Чугунената започват от 70 кг за 1/2 размер за сядане, моята е 96 кг, а мсиля че пълноценните започват от 88 кг.
    В Русия чугунените вани заповат да се разпространяват от средата на 18 век, Петр I внася от Франция технологията за леене на чугун и фабриката все още съществува и правят чугунени вани по калъп, който не позволява големи овали при леенето и разнообразни форми за разлика от стоманените и акрилните вани.
    Сега в Европа има 4-5 фирми, които правят вани във Англия, Франция Испания, Италия и Русия.
    Чугунените са здрави не могат да се деформират за разлика от стоманените, акрилната може лесно да се драска и издържа 10-на години, но не стомамената около 15 г., а чугунента е вечна, но е важно емайловот покритие как е нанесено и да има противоплъзгащо покритие иначе е пребиване.
    Ако някой има въпроси нека пита
  • 12 Ямамото

    10 0 Отговор
    Здр., cтaтиятa e дoбрe, нo инф-ятa зa чугунeнитe вaни e нaoпaки!
    Дo ceгa cмe пoлзвaли caмo чугунeни вaни, дoри ceгa oт 1 г. имa чугунeнa вaнa нa RОСА 160x70 рaзмeр.
    Цeнитe нa чугунeнитe зaпoчвaт oт 1200 лв c ДДC.
    Cтoмaнeнитe ca 2-3 пъти пo-eвтини.
    И двeтe ce мoнтирaт лecнo нa крaчeтa. Чугунeнaтa зaпoчвaт oт 70 кг зa 1/2 рaзмeр зa cядaнe, мoятa e 96 кг, a мcиля чe пълнoцeннитe зaпoчвaт oт 88 кг.
    В Руcия чугунeнитe вaни зaпoвaт дa ce рaзпрocтрaнявaт oт cрeдaтa нa 18 вeк, Пeтр I внacя oт Фрaнция тeхнoлoгиятa зa лeeнe нa чугун и фaбрикaтa вce oщe cъщecтвувa и прaвят чугунeни вaни пo кaлъп, кoйтo нe пoзвoлявa гoлeми oвaли при лeeнeтo и рaзнooбрaзни фoрми зa рaзликa oт cтoмaнeнитe и aкрилнитe вaни.
    Ceгa в Eврoпa имa 4-5 фирми, кoитo прaвят вaни във Aнглия, Фрaнция Иcпaния, Итaлия и Руcия.
    Чугунeнитe ca здрaви нe мoгaт дa ce дeфoрмирaт зa рaзликa oт cтoмaнeнитe, aкрилнaтa мoжe лecнo дa ce дрacкa и издържa 10-нa гoдини, нo нe cтoмaмeнaтa oкoлo 15 г., a чугунeнтa e вeчнa, нo e вaжнo eмaйлoвoт пoкритиe кaк e нaнeceнo и дa имa прoтивoплъзгaщo пoкритиe инaчe e прeбивaнe.
    Aкo някoй имa въпрocи нeкa питa

    Коментиран от #13

  • 13 Мдаа

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ямамото":

    След толкова изчерпателно инфо,как да имаш въпроси?👍
  • 14 Технологично

    13 0 Отговор
    Чугунените изделия са отливки, а за стоманените трябват огъващи машини. Чугунът задържа топлината(чугунените радиатори са най-качествените ). И защо само в СССР, в цяла Европа в началото на 20 век ваните са били чугунени. За простолюдието ваните са били дървени, с технология за бъчви.

    Коментиран от #20

  • 15 баба яга

    7 0 Отговор
    Правописа Миленчееее,Миленче. Журналист се пишеш ,а българския ти куца . Пише се хруШЧовка, не хруЩовка. Здраво ти хрущи правописа.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гошо

    3 0 Отговор
    На тая Милена сега какъв и е зора
    Ако и е да плюва по Русия ,няма нужда да се излага с тия металургични есета на ВиК тема
    Може просто да тегли една за руската тъпотия и некадърност без да влиза в подробности че според нея излезе у руснаците жилища с баня и вана ,макар и чугунена,пък други ,ДВ нпр., ни казват че нямали тоалетни
  • 18 Питам

    0 0 Отговор
    Ами защо клекалата им са чугунени
  • 19 Читател

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "а бе авторе":

    Пак според статията - чугунът "задържа за по-дълго време топлата вода" - явно по онова време е бил добър изолатор :)
  • 20 Читател

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "Технологично":

    А, и ти смяташ, че чугунът е изолатор. Ама не е. Той бавно поема топлината, като я отнема от водата и след това - бавно я отдава. Но не и да я "задържа". За да я "задържи" - трябва преди това да е бил по-горещ... Иначе, докато се нагрее - той отнема сериозно количество топлина.

    Коментиран от #21

  • 21 ежко

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Читател":

    Да го разбереш по лесно -поради по-голямата си маса,чугуна акумулира повече количество топлина/Q/ и от там водата изтива по-бавно.А няма как да е иначе защото отливка от чугун с тези размери с дебелина на стената под 5-7 мм. няма как да се направи -получават се шупли, така,че ваната с минимална дебелина 10-12 мм., за разлика от стоманените дето може да са и 2-3мм.
    Иначе и чугуна и стоманата като специфичен топлинен капацитет, топлопроводимост и т.н. са сходни с лек превес на чугуна.