Last news in Fakti

15 Септември, 2021 16:43 2 942 18

Най-силното полугодие за пазара на жилища

  • жилища-
  • цени-
  • търсене-
  • купувачи

Ръстът е най-висок от кризата през 2009 година

Най-силното полугодие за пазара на жилища - 1
Снимка: М. Богданова ©

Расте пазарът на недвижими имоти и в шестте най-големи града в страната, които заедно генерират 38% от всички сделки за полугодието - с два процентни пункта повече в сравнение с преди две години. На най-големия пазар - в София, ръстът е 23.4% до 16 419 сделки. Полугодието се определя като най-силното за брокерите от 2009 г. насам.

Костинброд, който е на 15 минути от метростанциите "Люлин" и "Сливница", е показателен за разрастването на големите градове по периферията, отчасти покрай желанието на хората да живеят по-близо до природата. Допълнителен фактор за това са и трудовите мигранти, които идват да работят в големия град и за по-евтино купуват имоти в периферните му селища. Мигриращите към София купуват в Перник и там ръстът на сделките за полугодието е 23%, а в Ихтиман - почти 28%.

За българина инвестицията в недвижим имот е най-важната и когато може, прави първо нея. Алтернативните инвестиции – например в новите криптовалути, са следваща стъпка, коментира брокерът Анас Хамид, цитиран от БНР. Допълнителен фактор за вложенията в имоти са добрите условия за ипотечни кредити, които дават банките. Според Хамид и сега хората се боят да купуват „на зелено“, но се привличат от изгодните цени. В съвсем начален етап цената може да е с до 20% по-изгодна, отколкото след Акт 16.

След първоначалния шок при появата на пандемията хората по-смело купуваха имоти. Парцели за строителство и къщи около града са много търсени и повечето са изкупени, допълни брокерът. В същото време продължава търсенето на апартаменти в града – на добра комуникативна локация в добре устроени квартали.

В София ръстът на пазара на имоти е около 37% в сравнение с миналата година. Най-търсени са южните и източните райони – „Борово“, „Манастирски ливади“, „Красно село“, „Хладилника“, „Хиподрума“, а също така „Кръстова вада“, „Младост“, „Изгрев“, „Дианабад“ и други.

„Във всички квартали има търсене. Хора, което са живели в „Надежда“ или „Люлин“, търсят за инвестиция имот в същия квартал“, отбеляза Хамид. „Овча купел“ също става доста привлекателен район и заради метрото.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бл.134 в Зап. парк

    17 1 Отговор
    Евала . След бребпяванещо ще сте и 10 милиона .
  • 2 НРБ

    34 6 Отговор
    Стига с тия рекламни статии.....истината е ,че не вървят продажбите, цените са изключително високи и заробващи, балона за продажба на имоти е надут до спукване и много нови блокчета стоят празни и непродадени !!

    Коментиран от #5, #15

  • 3 Някой

    9 21 Отговор
    Увеличението на цените на имотите тепърва предстои

    Коментиран от #4, #12

  • 4 Сестра Галева

    14 1 Отговор

    До коментар #3 от "Някой":

    Ако има кои да ги купува може и да се вдигнат

    Коментиран от #11

  • 5 Ми не

    9 12 Отговор

    До коментар #2 от "НРБ":

    Този балон се пука вече 15та година и все не се пука....Реалността е такава,търсенето по подразбиране в София винаги е било голямо, затова и цените стават все по-високи. Повишаването на цените на жилищата е тенденция в световен мащаб, но за разлика от България, където инфраструктурата е поносима едва около 3-4 големи града, в Западна Европа не е проблем да си далеч от големите градове ако не можеш да си позволиш високите цени там.

    Коментиран от #8, #10

  • 6 Истината

    20 2 Отговор
    И на какво отгоре се повишават, всичко бяга навън, през глава!?! Повишаването да го обясни специалист икономист не тъп брокер!?!
  • 7 И ЩО..

