24 Септември, 2021 11:21 31 636 63

Поевтиняване на жилищата у нас

  • жилища-
  • цени-
  • нси

То едва ли ще се усети веднага от участниците на пазара

Поевтиняване на жилищата у нас - 1
Снимка: М. Богданова ©

За пръв път от началото на пандемията цените на жилищата в България отчитат лек спад, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). През второто тримесечие на текущата година те са с 1.5% надолу спрямо същия период на миналата година. Разделяйки пазара на първичен и вторичен, спадът е съответно 2.3% и 0.9%. За периода април-юни 2021 г. в Агенцията по вписвания са регистрирани близо 10 000 сделки.

Поевтиняването едва ли ще се почувства от играчите на пазара, като се има предвид, че от началото на пандемията е регистрирано поскъпване от 11.9%. Факторите за него са няколко, като на първо място са ниските лихви по ипотечните заеми. Прогнозите бяха, че през тази година ще започне лек ръст на цената на заема, но това не се случи и в момента анализатори прогнозират, че на това може да станем свидетели чак през втората половина на 2022 г. Не по-маловажен фактор за поскъпването е и несигурността около пандемията, която накара хората, които имат малко по-сериозни спестявания да ги обърнат в недвижими имоти. Третият фактор е търсене на по-големи жилища, в които може да се обособи пространство за работа.

Цените на жилищата ново строителство отчитат лек спад и в Бургас и Пловдив, съответно понижението е 2.2% и 0.5%. В Стара Загора то е 1.3%, по данни на НСИ.

Дaннитe идвaт нa фoнa нa peшeниeтo нa Бългapcĸaтa нapoднa бaнĸa зa oxлaждaнe нa ĸpeдитиpaнeтo в cтpaнaтa. Ocнoвнaтa пpичинa зa пpoмeнитe e бyмът нa ипoтeчнитe зaeми, ĸoйтo зacилвa oпaceниятa зa имoтeн бaлoн, ce paзбиpa oт мoтивитe. Упpaвитeлният cъвeт нa цeнтpaлнaтa бaнĸa e peшил дa yвeличи нивoтo нa т.нap. aнтициĸличeн ĸaпитaлoв бyфep ĸъм ĸpeдитнитe pиcĸoви eĸcпoзиции нa бaнĸитe oт 0.5% нa 1%.

Haблюдeниятa нa Бългapcĸaтa нapoднa бaнĸa ca, чe ĸредитната активност e пpeĸoмepнa, ĸaтo пpитecнeниятa ca нaй-вeчe зa жилищните кредити. "Наблюдаваните темпове на кредитен растеж създават предпоставки за увеличение на задлъжнялостта и за натрупване на pискове, които могат да се проявят в нарастване на обема на необслужваните кредити при евентуален спад на икономиĸaтa", пише в мoтивитe cи Цeнтpaлнaтa бaнĸa.

Поевтиняване на жилищата у нас


Поставете оценка:
Оценка 4 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гаглей

    74 28 Отговор
    Не се имам за лош човек но си признавам , че най много ще злорадствам когато жилищата просто няма да има кой да ги купува а камо ли да живеят в тях . И съответно няма да имат никаква ценност общо вето 2 за лев . То обикновенните хора с 1 - 2 квартири нищо не губят , ама тия мозъци дето цял живот вярват в недвижимостта

    Коментиран от #15

  • 2 Реалист

    117 8 Отговор
    Ивфлацията която се задава може да се овладее само с вдигане на лихвите.Това означава че поне 30% от раздадените до момента кредити ще изгърмят.Цени от 120 хил евро за панел в Младост не отговарят на реалностите в държавата.70% от хората в София работят за между 1000 и 2000 лв заплата

    Коментиран от #49

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Дърт Вейдър

    90 10 Отговор
    След зимата цените на жилища ще намалеят много. Цените на тока, отоплението, газта, всички стоки и храната ще накарат хората да се откажат от ненужните квадратни метри. Бог да пази България!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ипотекиран

    78 12 Отговор
    Брей ,то у Софията и Плоудивъ по-скъпо от Калифорния ,бе

    Коментиран от #7, #27

  • 7 Реалист

    60 8 Отговор

    До коментар #6 от "ипотекиран":

