Last news in Fakti

27 Септември, 2021 14:23 8 513 5

Революционно решение за пазара на жилища

  • берлин-
  • германия-
  • жилища-
  • наем-
  • изкупуване-
  • референдум

Берлин одобри експроприацията на тези имоти

На 26 септември Германия избира нов парламент. Жителите на Берлин, обаче участваха в референдум за това дали големите компании за недвижими имоти да продадат повечето от жилищата си. Близо 57% от далите своя вот по въпроса са „за“ това големите компании, акумулирали в себе си значително количество жилища в германската столица, да ги продадат. На обратното мнение са 39%.

„Това е просто екстраполация. Ще получим окончателните резултати чак утре! Но дори и тази цифра показва, че на берлинчани им е дошло до гуша от спекулации и невероятно високи наеми", казват от движението за експроприиране на жилища от берлински жилищни корпорации.

Независимо от положителните за обществото резултати, до реално изкупуване няма да се стигне, а само до обсъждане на предложението, залегнало в референдума, от следващото правителство.

Гласуването е резултат от кампания за „Отчуждаване на Deutsche Wohnen and Co.“. То стана факт след като германският конституционен съд отмени ограничението за наем, въведено в столицата от управляващата лява коалиция. Цените на жилищата и наемите са основен проблем за жителите на Берлин.

Участниците в кампанията смятат, че законодателството би било конституционно съвместимо с конституцията на Германия съгласно никога неизползвания член 15, който гласи: „Земята, природните ресурси и средствата за производство могат, с цел национализация, да бъдат прехвърлени в публична собственост или друго форми на публично предприятие по закон, който определя естеството и размера на компенсацията."

Гигантът за недвижими имоти Deutsche Wohnen притежава около 113 000 жилищни единици в столицата на Германия. Това беше основната цел на кампанията за референдум. Но няколко други компании, като Vonovia, която се опитва да изкупи Deutsche Wohnen, и Pears Group, също ще бъдат засегнати от евентуално законодателството за експроприация.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    10 5 Отговор
    Германия много скоро ще се сдобие с нови квартали пълни с Брежневки.

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Сатана

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    След анексията на ГДР от ФРГ през 1989 г целият жилищен фонд дотогава държавен стана частен .Беше изкупен на занижени цени и наемателите ,които дотогава плащаха символични наеми от десетки марки се принудиха да дават стотици.Така стана и с заводите и фабриките в бившата вече ГДР.
  • 3 Експроприатор

    7 1 Отговор
    Голям майтап! На кого му пука за бедните!
  • 4 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Германия много скоро ще направи това, което България направи в края на 40-те години.
  • 5 Съдията Дред

    1 1 Отговор
    Като са свикнали да живеят под наем, кой им е крив. Ако го купиш, за 15-20 години го изплащаш с вноски, колкото е наемната цена. При тях от 30 години лихвите по ипотеките са направо символични. Ама народопсихология, какво да ги правиш. Щото дълги години са живяли на символичен наем, особено гедерманците