Last news in Fakti

12 Август, 2021 11:11 4 784 6

Замъци се разпродават като топъл хляб

  • франция-
  • замък-
  • продажба

Годишно във Франция се оферират 1500, а се продават близо 500

Замъци се разпродават като топъл хляб - 1
Снимка: Shutterstock

След дълги години на стагнация продажбата на замъци във Франция расте със стремителни темпове. Интересът се е засилил още през първия локдаун през пролетта на 2020 г. и продължава и досега, коментират анализатори. „През миналата година бизнесът нарасна с 50%. През тази, до началото на юни, наблюдаваме 100% ръст в сделките със замъци спрямо същия период на 2020-та. Досега не съм виждал нещо подобно“, казва Патрис Бесе от компанията Agence Patrice Besse, специализирана в продажбата на исторически сгради.

„За някои замъкът това е голяма къща на село. Но ние продаваме определени къщи с няколко хектара прилежаща земя към тях, със селскостопански и други постройки“, допълва той.

Купувачите могат да бъдат разделени на две групи – тези, които просто искат да имат къща на село и които не се плашат от размера ѝ и другите, които ги купуват с цел професионална реализация – хотел, център за провеждането на семинари, културни центрове или музеи.

„Хората са убедени, че съществува пазар, на който клиентите са готови да платят за скъпи хотели в районите, в които са разположени замъците, където тишината и уютът им са гарантирани и то не много далеч от Париж или други забележителности“, казва Бесе.

Всички купувачи търсят замъци, разположени в близост до големи градове или магистрали, жп гари и летища. В по-отдалечените селски френски региони замъци се продават не само на местни инвеститори, но и на чуждестранни. Последните възнамеряват да ги ползват или като основно жилище или през ваканциите.

Цените на замъците варират в много широк диапазон – от 500 000 EUR в по-отдалечените райони до няколко милиона евро в непосредствена близост до Париж и други големи градове. За момента, цените са стабилни и не растат.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    12 2 Отговор
    А дали е така , кой ще ми каже ..... имаше такава песен ?
  • 2 Наталито от бТВ-то

    23 2 Отговор
    Боко спиш!
  • 3 Боко

    16 0 Отговор
    Не, сматам ако ме - върнат колко милиарда ще - открадна още?
  • 4 бл.134 в Зап. парк

    6 0 Отговор
    Раят , дойде . Благодарим ЕЦБ!
    По 50 апартамента и 1 -2 замък на човек
  • 5 Гост

    3 0 Отговор
    Пазарът започна да се пълни с богаташки имоти, а банките с нови милионери. Никой ли не свързва 2 и 2?
  • 6 РАДЕЕЕВ

    9 0 Отговор
    А БОЙКО КОГА ЩИ ВЛЕЗИ В ЗАНДАНА ?