Last news in Fakti

19 Септември, 2021 15:10 27 432 38

Може ли да поставите камери при подхода към жилището си

  • камера-
  • жилище-
  • лични данни

Казусът стигна до Административния съд

Може ли да поставите камери при подхода към жилището си - 1
Снимка: Shutterstock

Пловдивско семейство заведе съдебна битка срещу Комисията за защита на лични данни. Причината – предписание да премахнат камерите, монтирани на дома им. Мъжът и жената живеели в четириетажна сграда на булевард „6 септември”, като апартаментът им бил на първия етаж. Преди години били обирани и това наложило да се обезопасят, монтирайки камерите.

Семейството са бивши служители на МВР, а понастоящем експерти към Окръжен съд, уточнява Trafficnews. Често в апартамента им се съхранявали експертизи, документи и дори съдебни дела. През 2020 година те монтирали две камери на фасадата на дома си. Първата камера е монтирана на терасата и заснема площта пред сградата, служеща за паркиране на автомобили, както и част от улица. Втората камера е разположена на същата тераса и заснема затревена площ встрани от сградата, както и част от паркинга на отсрещния блок. Има поставени информационни стикери, предупреждаващи за извършваното видеонаблюдение.

В обхвата на видеозаснемане на камерата попада и малка част от блока и част от подхода към входа на съседна сграда.

В края на 2020 година жители от квартала многократно са разговаряли със съседите си относно камерите. Те обаче отговорили, че могат да правят каквото поискат, както и да записват всичко и всеки.

Ядосани от това няколко пловдивчани подали сигнал до Комисията за защита на личните данни. В жалбата си те са се оплакали, че се чувстват следени, наблюдавани и силно обезпокоени.

КЗЛД сезирали Областната дирекция на МВР, прокуратурата и Община Пловдив за сигнала. В началото на декември дори направили проверка на място.

Срещнали са се със собствениците на камерите, като от тях е изискано да предоставят всички необходими документи, даващи им право да обработват личните данни на всяко лице. Оказва се, че дори заснемането с охранителна камера е нарушение на личните права на гражданите.

Така по-време на проверката семейството не успяло да предостави доказателства за предприети технически и организационни мерки за защита на данните, освен идентификацията посредством потребителско име и парола в инсталираното приложение на мобилния телефон на мъжа.

След проверката комисията е провела заседание, на което с мнозинство е било решено, че правата на жителите на квартала са нарушени. Съставен бил протокол на пловдивчаните, с нареждане да се демонтират камерите и да се преустанови видеонаблюдението на обществени места.

Семейството подали жалба срещу решението на Комисията за защита на личните данни. В молбата на отмяна на протокола се казва, че решението на КЗЛД е незаконно.

След заседание в Административен съд обаче е било взето решение да се преустанови видеозаснемането, но в същото време е отменена точката, според която техниката трябва да бъде премахната от сградата.

Това на практика означава, че никой няма право да постави под наблюдение паркинга пред дома си, гаража си и входовете, ако не е сключил договор с охранителна фирма, която да е регистрирана като оператор на лични данни. Другият вариант е самото домакинство да бъде регистрирано като оператор лични данни, за да има възможност да извършва видеонаблюдение.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 34 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфа Вълкът

    100 10 Отговор
    Смятай как се краде, щом полицаи вероятно следователи са обирани мнократно! И каква компетенция има съдът, щом такива експерти не познават закона.
  • 2 Ще ги питам

    100 12 Отговор
    тея същите дето са подали жалби срещу камерите като има откраднат колата от паркинга как първо при тея с камерите ще отидат да се молят за записи ама не трябва да им дават, да се оправят. От мойте камери са идвали да молят за запис поне 3 пъти случайни хора и поне 10 пъти следователи от 1-во и скоро ще почна да ги режа яко, сори брат бутафорни камери оправяй се няма записи...

    Коментиран от #14

  • 3 Петър

    50 3 Отговор
    Откачена работа,ама какво да се прави,общи части на жилищна сграда и всеки собственик има права над нея.
  • 4 Щуротии

    133 4 Отговор
    В такъв случай всички уеб камери по улици , плажове и площади са незаконни. Видеорегистраторите също.
  • 5 Бени

    60 9 Отговор
    Аз съм си купил 3 камери и ще ги монтирам скоро.
  • 6 Порно

    67 7 Отговор
    Задължението за регистрация като оператор на личните данни отпадна преди 4 години.
  • 7 КОКО

    90 9 Отговор
    Значи, бабите клюкарки пред входа също трябва да са оператори на лични данни. Понеже постоянно бройкат кой, къде, кога, защо и т.н.
    Физиономията на човек Лични данни ли е?
    Човек даже и имуществото си не може да пази и защитава, заради някакви псевдо-човешки права?!
  • 8 незнайко