    В Щатите къщи по 300м2 за 200000 долара/150000€/във Флорида.Вмирисан панел в Младост 130000€.Наем на къщата във Флорида 2000$. Наем на панелката 300€ ако намериш някой и след основен ремонт за 20000€
  • 8 Ахахаа

    61 17 Отговор
    Краят на алчните наближава. Когато се пренаситят от ненужни имоти и започнат да се чудят( ами сега какво да ги правя ) всичко ще рухне връз тях. Богатите и агенциите влагат луди пари в имоти с цел печалба, но на нашия пазар възможностите са изчерпани вече. На 100% продадени кооперации а 30% от апартаментите стоят празни и чакат поскъпване за печалба. Е докога милите ще се строи и ще се купува? Дали е безкрай?
  • 9 Варна

    44 46 Отговор
    Ха ха гроздето е кисело май.Стойте си по селата и вместо да умувате се хванете да работите.

    Коментиран от #10

  • 10 София

    47 15 Отговор

    До коментар #9 от "Варна":

    Да, скоро на брокитата ще ви се наложи да работите. Далаверата скоро приключва.
  • 11 Деян

    63 21 Отговор
    Ах това го слушам последните десет години

    Но реалността както винаги е друга.Успех на всички който чака да купят на половин цена

    Коментиран от #20

  • 12 Федералния резерв в сряда съобщи че

    40 5 Отговор
    От ноември за почва да намалява месечните потупки на облигации на стойност 120 млрд долар като това ще приключи напълно през лятото на 2022г и ще има плавно увеличение на лихвите...ефтините пари ще приключат съответно няма да има големи парични потоци за спекула и много неща ще поевтинеят и така со следващата криза и печатане на трилиони
  • 13 В софия има смисъл да живееш само ако

    55 7 Отговор
    Правиш поне 5 бона месечно иначе тва не е живот в тоа смотан град...аз съм се ориентирал към някое малко селце далеч от софето без хора да живея спокойно и да работя през нета
  • 14 Миро

    31 19 Отговор
    Цените са височки и няма да има спад. Имам за продаване един апартамент и търся да купя друг. Апартаменти няма а ако има цените са височки за мен и няма нито предлагане нито нищо. А за цените покрай София тези в САЩ са като бедни сомалийски дечица. Цените ще растат още и още и така докато банките раздават пари за ипотеки. За после Господ знае. Ако кризата удари строителството ще настъпи апокалипсис у нас. Това е сектора където се въртят големите пари и никъде другаде. Желязо и материали поскъпнаха много тази година и друго и второ и пето и е ужас.

    Коментиран от #19

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Софянец

    20 51 Отговор
    Не разбрахте ли ,че градът е само един - София.И винаги цените ще са нагоре в столицата.

    Коментиран от #17

  • 17 Ътът

    38 11 Отговор

    До коментар #16 от "Софянец":

    Не братле, София е най големият балон и след вдигането на лихвите, ако не и преди това, Балонът ще гръмне а цените ще се върнат до нормалните си стойности от 2016г. Ако си купил сега разбирам защо си толкова неспокоен, е в живота е така нагоре и надолу, няма само едното
  • 18 усеща се

    45 6 Отговор
    Поевтриняването на нашия толквоа изкривен пазар се усеща не като по-ниски оферти в сайтове и агенции, а катои спад на търсенето. Десеткихиляди празни жилища на този етап нямат никакъв шанс да бъдат продадени на обявените си цени. Дори на цени 30% по-ниски трудно биха били продадени.
  • 19 Рир

    29 13 Отговор

    До коментар #14 от "Миро":

    Братле желязото падна с 50 процента сега чакаме и имотите да паднат поне с толкова
  • 20 Хдй

    19 10 Отговор

    До коментар #11 от "Деян":

    Е как го слушаш от 10 г като до само преди г цените бяха с 100 процента надплу

    Коментиран от #32

  • 21 ИкономисТ

    45 12 Отговор
    Къде са сега брокерите да обяснят, че цените се вдигат заради инфлация на цените на строителните материали. Това беше най- малоумния аргумент- нулеви лихви на депозити в банки-ок; Инфлация- ок. Има резон това да вдига цените. Но това със строителните материали не знам кой олигофрен го измисли... Вдигнала се цената на желязото и от там цената на панелка, построена преди 50 години ще се вдигне. Ама мислете ги малко тия неща. Пазарът не е 100% ново строителство. Вторичния пазар е много сериозно застъпен в процентно изражение, а там цената на желязото не е релевантна. Смешни сте просто в опитите си да обесните, че балониращия пазар е здравословен.

