30 Септември, 2021 09:11 47 387 82

Пазарът на жилища в България е напълно променен

  • жилища-
  • цени-
  • пазар-
  • българия

Пандемията и изборите не му влияят

Пазарът на жилища в България е напълно променен - 1
Снимка: М. Богданова ©

Днешната картина преди 10 години би сринала пазара на недвижими имоти. Пандемията би довела до рязко спиране на пазара, а оттам до срив в цените, а поредицата от избори би накарала инвеститорите да заемат изчаквателна позиция. Нищо от това обаче не се случи на пазара, коментират анализатори. По техни данни влиянието на пандемията е отминало за три месеца (бел. ред. април, май и юни 2020 г.), а политическата нестабилност, предизвикала цунами от избори, по никакъв начин не влияе на играчите на пазара.

В действителност това, което преди 10 години би довело до срив на цените на жилищата, днес е катализатора българинът да инвестира и последния си лев в имот. Липсата на лихви по депозитите в съчетание с ниската цена на ипотечните заеми кара хората да купуват жилища.

Не по-маловажен е факторът миграция. Липсата на работа в малките и средни градове, както и връщането на част от българите от чужбина в резултат на съкращения, заради пандемията, увеличи миграцията не само към София, но и към големите градове. Това отвори огромен дефицит за жилища, респективно и поскъпването е значително.

Индикация за случващото се на пазара на недвижими имоти, в частност на жилищата, е и мярката на БНБ да принуди търговските банки да гарантират с двойно по-голям собствен капитал всеки отпуснат жилищен заем. Мнението на финансисти е, че подобна мярка е индикация за рисков имотен пазар.

През първото полугодие на текущата година са продадени 60 000 нови жилища на обща стойност около 6 млрд. EUR. От въпросната сума 5 млрд. EUR са собствен капитал, а 1 млрд. EUR а заемен. Именно това съотношение е сред основните причини за поскъпване на имотите – възможността да се купува със собствен капитал, коментират финансисти.

Проблемът с „тъмните прозорци“ се задълбочава с всеки изминал ден. Причината е, че повечето хора купуват с цел да избегнат инфлацията и да съхранят спестяванията си. „Те просто купуват жилището и го заключват“, обясняват посредници.

И още една съществена разлика днес спрямо картината преди 10 години. Тогава брокери смело прогнозираха какво ще се случи с пазара, накъде ще тръгнат цените, какъв ще е процентът на увеличение. Днес подобни прогнози почти никой не се наема да прави. Отговор на въпросите докога ще продължи поскъпването, с колко, кога цените ще тръгнат надолу, никой не дава.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 70 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 балон

    215 22 Отговор
    200хил жилища само в София стоят празни. Фирми и лица приближени до власта купуват на едро по 5-10 апартамента с мисълта че по този начин ще направят инвестиция и ще преперат едни пари....

    Коментиран от #17, #79

  • 2 честен ционист

    123 12 Отговор
    Когато има икономическа криза и га;опираща инфлация народът инвестира в недвижимо имущество и земя, а когато има война в движимо - диаманти, злато
  • 3 Шоп

    181 21 Отговор
    С вдигнето на лихвите ще дойде и отрезвяватето.30% от кредитите са лоши още при отпускането.Ръстът на цените се реализира с години спадовете се случват за месеци.Ако в едно нещо не виждате икономическа логика значи е балон и той ще се схука.Въпросът е че никой не може да предвиди кога.
  • 4 MAN

    162 8 Отговор
    НА НИКОЙ ПАЗАР НЕ СЪЩЕСТВУВА САМО ВЪЗХОДЯЩ ТРЕНД,НА ХОРАТА ИМ Е ЗАЛОЖЕНО ДА ПОВТАРЯТ ГРЕШКИТЕ СИ.
  • 5 Коментар

