Last news in Fakti

20 Септември, 2021 09:21 5 909 29

България все по-нагоре в световна класация

  • knight frank-
  • жилища-
  • цени

На 25-то място сме по темп на поскъпване на жилища

България все по-нагоре в световна класация - 1
Снимка: Shutterstock

През второто тримесечие на текущата година цените на жилищата в България са се повишили със 7.5%, а за първото полугодие на текущата година спрямо първото на 2020-та ръстът е 5%, сочат данните на анализаторската компания Knight Frank. Това нарежда страната ни на 25-то място в света, като с всеки изминал доклад се издигаме все по-нагоре в класацията.

Първото място продължава да е за Турция. През второто тримесечие на текущата година жилищата в южната ни съседка са поскъпнали с 29.2%, а разглеждайки данните за първото полугодие на тази спрямо същия период на миналата увеличението е 16.3%. Сребърният медал е за Нова Зеландия. Там увеличението е съответно 25.9% за второто тримесечие на тази спрямо миналата година и 10% на полугодие 201 г. спрямо 2020 г. В ТОП 3 влизат и САЩ с увеличение съответно 18.6% и 11.2%. През второто тримесечие на миналата година САЩ са заемали 30-та позиция с ръст от 4.5% в периода април-юни 2020 г. спрямо същия период на 2019 г.

Годишният темп на поскъпване в континентален Китай е стабилен - 4.3% за второто тримесечие на текущата спрямо същия период на миналата година.

Единствено в две държави е регистрирано поевтиняване на жилищата - Индия и Испания. Понижението е съответно 0.5% и 0.9%. Това е най-малкият брой държави с поевтиняване на имотите, откакто Knight Frank водят статистика чрез Global House Price Index от 2008 г.

"В момента наблюдаваме поетапно отпадане на ограничителните мерки наложени от пандемията от коронавирус, включително и възобновяване на полетите. Благодарение на това купувачите имат отново възможността за реални огледи. Чуждестранните инвеститори продължават да се интересуват от придобиване на имоти в държави извън родината им както за собствено ползване, така и с цел инвестиция - съхранение на натрупаните пари или отдаване под наем. В индекса се отчита поскъпване на имотите в такива желани държави като Великобритания - 13.2%, Швейцария - 7.1% и Франция - 5.8%. Особено отчетлив е инвестиционният интерес към Лондон. Поетапното възстановяване на цените, което започна след Brexit и утихна с началото на пандемията, доведе до ръст в търсенето на фона на атрактивните цени и възможността да се купи имот при изгодно разсрочено плащане, инвестирайки първоначално само 105 от стойността на жилището или къщата. В Португалия и Гърция ръстът в цените продължава да се стимулира от действащите там програми "Златна виза"", коментират анализаторите на Knight Frank.

България все по-нагоре в световна класация


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ееее браво

    11 0 Отговор
    Гоним десятката а що не и първото

    Коментиран от #14

  • 2 Облещени

    36 4 Отговор
    Турците имат естествен прираст и тези хора се нуждаят от жилища. Как обаче някой може да обясни поскъпването тук, с алчност, с глупост или с нещо друго мистично?

    Коментиран от #6, #9, #15

  • 3 Еми..като има будали

    16 2 Отговор
    Ще има и кожодери. Просто е.

    Коментиран от #7

  • 4 Коментар

    25 7 Отговор
    Балонът се надува, надувайте момчета, да стане на парчета.... Пук!!!
  • 5 Jacques Yves Moineau

    20 1 Отговор
    България е номер 1 по смъртност.....къде по нагоре?
  • 6 Мен ако питаш е Алчност

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "Облещени":

    И Позиране за пред приятели и комшии. Колкото повече толкова по уважаван бил чорбаджията. Траги-Пародия и Умопобъркана действителност..

    Коментиран от #20

  • 7 бл.134 в Зап. парк

    9 3 Отговор

    До коментар #3 от "Еми..като има будали":

    Евала! Не бъди бай Ганьо вземи си апартамент .И после още един, и още един , и още един .....
  • 8 Алексей

    22 6 Отговор
    С парите на продаден софийски 3 стаен в Кръстова вада си закупих два двустайни и един едностаен във Валенсия. Какво друго да кажа за безумието в България.
  • 9 mi6osp

    8 5 Отговор

    До коментар #2 от "Облещени":

    Поскъпването на жилищата в България е следствие на закупуване в цел инвестиция в недвижима собственост. В България влагането на парите в банките е губещо, а инвестицията в акции е рискова. Задава се криза, надеждата е след нея недвижимата собственост да не се е обезценила колкото парите.

