19 Август, 2021 09:53 9 348 10

Лихвите тръгнаха нагоре

  • чехия-
  • лихви-
  • ипотечен заем-
  • жилищен кредит

В Чехия цената на ипотечния кредит се повиши до 2.23%

Лихвите тръгнаха нагоре - 1
Снимка: Shutterstock

След дълги години на спад в лихвите по ипотечните кредити в Чехия, настъпи период на поетапно повишаване. През юли лихвеният процент по въпросните заеми е 2.23%. За сравнение месец по-рано той е бил 2.13%, сочат данните на Fincentrum Hypoindex.

През миналия месец чешките банки са предоставили 10 967 ипотечни заема на обща стойност 1.39 млрд. EUR. Това е със 63% повече спрямо същия месец на миналата година. Спрямо юни на текущата година обаче се отчита спад.

2021-ва ще е рекордна година по отношение на отпуснати жилищни кредити, сочат прогнозите на Fincentrum Hypoindex. До края на годината общата сума на ново отпуснатите заеми ще достигне 11.8 млрд. EUR. За първите седем месеца те вече са на сума от 10.2 млрд. EUR.

Не е изключено в близко време средният лихвен процент по ипотечните заеми да точете ръст. „Във връзка със забавянето на обработката на документите по отпускането на нови ипотечни заеми, с което банките се сблъскаха през последните месеци, е логично с настъпването на есента този процес да се ускори“, коментират анализатори.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    21 4 Отговор
    Много бе... Да дойдат в България да си вземат ипотечен кредит...

    Коментиран от #2

  • 2 А в

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    ... в Подмосковието заради буря са останали без ток.
  • 3 Гост

    18 3 Отговор
    Тръгнат ли лихвите по ипотечните кредити нагоре, почва да намаляват мераклийте за нова къща. Банките знаеха това и поддържаха лихвите ниски, докато можеха. Е, все някога щяха да издишат, за да си поемат глътка въздух. Сега ще става интересно на пазара.
  • 4 Teрминатор

    4 3 Отговор
    Голямо тръгване нагоре...
  • 5 Русенец

    18 3 Отговор
    Раздаването на пари не можеше да продължи вечно. Сега почва събирането им. Скоро и в България.
  • 6 бай Иван

    4 1 Отговор
    чЕХИЯ еврей какво друго да очакваш.
  • 7 :D :D :D

    7 1 Отговор
    Мен винаги ми е забавно като чуя че дават пари без лихва. Има един лаф. Когато ти дават нещо безплатно,значи стоката си ти. Тези лунатици си мислят че лихвата им винаги ще е такава на каквато са взели заема. Подписват някакви хартиики дето уж им го гарантира това. И си мислят ,че някой е решил да им даде парите дето ще изкарат за цял живот.Просто защото са много умни или хубави.

    Коментиран от #8

  • 8 Русенец

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от ":D :D :D":

    Хубавото на гл0пците е, че се появяват нови с всяко ново поколение. М0шениците винаги ще има кого да излъжат.

    Коментиран от #9

  • 9 32142131

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Русенец":

    Децата си тананикат песнички от реклами за заеми. Хората не се раждат глупави...
  • 10 Дрън дрън

    0 0 Отговор
    Е сигурно потребителския кредит е по изгоден...? Ипотечния винаги ще е наполовина по евтин както и да се погледне и смята...