Last news in Fakti

24 Септември, 2021 07:11 8 392 10

Държава разпродава хиляди бункери

  • чехия-
  • бункери-
  • разпродажба

Цените в Чехия започват от 1000 EUR

Държава разпродава хиляди бункери - 1
Снимка: Shutterstock

В края на 1930-те години тогавашна Чехословакия изгражда цяла мрежа от бункери по границата си с Германския райх. И макар че през септември 1938 година укрепленията още не са напълно готови, те все пак са ключово препятствие за Вермахта, което доста е притеснявало нацистките генерали.

Но въпреки че Прага мобилизира 1,1 милиона войници и поставя армията си в бойна готовност, британският премиер Невил Чембърлейн и неговият френски колега Едуар Даладие сключват на 29 и 30 септември 1938 в Мюнхен споразумение с Адолф Хитлер. То задължава Чехословакия да прехвърли на Третия райх целия си крайграничен район, в който тогава живее значително германско малцинство.

По този начин граничните укрепления попадат в ръцете на нацистите. Без тях Чехословакия е на практика беззащитна, което значително облекчава окупацията от страна на нацистите на 15 март 1939 година. Парадоксалното е, че по-късно, през пролетта на 1945, бункерите помагат на германските окупатори в боевете с Червената армия. Битките по линията на укрепленията сериозно забавят съветското настъпление и костват живота на хиляди съветски войници.

Те са без военно значение

От 2000 година насам армията на Чешката република постепенно започна да се освобождава от укрепленията. По два начина - или чрез продажба на частни лица, или чрез прехвърляне на собствеността им към региони или общини. "Имаме 4993 малки бункера", казва Петър Сикора от чешкото Министерство на отбраната.

Тъй като тези съоръжения вече нямат никакво военно значение, междувременно една трета от тях са сменили собствениците си - досега прехвърлени или продадени са 1767 по-малки обекти и 112 по-големи. Чешката армия иска да се освободи от всичките. "Ще бъдат запазени само няколко, които да служат за складове", пояснява Сикора.

Все повече продажби

Година след година на сайта на чешката армия се появяват нови и нови обекти за продан. "Цените започват от 1000 евро и стигат до няколко хиляди", посочва Сикора. А понеже обектите се продават на търг, цената им лесно може да се повиши. Въпреки това интересът към бункерите постоянно расте - особено ако те се намират, например, в лозаро-винарски региони.

Някои от бункерите са превърнати в музеи, които се радват на голяма популярност сред туристите - и от Чехия, и от чужбина. Едно от най-посещаваните е артилерийското укрепление "Хурка" на границата с Полша. "Само през юли и август имахме над 20 000 посетители", казва Мартин Рабон от Дружеството на приятелите на чехословашките укрепления.

Уникални исторически паметници

Рабон не е противник на продажбата на бункери на частни лица - но изтъква, че на места до съоръженията няма пътища, а и собствеността върху околните пространства често не е изяснена. "Да се купува нещо такова е безсмислено", казва Рабон, който напоследък е все по-често търсен за съвет от кандидат-купувачи. "Препоръчваме на потенциалните купувачи първо да си подсигурят земята около съответните обекти."

Някои от съоръженията, като например артилерийското укрепление "Буда", са културни паметници на Чешката република. "Но отбранителната линия като цяло е под защита като паметник", казва Рабон. "Оттам нататък е логично армията да продава. Но бъдещата съдба на тези уникални паметници трябва да е сигурна. Тъй като те са свидетели на патриотичния ентусиазъм на чехите в края на 1930-а година."


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пелагия Порфириевна

    14 2 Отговор
    Е тия много искат, бе! В Албания са по-евтини...

    Коментиран от #9

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 НАТО ВЕЦ

    21 4 Отговор
    Ей така и нас ще ни изтъргуват нашите евро-атлантически партньори. Останалото са лирични отклонения, за замазване на предателството.

    Коментиран от #5

  • 4 гадно

    20 1 Отговор
    Както винаги големите са предали малките и съседи се възползвали. Не само Хитлер, а и "приятелите" от Полша са си резнали подобаващо парче от баницата.
  • 5 БАЙ Х@Й‼

    27 4 Отговор

    До коментар #3 от "НАТО ВЕЦ":

    Ние отдавна сме изтъргувани, не си ли го разбрал ‼️ Купуваме НАША минерална вода , а я плащаме на западни фирми , плащаме НАШ ток пак на западни фирми, над два милиона НАШИ граждани работят в чужбина , погледни РАН-ЪТ планът за унищожение на Родината ни ‼️

    Коментиран от #6, #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Наску диаманда

    3 1 Отговор
    На далавера са,, тъкмо за предприемачи...!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Рошко

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Пелагия Порфириевна":

    И в Албания ще поскъпнат като влезе в Ес
  • 10 НАТО ВЕЦ

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "БАЙ Х@Й‼":

    Това е ясно. Аз за територия говоря.