    Коментиран от #10, #16

  • 10 Облещени

    12 1 Отговор

    До коментар #9 от "mi6osp":

    А значи закупуването на камък, някъде там, не е рисково? Очакваме мигрантите да се замогнат, пенсионери от цял свят да надойдат или бейби бум в следващото десетилетие? С тенденцията към днешна дата едва ли ще се появят клиенти за преобразуване на собствеността отново в пари. Изключение правят няколко големи града и смесените райони, където турците купуват територия. Това също е временно явление и във всеки момент може да спре. Само трябва малко европейска данъчна политика или политика за деурбанизация и това неминуемо ще се случи.
  • 11 номад

    16 1 Отговор
    траги-комедия всеки гледа да се изнесе от Бг моравите безчинстват богатите имат право безнаказано да убиват икономиката е 0 храната е 3 то качество цените са като в европа заплатите са като седмична заплата в европа пред блоковете се режат гуми на морето жерат през кръста с цените прах и мръсотия по улиците нещо невиждам смисъла да се живее в Бг ааа освен че работодателя не е длъжен да ти плаща заплата !!!
  • 12 Лудогорец 9

    4 11 Отговор
    хората масово инвестират парите с в недвижими имоти в България защото еврото чука на вратата ако като дойде ще има голяма информация затова е така
  • 13 Гост

    14 3 Отговор
    Тoлкoвa ce зacили пocкъпвaнeтo нa жилищaтa, чe днec пaк глeдaм, кaк къщa, oтнaчaлo oбявeнa зa 78 000 €, e cвaлeнa вeчe нa 58 000 €.
    Aй, чecтитo ви пocкъпвaнe.

    Коментиран от #28

  • 14 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ееее браво":

    Значи, щом е за жилища, поскъпването е положително.
  • 15 Гост

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "Облещени":

    Високи цени на обявите ниски на подписването на договора. Отчетите са само по първите, а вторите си остават тайна между продавач, купувач и 6арлатан.
  • 16 Гост

    11 1 Отговор

    До коментар #9 от "mi6osp":

    Ама то тези имоти искат поддръжка, имат си разходи. Ако са апартаменти ще искат поне такси за домоуправител. Ако имат и ТЕЦ, дори да не го ползваш едни 40 лв на месец зимата само от тръбите ще ти ги вземат. Да не говорим за текуши сградни ремонти, в които щеш не щеш ще имаш участие. Едни минимум 500 лв на година ти бягат. Май обезценяването на парите от инфлацията ще ти изяде по-малко, отколкото ще профукаш за поддръжка на жилището, което не ползваш.
    Имаш спасение - отдай го под наем. Тогава ще се превърнеш в домашен майстор. Вечно нещо тече, развалено е или поне лампа не свети. А след наемателите - познай на какво ще ти прилича жилището и на каква загуба ще го продадеш, ако се опиташ да се отървеш от него?
  • 17 Брокер

    4 5 Отговор
    Няма безплатен обяд,деца мой

    Коментиран от #26

  • 18 Кочина,сър

    6 1 Отговор
    Бря бря,аз си рекох напреднали сме по доходи и благосъстояние…то пак по негативни работи!
  • 19 мечо

    4 5 Отговор
    стигъ сти ривали ту сичку си дига
  • 20 Ако е така

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Мен ако питаш е Алчност":

    да продаваме! Успелите търговци на борсата казват, че формулата е "продавай когато другите са алчни и купувай, когато ги е страх"
  • 21 ИВАН ИВАНОВ

    6 2 Отговор
    Какво е галопираща инфлация?
    Стадо от хора галопиращи към магазините да си похарчат парите за непотребни им вещи, защото са им пуснали мухата, че иде инфлация! Демек подплашваш магаретата и те галопират да се напасат, като за последно със зелено до пръсване!
  • 22 ХанибЪл

    4 2 Отговор
    А уж щяха да ни оправят!

    Коментиран от #29

  • 23 Сузи

    7 0 Отговор
    Е, оправиха ни де! Ти не го ли усети?
  • 24 Гюл

    6 3 Отговор
    Не е важно кой колко иска, важното е кой колко ще даде..
  • 25 Варна

    7 4 Отговор
    А бе я си стойте по селата,кво мрънкяте само
  • 26 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "Брокер":

    И вие скоро ще го разберете, това.
  • 27 Анонимен

    7 2 Отговор
    Да,ама по беднотия сме на 1 място,при това вече 32 години.Няма кой да ни го отнеме,защото няма други толкова прости народи като българския да е винаги надупен и набан
  • 28 Питам

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Елементарно разсъждение върху неподходящ пример! Ами ако обявя панелна гарсониера на първи етаж, в Люлин, за продан на цена 500 000 евра, и след това я продам за 85 000 или 95 000 евра, това означава ли че цените падат?
  • 29 Ти пък

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "ХанибЪл":

    Ти май не си забелязал, че в момента точно това се случва? Оправят ни! Само не бива да се навеждаме защото "оправянето" е в ход.