    8 2 Отговор
    САМО СОФИЯ. ДРУГИ ГРАДОВЕ НЕМА ЛИ????!.
  • 8 Moneyyy

    15 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ми не":

    Ами всъщност за последните 15г. Вече веднъж се спуска. Или си много малък и не особено интелигентен или се опитваш да правиш неверни внушения. Какви са обаче фактите, периода 2009-2013г. пазара на имоти в България претърпя сериозна корекция в цените надолу в порядъка на 50%. След 2014 пазара се съвзе от предишната криза и балона започна пак да се надува, достигайки сегашните космически размери. Ръстът на цените на имотите е цикличен, период на ръст последван от период на спад. Всеки финансово грамотен човек, знае че това безумие с тези цени и всичките неблагоприятни фактори в България няма да продължи дълго. Умния, чете, мисли и взима правилните решения. Глупавия, слуша "Умните" брокери и после цял живот псува що така се е получило.
  • 9 Гост

    6 1 Отговор
    Статията обяснява, как населението в провинцията продължава да изоставя ниви, земеделие и животновъдство, и продължава да търси мекото на хляба в големия град, където да печели пари от работа на бюро или на каса в магазин. Явно това се отчита като голям успех за брокерският бизнес. Да му мисли нацията, какво ще яде и колко ще е истинско.
  • 10 Гост

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ми не":

    Да се разрастват градове като Ню-Йорк и Лос Анджелис е едно. Да се разраства София е съвсем друго. София не може да поеме прииждащите пълчища от гладни и не0бра30вани, но пък неуки пр0винциалисти, всеки с културните си недостатъци. Дори с наполовина по-малко население тя е изправена пред сериозни проблеми със сметосъбиране, поддръжка на инфраструктура, заведения за образование на децата, обществен транспорт, престъпност, че дори и с миенето на улиците. Нахлуването на още и още папла4 в столицата само ще я задушава все повече. Ето това трябва да осъзнаят някои управници, преди да са я превърнали в поредният разпадащ се Вавилон.
  • 11 Гост

    7 4 Отговор

    До коментар #4 от "Сестра Галева":

    Купуват онези, облагодетелствани от системата, покрай пандемията.
  • 12 Гост

    11 4 Отговор

    До коментар #3 от "Някой":

    И пет увеличения да предстоят, хората пак няма откъде да вземат пари за да купуват.
  • 13 Хаджи Антон

    5 3 Отговор
    Бъдещите купувачи на имоти в София е добре да знаят, че цените на имотите нямат нищо общо със заплатите им. Аз до сега не съм срещнал някой да е придобил добро жилище работейки денонощно.
  • 14 Безумно е

    4 2 Отговор
    Цена на квадрат средно 1100 евро или 2000 лв., а срефна нетна заплата е 1500 максимум, то излиза, че за 60 квадрата трябва да дадеш 80 месечни заплати.

    Спрвмо доход и цени в Амстердам и Хамбург, където имам приятели, цената на 60 квадрата е около 70 и 75 заплати, което е по-евтино от България...
  • 15 Везувий

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "НРБ":

    Казала човекът който все си мечтае да си купи, ама от 12 години се надява, че ще стане по-евтино. Ако знаеш колко по-евтино ще стане като приемем еврото. Направо ще ги подаряват, да знаеш. Хахаха. Вие приятелчета, дето ги говорите тия приказки, хал хабер си нямате как стоят нещата по света. Ако се сравнят пазари и доходи, в БГ не са в никакъв случай най скъпите имоти. Ако стане пак някоя глобална финансова катастрофа и ти си съумял да имаш скътани пари - може и да те огреят едни 20% отстъпка. Но за всяка година за която ти нямаш жилище и живееш под наем, гориш по едно 5-6000лв в наеми. Имат късмет хората, че поне наемите са ниски. Защото хич не съответстват на продажните цени. В това съм съгласен.

    Коментиран от #16, #17

  • 16 хаха

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Везувий":

    Ами те и сега цените са в евро, какво мислиш ще се промени?
  • 17 провери

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "Везувий":

    Май ти нямаш представа как стоят нещата на запад. Апартамент във Валенсия струва по-малко от такъв в София, там имаш инфраструктура, паркове, зеленина, море! Да не говорим за квадратура - там 100 квадрата е 5 стаен апартамент с големи помещения, а тук може и "голям двустаен" да получиш с 9 квадрата спалня и 60 кв. м. тераса.
  • 18 Пешо

    1 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Расте пазарът на недвижими имоти и в шестте най-големи града в страната.

    Не разбрах, София ли е 6-те най-големи града!? Нещо за Бургас, Варна или Пловдив няма ли?!