    52 4 Отговор
    Да бе да !!! В колата може да слагаш видеорегистратор а той маже да работи нон стоп с предавател и записа да става на устройство в дома им !!! Аз така си пазя колата и част от паркинга около нея !!!
  • 9 Пешо Кравата

    33 5 Отговор
    В Мутроландия е така!!Ако не ви аресва -оплачете се на Урсулката!!!
  • 10 Бгг

    28 50 Отговор
    Като искаш камера си я слагай в апартамента или в частната собственост. Никой не трябва да има право да си слага камера гледаща към обществени места.
    Видеорегистратори те и камерите по кръстовищата са друго нещо. Не ги бъркайте с частните стационарни камери.

    Коментиран от #23

  • 11 Всички Чиполино и Свалячи Казанова...

    53 5 Отговор
    Са притеснени от камерите...Голяма изневяра и плющене ще да има в този блок....Някой неначесани съпруги са намесени в борбата срещу камерите...
  • 12 1520

    45 12 Отговор
    от камери се притесняват само престъпниците

    Коментиран от #16

  • 13 Кратун

    41 10 Отговор
    "Оказва се, че дори заснемането с охранителна камера е нарушение на личните права на гражданите."
    А поставянето насилствено на ф@ксина не е ли нарушение на личните права?
  • 14 Българка

    20 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ще ги питам":

    Въпрос на приоритет. Ако случайно запишат комшията от съседния блок да отива при комшийката над вас , а мъжът и е в командировка? Кое е по-важно, боя който я чака или радиото на колата?
  • 15 Наркос

    47 3 Отговор
    Много ясно, че нямате право нито на камери, нито на оръжие. Имате право да снасяте като кокошки
  • 16 някой

    37 22 Отговор

    До коментар #12 от "1520":

    Това е самата истина! Абсолютно си прав. Само престъпник се страхува от камерите. Те могат да бъдат само от полза за нормалните хора!

    Коментиран от #18

  • 17 любовчия

    29 27 Отговор
    Когато живееш в сграда с други семейства важат едни закони, а когато си в собствена къща други. В случая нямат право на камери. Ами то човек любовницата си не може да покани вкъщи. Ще ме снимат и после могат да ме изнудват. компромат, нали. А могат да го използват, ако нещо се скараме по комшийски. Тая работа не става така и навсякъде по света е забранено. Камерите не са да предотвратят грабеж или др. подобно, а да го заснемат. Доводът им издиша. монтират си врати и прозорци най-висок клас и са готови против кражби. Ако искат още по-голяма сигурност си има СОТ, ама да ми снимат наляво и надясно и да правят кооперацията биг брадър не става. Ако в моята кооперация някой сложи камери и ме снима без мое разрешение, лично ще му навра камерите там, където слънце не го огрява.
  • 18 един там

    28 10 Отговор

    До коментар #16 от "някой":

    Защо смяташ, че е задължително някой да се страхува да го снимат. Не ти ли е идвало на акъла, който явно го нямаш, че някои, чисто и просто не желаят да бъдат снимани. Някои хора си имат личен живот и не желаят да се знае кога излизат, кога се прибират и с кого. Това са лични неща не мислиш ли или и мисълта ти е някъде из облаците?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ааааа

    20 10 Отговор
    тия дни cи миcлeх дaли e зaкoннo кaтo глeдaх eдни кoмшии дeтo ca cи oпacaли aпaртaмeнтa c 10 кaмeри дaли имaт прaвoтo дa тe cнимaт, ceгa рaзбирaм дa cи в къщa и дa cи cлoжиш кaмeри дa cи cнимaш aмa в блoк дeтo минaвaт cтoтици хoрa миcля чe нe e нoрмaлнo нaй-мaлкoтo би трябвaлo дa иcкaш cъглacиe нa хoрaтa в блoкa/вхoдa. Дa нe гoвoрим чe мoжe дa cи някoй чикджия дa лъcкaш нa лeлкитe във вхoдa или някoй пeдфил cнимaщ мaлки дeцa.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Готин

    29 11 Отговор
    В България, в която масово се лъже и краде е нужно всеки звуков и визуален запис от техническо средство (след проверка) да бъде доказателство за престъпление. Такава мярка ще дисциплинира обществото и ще накара престъпниците да бъдат по-малко нагли. Тези глупости с личнитр данни да си ги заврат ..... Още повече, че личните ни данни са отдавна достояние на държавните институции и хората работещи в тях ги използват за лична облага. Последното го твърдя от личен горчив опит.
  • 23 САП

    8 4 Отговор

    До коментар #10 от "Бгг":

    Видео регистратора какво е?

