Last news in Fakti

12 Август, 2021 09:21 9 883 28

Отърваха българина от „ненужен и огромен“ финансов товар

  • паспортизация-
  • промяна-
  • сгради

Задължителната паспортизация на сградите вече е в историята

Отърваха българина от „ненужен и огромен“ финансов товар - 1
Снимка: М. Богданова ©

"Край на идеята за паспортизация на всички сгради", написа в социалната мрежа депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров. Става въпрос за многократно ремонтиран нормативен акт, който от 2006 г. се опитва да натрапи на собствениците на апартаменти и къщи срокове, в които да снабдят имотите си с технически досиета.

"Спряхме данък "паспортизиация" на сгради, който щеше да ни струва 3 млрд лева. Представете си 500 лева за технически паспорт на жилище щеше да е огромен и ненужен товар С Петър Славов и Методи Андреев с отворено писмо и категорична позиция първо притиснахме правителството на ГЕРБ за отлагане. След това многократно разговаряхме със служебния министър - Виолета Комитова, която веднага разбра опита хората да бъдат нагло обложени с квази данък. Вчера г-жа Комитова е подписала промените в Наредба 5, с които технически паспорти за частните сградите, построени преди 2006 г. ще се изискват само при конструктивни изменения. Пътят е труден, но ще бъде различно!", пише Димитров.

През пролетта министърът на регионалното развитие Виолета Комитова заяви, че "графиците за паспортизация са безумие" и, че изготвянето на техническо досие за по-старите сгради трябва да е задължително само когато се направи реконструкция или по-сериозен ремонт (такъв случай са блоковете, минали през програмата за "безплатно" саниране, те вече са снабдени със заветния документ).


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Демократчето

    18 52 Отговор
    Върнете си ми паспортизацията, икам да се чувствам класен европеец.
  • 2 Пурко

    37 4 Отговор
    Браво Молодец!
  • 3 Пенсионер

    92 12 Отговор
    УРА-А-А-А! После ми кажете как да искам ГРОБ да ме управлява.

    Коментиран от #11

  • 4 ПСР

    97 5 Отговор
    Една смислена и добра новина за всички ни.
  • 5 Чики-Рики

    85 5 Отговор
    Представяте ли си това безумие да беше станало факт и ,,айдуците,, на Бойко да си веят байряка,а?!Това щеше да е най-големият обир спрямо Българина през 21 век!

    Коментиран от #9

  • 6 Браво

    64 2 Отговор
    Еми това е добра новина.
  • 7 Поредната схема за изнудване и рекет!

    60 5 Отговор
    Ето това беше замисъла на паспортизацията на сградите...
    ГЕПИ и ДПС се бяха проготвили за нови обиране на хората и фирмите.
    Мафията е на смъртен одър, време е за почивка вече.
    В ЗАТВОРА ЗА ДЪЛГО!!!
  • 8 газове

    61 1 Отговор
    а как гербажии се оправдаваха, че от Евросъюза го искали, а то май е било най вече за техните фирмички, които щяха да правят тези паспорти и се бяха наредили на масата да папкат и да съдират кожите на хората...

    Коментиран от #16

  • 9 мхмбхк

    38 3 Отговор

    До коментар #5 от "Чики-Рики":

    щеше да е обир да. Но най-големия е КТБ
  • 10 дедо

    41 1 Отговор
    Сега махнете и без мислената еко категория.Отиваш на преглед и не ти мерАт газовете а според дата на производство категория.Моя тупарлак е 2014 и карам на газ.но на комшията е 2015,но вече без катализатор и дпф......
  • 11 Един

    8 13 Отговор

    До коментар #3 от "Пенсионер":

    2006г е прието са има паспортизация при тройната коалиция!!!