    205 14 Отговор
    Толкова много анализатори на толкова високи заплати, а акъл за 5 пари нямат!
    Защо според вас има такъв бум в строителството, въпреки ковид пландемията и честите парламентарни избори???
    Защото основните приходи в държавата ни идат от чужбина (от гастарбайтерите)??? Защото в държавата ни освен програмистите и политиците и директорите на държавните болници, останалите са на абсолютно неевропейско заплащане и жилище трудно могат да си позволят!!!
    Когато настъпи кризата хората със спестявания (главно от чужбина) решиха да ги инвестират в недвижими имоти в БГ, за да не изгорят парите им (както вече се е случвало)! Затова има такъв бум и цените са такива! Дори даваха по тв, че имало инвеститор с няколко хиляди апартамента в София, които са купени с цел инвестиция и стоят празни! Но тоя филм с имотите вече го даваха в Сащ! В един момент като се пренасити пазара, цените ще тръгнат главоломно надолу и тогава всички т.нар. инвеститори ще изгорят с едни пари!!!
    Но това е положението в тоя несигурен свят, управляван от алчни античовешки същества!!!

    Коментиран от #23, #42

  • 6 гост

    90 13 Отговор
    Банките въведоха "такса наличност". Имотите замениха златото. Никой не купува, за да живее в него.

    Коментиран от #10

  • 7 OMEGA

    217 11 Отговор
    ИМОТА НА БЪДЕЩЕТО Е КАРАВАНА НА СЕЛО С ОРАНЖЕРИЯ,ФОТОПАНЕЛИ,МОТОЦИКЛЕТ 20 вата РАДИОСТАНЦИЯ,МОТОЦИКЛЕТ И ТЕЛЕСКОП ДА ГЛЕДАШ ЗВЕЗДИТЕ !

    Коментиран от #9

  • 8 София

    59 48 Отговор
    София не е България. Който има излишни пари ги инвестира в НИ. Който няма пари - завижда.

    Коментиран от #49

  • 9 OMEGA

    49 15 Отговор

    До коментар #7 от "OMEGA":

    ИМОТА НА БЪДЕЩЕТО Е КАРАВАНА НА СЕЛО С ОРАНЖЕРИЯ,ФОТОПАНЕЛИ,МОТОЦИКЛЕТ 20 вата РАДИОСТАНЦИЯ,И ТЕЛЕСКОП ДА ГЛЕДАШ ЗВЕЗДИТЕ !
  • 10 Грета Тунберг

    11 9 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Скъпи, купи си и ти.
  • 11 Софянец стар

    38 89 Отговор
    Градът е само един - София.Ви наги цените в столицата ще са нагоре.
  • 12 Гост

    89 4 Отговор
    Да сме живи и здрави пък ще видим какво ще се случи,къде ще му излезе края.Във всичко което се случва на нашия пазар на имоти няма икономическа логика и обяснение,но да почакаме да видим.Някои ще печелят други ще губят...
  • 13 Xaxaxaxa

    78 15 Отговор
    И кой ги купува тея 60хил нови апартамента ма оуууууу. Втори сме след Румъния по % от населението притежаващи собствен имот. ТОВА ПРИ 8МИЛИОНА ДУШИ. С миграцията и отрицателния естествен прираст ми е интересно , кой купува толкова много ново строителство? ДА ва еа в акълите
  • 14 ТЕЖКО

    59 16 Отговор
    Има голяма миграция от малките градове към София, а хората предпочитат да купят апартамент, за да си защитят парите, особено в БГ, нямаме култура на инвестиране в злато, крипто, ETF, дивиденти и облигации.

    За предните ми 2 фирми съм видял над 500 човека да си взимат апартамент с кредит, а сега съм в нова фирма с подчинени на около 20-25, там няма никакъв шанс за апартамент, тъй като мисълта е на по-модерно ниво и се инвестира изцяло онлайн, а апартамента е на задно ниво.

    Ще видим накрая кой ще излезе по-умен :)
  • 15 Пенсионер

    52 9 Отговор
    Младите бягат в по големите градове защото там има по платена работа.В малките села и градове няма работа,мизерия и много братчеди.Колкото и да не ни се иска,цените ще скачат,особено на храните.
  • 16 Личен опит

    65 16 Отговор
    Преди 15 години си купих апартамент 60 кв м в София за 30 хил евро.Сега за тези пари мога да си купя гараж.Няма как всичко да поскъпва,а жилищата --не.Преди 30 години ,когато си купувах основно жилище,лихвата на заема ми беше 16 %.На дъщеря ми ипотечният кредит сега е с лихва под 3 %.Е риск винаги има да вдигнат лихви,да останеш без работа и т.н,но всеки сам си решава.