    Той не е ли устройство частна собственост.

    А се ползва и за налагане на глоби в съда.

    Коментиран от #26

  • 24 номад

    12 2 Отговор
    Абсурдистан земята на Българите !
  • 25 Гост

    30 6 Отговор
    Само в България частната собственост няма право да бъде защитена.
  • 26 Гост

    5 7 Отговор

    До коментар #23 от "САП":

    Пак ли се правиш на спец?
    Когато превозвате други хора, не забравяйте да ги предупредите за наличието на устройството. Те имат право не само да знаят, но и да откажат да бъдат записвани.
  • 27 Дааааа

    17 5 Отговор
    Абе,какви лични данни,бе!На колко милиова изтекоха личните данни,шефката на НАП даже беше на почивка по това време!Наистина-нема такава държава!Като отидеш в МДТ към общината,да подадеш декларация,ти искат не само лична карта,ами и копие от нотариалният акт!Лелята,която ти ги иска-днес е там,унтре я няма!Тя има ли право да ми ги иска,регистрирана ли е като оператор на лични данни!?АЙ..

    Коментиран от #35

  • 28 Сатана

    5 3 Отговор
    Не може ,заради закона за личните данни.Сиреч,вашата камера неправомерно записва лица минаващи покрай имота
  • 29 Сатана

    4 3 Отговор
    Не може ,заради закона за личните данни.Сиреч,вашата камера неправомерно записва лица минаващи покрай имота
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Боян

    11 4 Отговор
    А един льольо с униформа ми снима колата(бях я засилил по нанадолнището)и после получих честитка 100кинта! Това не е ли незаконно??
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 няма разум

    6 1 Отговор
    Некомпетентен съд. Разпад на разума.
  • 34 Перник

    8 2 Отговор
    2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.
    Ето един от тези предвидени от закона случаи, когато снимането е възможно без да се изисква съгласие:
    (2) Съгласие по ал. 1 не се изисква, когато:

    1. изображението е било направено в хода на обществената дейност на изобразеното лице или на публично или обществено място;

    2. изображението на лицето е само детайл в произведение, показващо събрание, шествие или пейзаж
    1а. (Нов - ДВ, бр. 42 от 2010 г., в сила от 02.06.2010 г.) "Обществени места" по смисъла на чл. 56 са всички места, които са обществено достъпни и/или предназначени за обществено ползване, без оглед на собствеността или правото на достъп, включително и:
    е) сградите, до които всяко лице има достъп, включително и административните учреждения и други сгради, в които се обслужват или имат достъп гражданите;

    ж) асансьорите и стълбищните клетки на всички видове сгради и др.;

    з) транспортни средства за обществен превоз - влакове, самолети, кораби, автобуси, трамваи, тролейбуси, метровлакове, микробуси на маршрутни таксиметрови линии, пътнически таксиметрови автомобили и транспортни средства със специално предназначение - санитарни автомобили за болни;
    ) (нова - ДВ, бр. 40 от 2012 г.) площадките за игра.
  • 35 Гост

    9 0 Отговор

    До коментар #27 от "Дааааа":

    Шефката на НАП не само, че беше на почивка, ами дори я нагладиха с яко бонус след това.

    Коментиран от #36

  • 36 Аз Клавдий от Долно нанагорно

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Гост":

    Щото е жена на шефа на КНСБ-то, което държеше на БНБ топките

    Коментиран от #37

  • 37 Аз Клавдий от Долно нанагорно

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Аз Клавдий от Долно нанагорно":

    Поправка: БНБ да се чете БМБ (Бойчето)
  • 38 Един

    0 0 Отговор
    Вече година и 3 месеца се борим с КЗЛД. Имаме договор с лицензирана фирма за мониторинг и поддръжка на видеонаблюдение. Ние не можем да гледаме камерите, а само фирмата могат да свалят записи , когато стане проблем. За жалост собственика на втория етаж на къщата пусна жалба в КЗЛД. Жена му е окръжен съдия и познайте какво стана... Вече 1 година и 3 месеца КЗЛД с нокти и зъби се чуди как да изкарат камерите незаконни и да ги махнат. Изкарват майка ми , дето е на 80 години и инвалид, администратор на лични данни. Направиха проверки на място, все събират някакви доказателства и дори адвоката ни, дето се занимава с тях вече не може да повярва колко дълбока е корупцията там. Наредено им е явно и резултата трябва да е еди какъв си.Не знам как да дам гласност на този случай. Ако някой журналист има топки, моля да каже. Такова яко разследване може да излезе. Имам документи и един куп доказателства за думите си.