28 Септември, 2021 10:37 5 806 18

Съседите привличат чужденци като магнит

  • турция-
  • жилища-
  • инвестиции

Турция планира да продаде имоти на обща стойност 7.5 млрд. USD

Съседите привличат чужденци като магнит - 1
Снимка: М. Богданова ©

Очаква се през текущата година обемът на сделки с недвижими имоти с чужденци в Турция да достигне 7.5 млрд. USD, сочат прогнозите на анализатори. "Интересът от чуждестранни инвеститори към турски имоти рязко се повиши през последните 2 години. Интерес към Турция има от 80 държави от четири континента, като най-голям е от Ирак, Иран и Русия. Благодарение на тези показатели ние успяхме да влезем в ТОП 10 на държавите, в които през 2020 г. бяха продадени най-много имоти на чужденци", казва членът на управителния съвет на Международната асоциация за популяризиране на недвижимите имоти (GIGDER) Хакан Букак.

По думите на експерта най-голям интерес за придобиване на имоти в южната ни съседка има от Испания, Португалия и Гърция. В ТОП 10 влизат още Канада, САЩ, Франция, Великобритания, Италия и Черна гора. "Очакваме до края на годината да сключим 50 000 сделки", прогнозира Букак.

През 2020 г. Турция спечели близо 6 млрд. USD от продажбата на близо 40 000 имота на чужденци срещу 45 000 имота през 2019 г. Въпреки, че диапазонът е широк, средната цена, на която са купували купували имоти чужденците, е била 150 000 USD.

По данни на Националния статистически институт на Турция от януари до август на текущата година продажбата на турски имоти на чужденци бележи ръст от 47.6% спрямо същия период на 2020 г., достигайки 30 849 обекта.

След руснаците, най-активни купувачи са гражданите на Германия, Америка и Канада. Руснаците предпочитат да инвестират в имоти в района на Анталия и Аланя. Средните цени там са съответно 120 000 EUR и между 70 000 и 90 000 EUR в района на Аланя.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РАДЕВ, КВО СТАА,,,

    7 13 Отговор
    Няма ли нещо да научиш от комшиите

    Коментиран от #7, #8

  • 2 Браво

    23 12 Отговор
    Ердоган ако беше диктатор едва ли чужденци биха инвестирали в недвижими имоти в Турция. Все едно чужденци да инвестират в Северна Корея. Браво на Ердоган, успя да вдигне на крака страната си
  • 3 Заминавам

    19 12 Отговор
    И аз ще отивам.Вън от еврогейския еврейски съюз.На този узаконен геноцид вече не сениздържа.Вие си стойте тук, плащайте и ругайте турците за робството.АуфидерзеейнЪ
  • 4 Хахаха

    22 6 Отговор
    Турция процъфтява, а на България тепърва й предстои да стигне румънците, които са вече на век пред нас

    Коментиран от #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 мечо

    5 5 Отговор
    шти гу търсити боеко

    Коментиран от #15

  • 7 Отговор

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "РАДЕВ, КВО СТАА,,,":

    Питай бат си Бойко и синята мафия, защо след като ЕС даде милиони за ремонт на канализацията във Варненско-Белославското езеро, парите бяха усвоени , но вместо нормален ремонт, фекалиите на Варна се узливат в езерото, а оттам и в морето !?
  • 8 Отговор

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "РАДЕВ, КВО СТАА,,,":

    Бойко научи ли от комшиите, че трябва културно обслужване на разумни цени в курортите . А не като герберите да раздават 60/40 на собствениците-мутри след лоша или никаква работа ?
  • 9 Мехмед

    22 8 Отговор

    До коментар #4 от "Хахаха":

    Не е вярно. Никога българия няма да стигне когото и да е. Напротив - ще се топи до като сетне изчезне и стане циганска държава. Всъщност тя си е.
  • 10 ей мисирки спрете се

    14 2 Отговор
    Стига с тези хубави новини за Турция, вече съм ежедневно на три хапчета за кръвно. Пишете, че са зле, че Ердоган е диктатор, че народа му гладува...., да сваля кръвното поне
  • 11 А защо няма българи в класацията

    7 3 Отговор
    Аз си купих 150 квадрата апартамент в Чорлу. Познавам и други които си купиха.
  • 12 Няма ли кой да издигне

    12 5 Отговор
    Кандидатурата на Ердоган за президент на България? Ще спечели от раз...
  • 13 Варна

    11 7 Отговор
    Селяци,хванете се на работа и стига сте ревали.Като не ви харесва в БГ отивайте в чужбина да миете клозети и чинии,да гледате стари хора на легло и да берете на полето.

    Коментиран от #18

  • 14 Провинциалната софиянка

    6 6 Отговор
    А дали е така ? Можем и ние да пишем,че мноооооооого имоти продадохме на чужденци!Все някой ще повярва
  • 15 Петкан

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "мечо":

    Защо да търсим, Бойко? 10 години заплатите ни бяха замразени! Социалистите ни предадоха с плоския данък. Синдикалистите 10 години водиха антисиндикална дейност. За 10 години, колко села изчезнаха от картата? Простотии пише тоя. Кой вярва на такива, като теб вече?
  • 16 историк

    7 3 Отговор
    Днешна Турция е наследник на империя. Днешна България е колония. Който разбрал - разбрал.
  • 17 tato

    1 2 Отговор
    Тези които купиха и инвестираха у нса осъзнаха че са на загуба и от 2 г разпродават ама немо кои да купи и започнаха да си ги препродават по вътршен ред през инвестиционните банки за да не се спука балона. Скоро и тези с повечето пари като си порърсят инвестицията ще стане страшно
  • 18 Ганьо

    2 3 Отговор

    До коментар #13 от "Варна":

    Тихо бе скъсаняк,бачкай за 1000 лева и си чопли семки пред панелката!!!