Last news in Fakti

13 Септември, 2021 08:11 8 623 14

Нови правила в строителството

  • строителство-
  • устройствен план-
  • зут

Подготвя се нов кодекс за устройствено планиране

Нови правила в строителството - 1
Снимка: М. Богданова ©

Строително-инвестиционният бранш подготвя нов кодекс за устройствено планиране и строителство. До края на годината ще бъде разработен проект, който да обединява темите на няколко ключови закона, които регламентират строително- инвестиционния процес.

Инициативата за законодателната реформа е на браншовите организации в сектора - Камарата на архитектите, Камарата на строителите, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, Камарата на инженерите по геодезия, Съюзът на архитектите, Българската асоциация на архитектите и инженерите - консултанти и Националната асоциация на строителните предприемачи.

Трябва да бъдат решени дългогодишните проблеми, свързани с постоянните промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) и наличието на разнопосочни нормативни документи, които често си противоречат и не защитават ефективно обществения интерес.

Синхронизирането на цялата нормативна уредба на базата на единни принципи и терминология ще допринесе за устойчивото развитие на строително-инвестиционния процес и създаването на качествена градска среда, смятат инициаторите.

Целта е облекчаване на административните процедури, подобряване капацитета на публичната администрация, стимулиране на инвестиционната инициатива и на възможностите за публично-частно партньорство. Не на последно място е ограничаване на корупционната среда.

Проектът на новия Кодекс за устройствено планиране и строителство ще бъде разработен и финализиран след поредица от дискусии и консултации с всички браншови организации. След това документът ще бъде внесен за разглеждане в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

До създаването и приемането на новия кодекс продължава оптимизирането на ЗУТ и преразглеждането на последните му промени, които затрудняват инвестиционния процес.
През юни браншовите организации внесоха предложения за промени в ЗУТ с цел облекчаване на инвестиционната инициатива и създаване на условия за постигане на качествена архитектурна среда.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гола вода сте

    23 3 Отговор
    Една и съща статия през няколко дни.
    С променено заглавие..

    Коментиран от #3

  • 2 Сатъра на Хана

    37 4 Отговор
    Майката на единия ми син е Главна архитектка и единственото което чета за нея във вестниците е кога открадне някой имот на сиромах с нейните приятели. ...Да се дава на Браншовите организации да Правят ЗУТ и Правилника , е все едно да даваш на Вълци да пазят Овце
  • 3 бл.134 в Зап. парк

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гола вода сте":

    А така ; Всичкото пенсионер и пишман инвеститор с по 10 апартамента . Трети българин в космоса и малцинство в държавата .
  • 4 Рошко

    21 5 Отговор
    Камари камари камари и после що квадратен метър 2000 Евро, щото председателите взимат по 50 хилки месечно, това не са камари и съюзи а са си картели
  • 5 Готин

    17 2 Отговор
    Всичките тези "камари" трябва да бъдат забранени със закон за защита. Хората учат в специализирани учебни заведения с което получават документ за придобиване на специалност. В последствие се оказва, че за да практикува, същият този човек, трябва да плаща редовен рекет на тези камари. Мутри с бели якички!
  • 6 Колето

    8 3 Отговор
    Изнагляват до такава степен,че сами искат да си напишат закона .Нямат наяждане !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 неразбрал

    4 3 Отговор
    Демек ще строят на парче ма по евтино и още по бързо УЖАС
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 защо

    3 2 Отговор
    a нещо по ограничаване шума и замърсяването на сградите наоколо особено в жилищните квартали ??
    защото не е нормално да няма никаква почивка от шума идваш от строежите и тормоза, който те оказват на живеещите - ПОНЕ неделя и ПРАЗНИЧНИТЕ дни да е забранено за тия що вадят душите на хората с чуковете и машините си ??/
  • 11 дедо

    4 1 Отговор
    Господа архитекти и строители.Като строите кошерите си изяждате паркоместата на хората. Така че архитектите да предвиждат подземни гаражи и паркоместа за всяко жилище.
  • 12 Гост

    3 2 Отговор
    Поредното ново, което щяло да ни облекчи живота и било за неше добро. Знаете ли, колко такива сме ги чували?
  • 13 гост

    2 1 Отговор
    Скапана държава.
  • 14 Гневен

    0 0 Отговор
    ЗУТ в сегашният му вит генерира невиждана корупция.. в районите общини .НОВ Закон.