Last news in Fakti

13 Септември, 2021 09:21 1 945 2

Струва ли си държавата да се меси в имотния пазар

  • дания-
  • жилища-
  • цени-
  • държава-
  • намеса

Датското правителство може и да не се намеси

Струва ли си държавата да се меси в имотния пазар - 1
Снимка: Shutterstock

Слабото понижение на цените на жилищата в Дания последния месец, които рязко поскъпнаха през последната година и половина, може да се окаже достатъчно, за да накара държавата да не се намеси на пазара. „Отслабването на темповете на поскъпване смъква опасенията от възникването на „имотен балон“ на пазара на жилища в скандинавската държава. Има опасения, че цените растат толкова бързо, тъй като клиентите купуват със спекулативна цел и изкуствено държат цените високи, но поевтиняването на жилищата през август понижава необходимостта от държавна намеса на пазара“, казва професорът по икономика в Орхуския университет и бивш старши държавен съветник Майкъл Сварър.

С под 1% са се понижили цените на жилищата и на къщите в Дания през август спрямо юли т.г. Цената на летните къщи непрекъснато растеше през последните 16 месеца, сочат данните на официалната статистика. Тенденциите, които се наблюдават на имотния пазар в двата основни сегмента – жилища и къщи, свидетелстват за промяна в навиците на клиентите да харчат пари. Икономистите са на мнение, че пазарът на недвижими имоти трябва да се следи отблизо, за да се види дали ще се запази сегашната тенденция на леко поевтиняване. Въпреки това, правителството ще трябва да вземе решение в най-скоро време дали да се намеси на пазара. Властите имат на разположение 3 месеца, за да реагират на препоръките за повишаване на рестрикциите на имотния пазар, публикувани на 22 юни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Малката кибритопродавачка

    8 3 Отговор
    Наемите са високи и къщите са скъпи, все пак е Дания, а не тикволандия.
  • 2 Сатъра на Хана

    0 2 Отговор
    Канадските Комунисти от Всички Партии, преди изборите в 52я щат, сега се надпреварват кой колко ще даде за социални жилища - офертите към избирателите да от 30 до 40 милиарда долара. ..Плюс кредит безлихвен и данъчни облекчения за новодомци , плюс данък на чуждестраните купувачи на жилища .... Единия ми син е зъболекар там :)