    Коментиран от #15

  • 12 Джоко

    41 1 Отговор
    Всичко реализирано и подготвено от герП е пладнешки обир. Щеше да ни струва 3 милиарда ковид левчета!? А кой щеше да ги лапне и разпредели по веригата до Разбойко? Сещам се и за саниране, тол такси, енергийни борси и газова диверсификация, МРРБ и пари напред за неслучили се свлачища и срутища.
  • 13 Златен гербер

    12 3 Отговор
    Ох, искам си паспортчетата, гушата ми олекна... Какви хубави ГРОБчета бяха на власт. Ох милиони, ох милиарди, вай-вай.
  • 14 БАЙ Х@Й ‼️

    27 1 Отговор
    А стикера от средата на челното стъкло КОГАааааа !!!!!
  • 15 Пипи Чорапчето

    42 2 Отговор

    До коментар #11 от "Един":

    Taка е, наредбата е от 2007 г., но пък левент Бойко имаше 12 г. да оправи нещата - видно е, че след като служебният министър може, значи редовните от Буци 1, 2, 3 са могли да го направят;))
    Защо не го направиха?;))
  • 16 През 2006 Бойко не беше на власт

    9 13 Отговор

    До коментар #8 от "газове":

    А след това само се отлагаха сроковете за паспортизация. Паспортизацията не е лошо нещо, но за формалния начин по който се извършва е безумно скъпа и с нищо не повишава сигурността на жилищата. Лошото е, че много собственици дори на апартаменти в панелни блокове строени преди 35-50 години си позволяват да събарят стени да обединяват стаи с балкони и всякакви подобни транформации, които правят сградите опасни дори при средно по сила земетресение. Не че тухлените строени през определен период са по-сигурни.

    Коментиран от #25

  • 17 Бай Чобан

    27 0 Отговор
    Таман си регистрираха фирми, сертифицираха ги, разпределиха си районите и им спряха поредното чучурче през което щяха да източват кръвта на раята.
  • 18 Колко още

    14 0 Отговор
    Ще търпиш българино???
  • 19 Гост

    19 1 Отговор
    Сега остава да ни отърват и от многократното облагане в името на "екологията".
  • 20 КУМЧО вълчо

    19 0 Отговор
    БОЙКОВЩИНАТА щеше да ни одере с пари за измислените им паспорти. И познайте КОЙ щеше да ги вземе тези средства ? Така се трупат кюлчета и евро на чекмеджето !
  • 21 Гост

    18 0 Отговор
    А ненужните ни хвърчила за 8 милиарда, кога? Тях кога ще ги откажем, за да изпозваме парите за по-належащи проблеми в страната ни?
  • 22 Киро Майтапа

    4 3 Отговор
    Урра-а-а-ааа! Да живеят етажната собственост и нейните широки маси! А, забравих, да живее и междублоковото пространство без паспорт!
  • 23 Една бьлгарка

    18 1 Отговор
    Браво на министьр комитова
    Най после някой да помисли
    За това безумие.
  • 24 патриотъ

    26 1 Отговор
    Би следвало паспортизацията да е безплатна,след като се налага от държавата!Това е една от схемите за обиране,които са безкрайно много!А иначе причината да ни обират така безнаказано е в самите нас,защото безропотно търпим безобразията на властимащите!

    Коментиран от #27

  • 25 Хохохо

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "През 2006 Бойко не беше на власт":

    След като твърдиш, че не е лошо нещо, напиши кое е доброто.
  • 26 67543Ф

    2 1 Отговор
    ДА БЛАГОДАРИМ НА БСП И НИНОВА ,КОЯТО СЕ ЗАЕ С РЕШЕНИЕТО НА ТОЗИ ПРОБЛЕМ И НА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ДЕПУТАТИ, КОИТО СА ПОДКРЕПИЛИ ДА НЯМА ПАСПОРТИ ЗА МИНАЛО ВРЕМЕ!
  • 27 7456

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "патриотъ":

    НИКОГА НЕ Е БИЛ В НАРОДА ПРОБЛЕМА, ТЕ СИ ГИ ПРАВЯТ ТАЙНО ТЕЗИ НЕЩА, А НАРОДА САМО ПЛАЩА ЦЕНАТА!
  • 28 1122

    3 0 Отговор
    Предлагам тези които са го измислили,и тези които са настоявали да се направи този данък,да им се забрани да работят на ДЪРЖАВНА работа пожизнено,и същите да плащат този данък на всяка трета година докато са живи.