16 Септември, 2021 16:31 2 031 12

София е в ТОП 3 по изграждането на модерни офиси

  • офиси-
  • софия-
  • пазар

Близо 2.2 млн. кв.м офис площи предстои да бъдат довършени в Европа до 2024 година

София е в ТОП 3 по изграждането на модерни офиси - 1
Снимка: М. Богданова ©

През първата половина на 2021 г. над 1,1 млн. кв.м модерни офис площи са наети в столиците на 15-те държави от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Най-високо ниво на активност е регистрирано във Варшава (249 300 кв.м), следвана от Прага и Будапеща. Секторът на бизнес услугите продължава да генерира високи нива търсене от страна на наемателите и представлява един от най-големите работодатели в региона, сочат данните на доклад на Colliers.

Общото предлагане на модерни офис площи в 15-те столици в Централна и Източна Европа достига над 29 млн. кв.м в края на първото полугодие на 2021 г. Новото предлагане на офиси на тези пазари възлиза на малко над 640 000 кв.м, като още 2.2 млн. кв.м са в процес на активно изграждане и предстои да бъдат завършени през следващите 2-3 години.

"В резултат на неотдавнашните смущения, свързани с пандемията, на най-големите пазари на офис площи в ЦИЕ през 2020 г. се наблюдаваше среден годишен спад до -30% както в брутното, така и в нетното търсене. Сходни резултати се наблюдават и през първата половина на 2021 г., но на някои пазари, като Варшава например, се регистрират първите признаци на възстановяване. През първото полугодие на 2021 г. са наети над 1,1 млн. кв.м. модерни офис площи в столиците на 15-те държави от ЦИЕ. Най-високо ниво на активност е регистрирано във Варшава (249,300 кв.м.), следвана от Прага (183,300 кв.м.) и Будапеща (172,900 кв.м.)", казва Кевин Търпин, регионален директор "Проучвания" за ЦИЕ в Colliers.

"Важно е да се подчертае, че голяма част от търсенето на пазарите в ЦИЕ идва от сектора на модерните бизнес услуги, който е сред най-големите групи наематели на офис площи. За да добием представа колко важен или голям е този сектор ако приемем, че на един служител се падат средно по 10 кв.м., то този сектор би могъл да заеме над 10 млн.кв.м., или около 35% от пазарния фонд на 15-те столици в ЦИЕ. Разпространението на тези центрове за бизнес услуги обаче, разбира се, е много по-широко от офис пазарите на столиците, то е и в регионалните градове на Полша, Чехия и Румъния", добавя Кевин.

„В София също се регистрират по-високи нива на търсене през първите шест месеца на 2021 г., обемът на сключените сделки е 70,330 кв.м., което е с 6% по-високо като стойност от първото полугодие на 2019 г. Секторът на бизнес услуги продължава да бъде двигателя на офис площи, доказателство за това е, че 73% от всички регистрирани сделки са именно с тези компании", казва Верка Петкова-Шекерова, Партньор/Директор Бизнес развитие в Colliers.

Най-голямо е предлагането на модерни офис площи във Варшава (около 6.1 млн. кв.м), Будапеща (около 4 млн. кв.м) и Прага (3.7 млн. кв.м). Най-висок ръст на ново предлагане през първото полугодие на 2021 г. се наблюдава във Варшава, където предприемачите са реализирали 10 офис проекта с обща площ от 226 300 кв.м. В перспектива най-големият обем нови, модерни офис площи в процес на изграждане в края на първото полугодие на 2021 г. е в Будапеща (350 000 кв.м), Варшава и София.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коко

    11 2 Отговор
    И кой ще ги наема
  • 2 МИНИМАЛЕН ПЕНСЮНЕР

    11 1 Отговор
    А НАЛИ СМЕ НАЙ БЕДНАТА СЪБОРЕТИНА В ЕВРОПАТА А ПЪК С НОВИ И УБАВИ ОВИСИ ИНТЕРЕСНО ШО ПРОИЗВЕЖДАТ В ТЕХ
  • 3 Инспектор Мадуро

    12 1 Отговор
    А в топ 3 по заплати кога бе работодатели все ненаядени? Взимам наполовина стартовото възнаграждение за Северна Америка за позицията ми. Въпрос нареме е и аз и семейството ми да емигрираме. Ще ви видя след 10 години как ще ходите на почивки в други континенти при положение, че братята кафяви ще "работят" във фирмите ви.

    Коментиран от #6

  • 4 един от многото

    6 2 Отговор
    Остава и да се намери кой да работи в тях!
  • 5 В тези страни офиси кой ще работи?

    1 2 Отговор
    направете някоя фабрика че да работят хората!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Инспектор Мадуро

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "Ганчо":

    Кой по точно предвам?! Мишоци като теб, които нямат смелост даже да си сменят работата ли?!

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ганчо

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Инспектор Мадуро":

    Мишока си ти в случая. Щял да ни гледал бил. Боли ни фара за такива предатели като тебе. Пак ти казвам. Нз от къде ти скимна, аз какво съм сменял. Работата я смених преди 3 месеца. Ти като залухава примадона ако искаш ги сменяй и всяка седмица. Проститутките всеки ден са с нов клиен.

    Коментиран от #10

  • 10 Инспектор Мадуро

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Ганчо":

    Пределно си ми ясен щом плюеш по хората спасяващи се в чужбина. Ти си проста и завилиства мишка и такава ще си цял живот.
  • 11 Черна котка

    3 0 Отговор
    Чакат да им изтекат договорите иии.... хоум офис, че така се пести. Според мен малко хлъзгаща статия. Тия офиси явно ще ги преустроят на апартаменти в един момент.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.