19 Август, 2021 10:37 3 118 6

Поскъпване на имотите при съседите

  • турция-
  • жилища-
  • къщи-
  • цени-
  • сделки

С 2.7% ръст в цените на жилищата в Турция

Поскъпване на имотите при съседите - 1
Снимка: Shutterstock

Само за месец – от юни до юли на текущата година цените на жилищата в съседна Турция са се увеличили с 2.7%, сочат данните на Националния статистически институт на страната. На годишна база апартаментите ново строителство отчитат ръст от 33%, а при тези от вторичния пазар то е 28%.

Разглеждайки цените по градове, то най-силно е поскъпването в Истанбул. За изминалите 12 месеца в мегаполисът стойността на квадратен метър жилищна площ се е повишил с 26%. Същият е процентът и за столицата Анкара.

От януари до юли в южната ни съседка са били продадени 660 595 жилища и къщи. Това е с 22.7% по-малко спрямо същия период на 2020 г. През юли на първо място по продажби отново е Истанбул с реализирани 26 716 сделки. За Анкара, която остава на второ място, тази цифра е 15 948 имота. Измир е на трета позиция с продадени 8297 недвижимости.

За първите седем месеца на текущата година на чужденци са продадени 24 983 имота. Това е с 46.9% повече спрямо същия период на миналата година. В Истанбул са сключени 12 059 сделки с чужденци, а в Анталия и Анкара, техният брой е съответно 4921 и 1588 броя.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечо

    1 6 Отговор
    навсиакъде всичку поскъпвъ а вие саму ривети
  • 2 Бандера

    9 0 Отговор
    Поскъпват, но в турски лири заради инфлацията. В $ тренда е надолу!
  • 3 Гост

    4 5 Отговор
    Турчина купува кола с 6 годишни заплати. Българина с 2.

    Коментиран от #4

  • 4 Мехмед

    7 7 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Турците купуват нови автомобили, докато българите купуват втора/трета ръка "нов" внос от Германия. В българия всичко е употребявано от друг преди да се вземе - коли, дрехи, техника, даже и жени.

    Как не ви е гнус?

    Коментиран от #5

  • 5 Гост

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "Мехмед":

    С какво ги купуват тези нови автомобили турците, като им трябват 3 пъти повече заплати да спестят от нас, за една и съща нова кола? Докато тур4ина спести за кола, българина спестява за три.

    Коментиран от #6

  • 6 Мехмед

    5 5 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Остави тези хартиени статистики за заплати! Хората имат пари.
    Ела и виж! Най-старите коли в Истанбул са 5 годишни, максимум 10.
    Добре, че са сравнително скъпи автомобилите, че иначе пътищата ще блокират съвсем. По-градовете ще се наложи да паркират колите една върху друга.