Last news in Fakti

13 Септември, 2021 07:21 7 983 18

Резултатът от скандала "Къщи за тъщи"

  • къща за гости-
  • резултат-
  • пари-
  • върнати

Върнати са едва 520 000 лева

Поглед към скандала, който преди две години разтресе държавата, а именно къщите за гости, строени с европейски пари, които се оказаха къщи за роднини на овластени лица. Само 24-ма от глобените собственици на т. нар. "Къщи за тъщи" са върнали получените евросубсидии, без да обжалват в съда.

Възстановените суми възлизат на около 520 000 лева. Това показва актуална информация, която bTV поиска от Държавен Фонд "Земеделие". Това е около една десета от всички 251 наказателни процедури на стойност над 46 млн. лева, които започнаха през 2019 г. Много от собствениците на къщи за гости се борят в съда срещу глобите, защото казват, че са несправедливи.

В село Лопян посещаваме къщата за гости на Янко Димчев. През 2014 г. семейството е одобрено за субсидия от Европа в размер на близо 312 000 лева. Това е 70 на сто от цената, останалите 30% Янко трябва да осигури сам.

„Бързаха тогава да подпишат, за да не връщаме пари в ЕС и подписваха наред и 2015 г. беше изпълнена инвестицията“, разказа той.

От 2016 г. къщата посреща гости, но през 2019 г. собствениците са санкционирани да върнат 100% от европейката субсидия. Няколко месеца по-рано проверка от Държавен фонд „Земеделие“ установява, че стопаните са изрядни и нарушения с европари няма. „Това е работеща къща, в която се работи по 18 часа, някой път и по 24 часа“, добави Янко. Санкционирани са стотици малки бизнеси, сред тях и Искра Оракова с къща за гости в село Скребетно.

„Само месец по-късно всички ние получихме актове за 100% връщане на субсидията. На петата година ни казаха, че не изпълняваме бизнес план, който е прогнозен, ние не сме подписвали такъв документ“, обясни тя.

Искра трябва да върне над 178 000 лева, но докато посреща гости, се трупат и лихви от 30 000 - 40 000 лева. „Тези задължения висят в НАП на всички нас, с лихвите. Много от нас са заложили лични имущества, за да ги довършат тия къщи, взимали са кредит, това не е просто една къща, а съдбата на хиляди български семейства“, добави Искра.

От сдружение "Работещи къщи за гости" твърдят, че държавата е санкционирала всички, независимо дали работят или ползват къщите за себе си. „Две години ни размотават по институциите, запорирани сметки, имоти, а ние работим и посрещаме туристи“, добави Искра.

От Държавен фонд „Земеделие“ предоставиха на bTV информация, но отклониха поканата за интервю. Споровете се решават в съда, като едва 87 дела са приключили - 48 решения са в полза на собствениците, а 39 в полза на фонда, като 214 дела още продължават.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    55 1 Отговор
    Какъв е резултата? Тези пари са вземани с идеята че няма да ги върнат.

    Коментиран от #7

  • 2 Петър

    57 2 Отговор
    В България няма корупция,има само усещане за корупция,нали тая глупост я повтаряха по медиите видни представители от фирма "ЕТ ГЕРБ 1959".
  • 3 Пепи

    42 1 Отговор
    Една десета от 46 млн. - 520 хиляди. Журналист математик.

    Коментиран от #6

  • 4 ????

    43 1 Отговор
    Р Е З У Л Т А Т Ъ Т. Е. Н У Л. А!!! Както всичко ограбено от "демократите" след 89 година!

    Коментиран от #16

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    36 1 Отговор
    31 години ограбване

    Коментиран от #15

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ггггг

    33 2 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    Ами не. Половината дела са в полза на фонда. Т.е. герб са раздавали едни пари, консултантите са синприбрали едни комисионни и сега дребните риби трябва да връщат 100% ... а консултантите от гроб нищо!!

    Коментиран от #9

  • 8 Гост

    21 2 Отговор
    По стара българска традиция! Сега другата крайност! Всички ще връщат порите! Чакайте бе, доста къщи са истински и работят, проверявани са и всичко им е наред. Ама не, връщайте всичко! Цялата държава ни е такава, като махало, от едната крайност, в другата, ще вземеме Бюрото от Гешев, утре като е наш прокурора ще му го върнем, и така до безкрай....
  • 9 Петър

    14 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ггггг":

    Прав си,но това май е усещане за корупция?
  • 10 САЩ

    23 2 Отговор
    Или аз нещо не мога да схвана или журналистката Антония Симеонова не може да смята, или преписването от някъде е недогледано?
    Според нея една десета от 46 млн. лева е 520 хил. лева?!?
    Според мен, щото съм ходил на училище 1/10 от 46 000 000 лв. е = на 4 600 000 лв.
    Реално са върнати 1/100 част от авантата!
    А политиците от ГЕРБ, ДПС и висшите държавни чиновници с тяхните "къщи за гости" или т.н. афера "Вили-гейт" от 2019 год.?
    Куче влачи самолет, диря няма.

    Коментиран от #12

  • 11 Митко

    29 1 Отговор
    Бях свидетел н следната ситуация в къща за гости в Своге.
    Къщата направена за над 800 000лв, изглежда чудесно. Влизаш вътре и ти казват 120лв на вечер на човек.
    Цени като в хотел четири звезди.
    Кой ще отиде?
    Минават 4 години, на документи всичко е наред, но не е

    Коментиран от #13

  • 12 Петър

    12 0 Отговор

    До коментар #10 от "САЩ":

    За журналистическата гилдия в България тези грешки свързани с числа и мерни единии са нормално нещо. Много пъти съм срещал заглавия като:
    Северна Корея изстреля ракета която се издигна на 4500 километра височина. За протокола отбелязвам че Международната космическа стания е на "височина" само 350-400 километра.
  • 13 1600

    22 0 Отговор

    До коментар #11 от "Митко":

    Точно така правят на много места. Къщата работи, но на такива цени които са неприемливи за туристите.
  • 14 Българка

    22 0 Отговор
    Мен ме интересуват къщите за тъщи на Карадайъ и родата му, както на земеделката Танева, любовника й и родата й! Те връщат ли пари ? Разследват ли се от прокуратурата за злоупотреба с власт, конфликт на интереси, кражби и документи с невярно съдържание?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Всичко

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "????":

    беше ограбено вече от червенозадничестомутрестите тошко-галошковци, нищичко не бяха оставили. Яд те е, че остана извън бостана?!
  • 17 Евролъжа

    5 0 Отговор
    Затова,драги честни хора,НИКОГА не взимайте нищо даром,с каквито и “лъскави” и модерни думи да е описан въпросният,защото рано или късно,ще го връщате с много висока лихва.На този свят,за обикновенните хора,няма нищо безплатно.
  • 18 меги

    2 0 Отговор
    А онзи хитрец Манолев, спечели делото срещу държавата. Гушна паричките, направи си къща за себе си и "вода ненапита" . Жалка държава. Кражби, кражби,корупция,измами................