Last news in Fakti

16 Септември, 2021 09:25 11 863 19

Чужденци купиха рекорден брой имоти при съседите

  • турция-
  • чужденци-
  • инвестиции-
  • жилища-
  • покупка

За периода януари-август са придобили над 30 000 жилища и къщи

Чужденци купиха рекорден брой имоти при съседите - 1
Снимка: М. Богданова ©

Рекорден брой жилища и къщи са били продадени на чужденци в периода януари-август на текущата година в Турция. По данни на Националния статистически институт на страната TurkStat собствеността си са сменили 30 849 имота. Това е с 47.6% повече спрямо същия период на 2020 г.

От началото на годината сделките с чужденци непрекъснато расте, с изключение на месец май, когато правителството въведе строги мерки във връзка с пандемията. Във въпросния месец са сключени най-малък брой покупко-продажби с чужди граждани – 1776. Мерките бяха отменени през юни и тогава броят на сделките рязко се повиши до 4748 броя. За юли и август те са съответно 4495 и 5866 броя. За август ръстът е в рамките на 50.7% на годишна база. Това е и най-силният месец от август 2018 г., когато са продадени 6276 имота на чужденци.

Истанбул продължава да е фаворит сред чужденците за придобиване на имот в южната ни съседка. Там от началото на годината до края на август са били купени 14 788 имота. Второто място е за курорта Анталия, където чужденци са придобили 5897 имота. Столицата Анкара отново е на трето място с 1988 сделки. В ТОП 5 влизат още Мерсин и Ялова, съответно с 1410 и 939 сделки.

Иракчаните са купили 4631 имота, а иранците – 4600. Трети в класацията са руснаците с придобити 2575 жилища и къщи на турска територия. В ТОП 5 влизат още афганистанците и германците, съответно с придобити 1819 и 1186 имота.

От началото на текущата година до края на август и на чужденци, и на местните граждани са продадени общо 801 995 жилища и къщи, което е с 21.7% по-малко спрямо същия период на 2020 г. Нивото на ипотечно кредитиране е намаляло със 67.9% спрямо година по-рано, достигайки 152 096 нови договора за заем.

„Турция бавно, но стабилно изпълнява плана за продажба на 50 000 имота на чужденци до края на 2021 г. Интересът от купувачи от САЩ също отчита постоянен ръст. Американците вече са на осмо място по брой купени имоти от чужденци в Турция. Ако през август миналата година те са купили 58 имота в страната, то през август на текущата техният брой се е утроил, достигайки 173 продадени имота“, казва Омер Фарук Акбал, председател на Международната асоциация по популяризиране на недвижимите имоти (GIGDER).

До края на годината в Турция се очаква да бъдат продадени 15 000 жилища и къщи на чужденци, като така ще се достигне нов годишен рекорд в продажбата на имоти на чужди граждани.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иво

    19 6 Отговор
    Заради срива на лирата имотите са много евтини вТурция Гастарбайтерите от Европа теглят потребителски кредити и за по 20 -30хил евро си купуват апартаменти.

    Коментиран от #3

  • 2 А защо българите не сме в класацията

    10 13 Отговор
    Аз например съм си купил в Чорлу 150 квадрата апартамент.

    Коментиран от #15

  • 3 Рошко

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Иво":

    Даааа оди си купи тогава, в Истанбул в тих квартал 80 квадрата са около 200000 хилки в лв
  • 4 ПКП Я

    27 4 Отговор
    Никой не купува копторите в БГ на цели до небето, да не говорим за БГ качеството - съборетени
  • 5 Йоско

    27 8 Отговор
    Много противоречиви новини. Един път, Турция е управлявана от диктатор (от близо 20 години), хората нямат права, нещастни са..., лья, лья, лья, лья.., сега пък много жилища са купували чужденците. И турци да са купувачите живеещи в Европа, едва ли биха си дали парите в една страна ако има диктатура в Турция, и още, че тези същите живеят от десетки години в Европа, никой от тях не би толерирал диктатор. Извода е, че Турция е една демократична държава с държавен глава патриот, който гледа интересите на Турция. Да е жив и здрав Ердоган

    Коментиран от #6, #14

  • 6 Гост

    12 10 Отговор

    До коментар #5 от "Йоско":

    Жилищата продадени на чужденци в Турция са предимно в курортни селища, където носите собственици ги отдават под наем през агенции. Не живеят в тях, а просто правят бизнес. Свери си часовника, че показва грешно.

    Коментиран от #7

  • 7 Йоско

    12 9 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Свери си ти часовника. Всеки знае, че Турция е една демократична страна, иначе чужденец защо би затворил пари за имоти в Турция. И под наем да ги отдава, никой не би рискувал.

    Коментиран от #16, #18

  • 8 И на кой ги отдават под наем?

    10 7 Отговор
    Истината е, че все повече чужденци отиват да живеят в Турция по ред причини.

    Коментиран от #17

  • 9 А в България българите

    11 3 Отговор
    Продават панелките за да избягат в чужбина
  • 10 Косе Босе

    16 1 Отговор
    Едни купуват в Турция , друг купува в Барселона. Всеки според възможностите и желанията си !
  • 11 Пипи

    5 5 Отговор
    Нали сеизмолози казаха ,че Истанбул и около града е земетръсна зона,също и по островите земята се тресе ,в най скоро време ще има голямо земетресение да събори всичко, не ходете там!
  • 12 Анонимен

    5 4 Отговор
    Подвеждаща статия. И в България турци купуват и защото са дашни българките. За пари всичко дават булгар младо девойче на турк. Що да работят, като могат да са проститутки. Има жени казват ни и то на директори деца.
  • 13 112

    1 3 Отговор
    В големите вериги идват от Турция и изкупуват кво ли не, от лютеница до домати. И то пълни колички. Иди ги разбери. Домати от турция, а те от турция, от българия домати, месо. За месото знаем, че е скъпо, но знае ли се дали не е от котки, кучета и умрели овце. Не беллит. В българия всичко е под въорос. Кинди баш кинди траш.
  • 14 борисов

    4 6 Отговор

    До коментар #5 от "Йоско":

    наистина това е вярно написано, уж диктатор а сега умен човек ,браво
  • 15 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "А защо българите не сме в класацията":

    Колко може да е демократичен един фанатик?
  • 16 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Йоско":

    Колко да е демократичен един фанатик? За пред камерите и ЕС става, колкото да върти търговия с тях, но всички виждаме как демократично мачка учени и свободномислещи млади хора.
  • 17 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "И на кой ги отдават под наем?":

    На кой мислиш? На туристи, естествено. Или според теб си нямат?
  • 18 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "Йоско":

    Като е толкова добре в Турция, и всички се изнасят към нея, защо вие още сте тука?
  • 19 Чудесно

    1 0 Отговор
    Супер. Хайде сега Тучилята да от БГ да си накупят ефтини турски имоти и да се изнасят по живо по здраво. Хем те щастливо ще си живеят там в родната си страна. Хем ще утървът Бг от троянски коне.
    Ще сме супер. Добри комшии. Бъгларите ще си живеят спокойно и те също. Закриваме и етническата ДПС партия (един троянски кон по-малко). И ще има мир и любов. Турците щастливи и българите щастливи. Нали трябва да се разбираме по комшийски .....Ха наздраве комшолука...