    Коментиран от #50

  • 22 Колега

    45 3 Отговор
    В момента е истинска касапница в брокерския бранш. Наводни се с тарикати от провинцията, масово се крият оферти от колеги. Старите и доказани брокерски компании са все още добре, но гореописаните субекти удрят здраво по реномето и доверието на клиента. Отделно продавачите имат нереални очаквания за цената на имота си. По-умните брокери вече смениха професията, мисля и аз да ги последвам.
  • 23 мдда

    20 15 Отговор
    Варна и Пловдив са ДУПКИ!

    Коментиран от #28, #63

  • 24 бай ШиУе

    13 23 Отговор
    Тази статия е тотално неадекватна! Третото тримесечие строителните материали се вдигнаха средно с 50% и цените на жилищата излетяха с 20% нагоре само от Юли до Септември! Който следи пазара му е ясно! Какво ще става нататък не знам, НО едни си пеят за балон от 5 г., а цените се вдигнаха поне с 50% от тогава! Много се краде в тази държава и има доста хора с пари! Примерно 200 000 българи като си купят по 1-2 апартамента, това са си 300 000 апартамента. Другите 6.8 млн не могат, ама 200 хил не са малко
  • 25 До 21

    12 8 Отговор
    Ако търсиш тухла вторичният пазар никакъв го няма!!! Щом си мераклия на 50 г. панелка - УСПЕХ!

    Коментиран от #26

  • 26 Тънъм

    25 7 Отговор

    До коментар #25 от "До 21":

    Спокойно и това ще отмине, както казва цар Соломон. После пък ще почнете да ги отвурзвате спешно за кеш тия имоти.
    Всяко нещо хвърлено към небето пада пак на земята това е и пазара. И когато се емнете да продавате всички в купон аз ще купувам, но на нормалното цени от преди 2016
  • 27 ааа

    6 5 Отговор

    До коментар #6 от "ипотекиран":

    Как е в Ню ѝорк, че тръмпи продава в неговата сграда по 20 хиляди долара квадрата
  • 28 Минчо

    7 7 Отговор

    До коментар #23 от "мдда":

    В Бургаз по хубаво ли е?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Texas

    19 1 Отговор
    никой не се замисля за уравнението жилище-жизнен индекс(от раб.заплата до лично щастие)-качество на инфраструктура по скала от 0 най лош до 10 супер.
    като собственик на два имота в Бг,,давам 1,и то само заради климата,,иначе 0.
  • 31 Брокер

    17 21 Отговор
    Ей шушумори,докато чакате да се спука балона ще ви мине живоооота

    Коментиран от #33

  • 32 Георги

    17 15 Отговор

    До коментар #20 от "Хдй":

    Нещо ти убягват процентите. Със 100 % по-ниски имотите бяха много преди 2010 г. А колегата по-горе дето е писал, че смята да ги купува 2 бр. за лев, мога да му пожелая успех в живота! В цял свят имотът е актив, не е като да си купиш нов автомобил. А да ви задам въпроса, една част от вас дето живеете в панелките, обяснете моля ви се, къде точно ще живеете след още 20-30 години, като свърши експлоатационния срок на този голям брой блокове? Тогава дали още ще говорите за презастрояване?

    Коментиран от #34, #36

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Къкъ

    15 4 Отговор

    До коментар #32 от "Георги":

    Виж приятел нещо бъркаш, м2 Иван Вазов 2014 беше 1100 евро 5 г по късно е 2000 евродо 2500на м2 колко процента са това аз мисля че са 100- 150
  • 35 Хххх

    10 4 Отговор
    Скоро ще стане след пукането на имотния 🎈 друг е въпроса че няма да има касова наличност и доста хора ще изгорят,ами бягайте и теглете докато има 💸 че банките скоро ще хлопнат !!!
  • 36 Кткъ

    8 9 Отговор

    До коментар #32 от "Георги":

    А в панделки хората живеят в цяла източна Европа САЩ и Канада, по се притеснявам за тухлите от 1930щото при земетръс като онзи от 79 стражица те са първите паднали до основи
  • 37 Хххх

    16 3 Отговор
    Биологично оръжие> Здравна криза > Икономическа криза>безработица >
    ПАНИКА > инфлация >надуване на имотния 🎈 >
    Финансова криза > заличаване на дълговете на САЩ,Европа и др фалирали покрай тях и всички вложители по банките !
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 pbdan

    7 6 Отговор
    Разгледайте добре снимката от Стражица 1986г.

  • 40 симо

    24 10 Отговор
    Идва времето когато ако нямаш собствен дом ще бъдеш винаги беден

    Коментиран от #43

  • 41 pbdan

    6 4 Отговор
    Нямаха никакъв проблем живеещите в няколкото панелни блока в Стражица, както се вижда от снимката. Единствено се оплакваха от паднали секции и от скърцането на панелите - страшно, но неопасно. За невярващите погледайте снимки от панелни сгради в Алепо(Сирия).
  • 42 Гост

    24 7 Отговор
    Когато обявените за 80К€ станат за по 50К€ може и да се замисля. Това е реалната им цена.
  • 43 Гост

    14 7 Отговор

    До коментар #40 от "симо":

    В новото време, който няма дом ще живее под наем, а който има - ще живее вечно в данъчна примка.

    Коментиран от #47

  • 44 гост

    13 4 Отговор
    Нали уж хората си спасяват спестяванията като купят недвижим имот?!Значи няма спестявания,а кредит.Направете една справка колко от въпросните сделки 10000 на брой,които се цитират са с кредит и ,колко със собствени средства.Така ще се види реално колко спестявания има.БНБ са прави,спад в икономиката ще потопи имотния пазар.
  • 45 Баба ми.

    5 5 Отговор
    В България ще има смяна на собственоста безплатно!Познайте защо!
  • 46 robi

    7 6 Отговор
    Изобщо не се заблуждавайте, цените на имотите у нас са много по-ниски от ЕС. Това ще се изравни с вкарване на еврото. Освен това не забравяйте че , се задава дефлация а не инфлация, при която цените могат да паднат с 30 % обаче доходите с 50%а познайте тогава колко ще поскъпне наема? Поне 40%

    Коментиран от #48

  • 47 565959

    5 6 Отговор

    До коментар #43 от "Гост":

    Глупости, данъка е 200-400 лева на година. А наема 5 бона доживот.

    Коментиран от #52

  • 48 Баща ти

    4 4 Отговор

    До коментар #46 от "robi":

    Да не си падал на глава като малък?
  • 49 Банкер

    14 10 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Така и не разбра народа. Цените на жилищата в София нямат НИЩО общо със заплатите. Говорите пълни глупости. Предстои влизане в еврозоната и преминаване от лев към евро. Хората, които работят на заплати в София под 1000 лева и нямат други доходи не са хората, които купуват тристайни жилища. Всеки втори имот в София се купува без ипотечен кредит. Който не вярва да провери в агенция по вписванията си има съвсем конкретна статистика. Не пишете глупости когато нямате поглед. Преди всяка зима се започват заканите "ей, сега ще паднат цените на апартаментите" и като мине зимата и реалността ви удари в кратуните разбирате, ще заплатите, тока, пенсиите и т.н. никога не са били фактор при покупката на жилища в София.

    Коментиран от #53, #54

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Нова софиянка

    8 2 Отговор
    Всички села в бг се настаниха в София и стана бетон до бетон до панела
  • 52 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #47 от "565959":

    Разходите по едно жилище не са само данък, моето момче. Той дори се губи сред другите разходи по него.
  • 53 т кобрети

    11 2 Отговор

    До коментар #49 от "Банкер":

    Това е така, прав си, обачеее: Задаващата се инфлация може да се компесира само с вдигане на лихвите по кредитите от големите финансови институции към банките и от там към балъците с кредит. Рано или късно банките ще спрат кранчето и строителите умират. Досега е ставало три пъти. Високите цени на стоки и услуги водят до измукване на спестяванията на хората и като наличните пари свършат се започва с продажбата на имотите. В един определен момент всеки ще иска да отвърже пари, за да може да живее ( както беше 2010-2012 година ) и тогава продажбите ще спрат, защото ще има основно продавачи, а купувачите ще са много малко и ще купуват много под пазара ( както беше 2010 - 2013 година )
  • 54 Чоки

    12 5 Отговор

    До коментар #49 от "Банкер":

    Много некомпетен коментар. На всички е ясно, че вдигането на цените на имотите е резултат от недалновидната политика на банките, безразборното печатене и раздаване на пари, жестоките платени медийни и онлайн атаки на инвеститори и имотната мфия и масовото пране на пари. Пикът е достигнат. Започва падането на цените.

    Коментиран от #55

  • 55 Баннер

    5 8 Отговор

    До коментар #54 от "Чоки":

    От кога да го очакваме? 1 март 2022 година или още от утре? И ако не се случи ти ли ще платиш наемите на заблудените душици чакащи "балона да се спука"?

    Коментиран от #56, #57

  • 56 кобрети

    8 2 Отговор

    До коментар #55 от "Баннер":

    А ти ли ще пратиш вноските, ти ли ще върнеш загубените имоти и ти ли ще възстановиш разбития живот на бедните души взели кредит, за да се сдобият с имот, който не могат да си позволят
  • 57 Чоки

    7 4 Отговор

    До коментар #55 от "Баннер":

    Може би още от утре,а ако ти си в отбора на продавачите, които се надяват цените на имотите да скочат до небесата бързо сваляй и продавай, защото в други ден може и да изпуснеш питомното и да рониш крокодилски сълзи за това.

    Коментиран от #58

  • 58 наивници

    3 7 Отговор

    До коментар #57 от "Чоки":

    Мило дете, виж цените на имотите преди 10г. преди 20г и пак ще говорим за поевтиняването. В Младост 2000г бяха по $20К кога го купих, сега същият имот е 140К Евро - смятай какъв срив на цената е претърпял :)

    Гледай и цените в другите столици на ЕС, даже и в другите държави въобще - само нагоре. И да има спад, той е за 2-3г на всеки 10г растеж. Сумарно - виж какво съм написал в началото на post-a.

    Чакай още да поевтинеят.

    Коментиран от #59

  • 59 Димов

    7 0 Отговор

    До коментар #58 от "наивници":

    Винаги ли не сте можели да си правите сметката?
    Имотът, който през 2000г е струвал 20К, а днес е 140К, е поскъпнал 7 пъти.
    Но през 2000 г МРЗ беше 67лв, а днес е 650лв - нарастване с почти 10 пъти.
    Преди сте можел да си купите онзи имот за около 300 минимални заплати.
    Днес можете да си го купите за 215.
    Сега стана ли ви ясно?

    Коментиран от #60, #62

  • 60 хммм

    1 3 Отговор

    До коментар #59 от "Димов":

    За вас МРЗ ли е репер за закупуване на апартамент?? :)
    Заплатата ми е нарастнала с около 60-70% за този период, както и на болшинството хора около мен които са можели/могат да си купят апартамент.

    Коментиран от #61

  • 61 Димов

    4 0 Отговор

    До коментар #60 от "хммм":

    Да не би да сте сменили професията с по-нископлатена? Или сте се върнали от чужбина, където сте били на доста по-високи доходи, отколкото сте днес, в България?
    Доказах ви, как за този период хората на минимална заплата са повишили доходите си цели 10 пъти. Лично аз, през 2000 г вземах 160 лв заплата, а днес изкарвам...... Простете, но не е ваша работа ;)
    Вярно е, че преди 15 години минах на свободна практика, но и колегите ми днес взимат поне 10 пъти повече, отколкот взимаха през 2000 година.
  • 62 Е, да де

    0 1 Отговор

    До коментар #59 от "Димов":

    Доказахте че към момента достъпността е по-голяма. Т.е. цените имат потенциал за продължаване на растежа. Отчетете и факта, че 2000г лихвите бяха 12-14%, а днес са 3-4%. Скоро спад няма да има защото хората не искат да продават понеже няма какво да правят кеша.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.