    Коментиран от #19, #21

  • 17 Пламен

    24 32 Отговор

    До коментар #1 от "балон":

    В София има 600000 жилища и в никакъв случай една трета не са празни.

    Коментиран от #29, #45

  • 18 КОЙ КУПУВА

    38 35 Отговор
    Имотите се купуват от чужденци. Подменя се населението. Както навсякъде. Скоро българския език ще бъде екзотика.
  • 19 гост

    33 46 Отговор

    До коментар #16 от "Личен опит":

    Само дето пропускаш дребния факт , че преди 15 години , през 2005 минималната заплата беше под 100 лева , а сега е 650 и само след 3 месеца ще мине 700 !!! Можеш да провериш , ако не вярваш !! А средната се е увеличила още повече процентно !! Тоест имаш увеличение над 7 ПЪТИ на доходите ! Само в български банки в момента има близо 100 МИЛИАДА депозити на български физически лица ! В чужди банки и на чужденци отделно !!! А имотите са поскъпнали ПО-МАЛКО от 3 пъти !! Тия 6 милиарда от началото на годината са капка в морето , особено при тая инфлация и ниски лихви и такси по депозитите ! Нали искате европейски заплати ?? Еми те вървят с европейски цени !!! Провери колко струват най-евтините жилища на запад , а тук говорим за столицата !!

    Коментиран от #22, #25, #71

  • 20 Брокер

    21 12 Отговор
    Няма безплатен обяд,мили деца
  • 21 Оазис

    75 16 Отговор

    До коментар #16 от "Личен опит":

    Стока, която на никого не е нужна, няма как да поскъпва. Какво като лихвата е била 3%, след като цената за квадрат е 6 пъти нагоре? Още малко остана балонът да се спука, часовникът цъка и взривът ще е разрушителен.
  • 22 Оазис

    74 12 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    В Милано и Бреша квадратен метър в предградията ново строителство е около 1200евро. При това РЕАЛНА площ, без начислени измислени общи части. Доходите там са, как да кажа, МНОГО над средните тук. И не сравнявай 100лева преди години със 650 сега. Защото инфлацията доста си е похапнала от тях.

    Коментиран от #28

  • 23 Оазис

    57 6 Отговор

    До коментар #5 от "Коментар":

    Гастарбайтерите и преди инвестираха в апартаменти, виновни за сегашната ситуация са изгладнелите банки и безогледните кредити, отпускани на куцо и сакато.

    Коментиран от #26, #34

  • 24 Цените ше тръгнат надоле когато

    32 3 Отговор
    Централните банки спрът печатането на трилиони и вдигнат лихвите..до 2025г ще е хлабава политиката на банките
  • 25 Апартамент в столицата е непотребен

    66 5 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    Живота в градовете се е превърнал в ад тоест това не е живот ами мъчение и няма как в такава среда кафезите да струват много нито икономически са обосновани тези цени ...цените се движат от крадци дето искат да си материализират откраднатите милиони
  • 26 гост

    31 23 Отговор

    До коментар #23 от "Оазис":

    Хората са ти написали черно на бяло , че от 6 милиарда вложени в имоти 5 милиарда са СОБСТВЕН капитал и само 1 милиард ЗАЕМЕН !!! Тоест 5 към 1 съотношение на лични и чужди пари !!! Какви банки те тресат , вденете , че прошляците сте философите тука , хората се чудят къде да си дянат парите !!!
  • 27 Варна

    27 16 Отговор
    Гладни мишки,стига сте ревали а се хфащайте да работите
  • 28 гост

    21 19 Отговор

    До коментар #22 от "Оазис":

    Бреша и "предградията" на Милано са столица колкото Ихтиман и Драгоман !!! Искаш ли са провериш колко е "новото" строителство в тях ??

    Коментиран от #30, #32

  • 29 Stefan

    13 1 Отговор

    До коментар #17 от "Пламен":

    И 10% си сменят собственика годишно? Ло- плитка льжа не съм чувал! И това при около 14000 новопостроени жилища годишно...
  • 30 Да бе

    52 5 Отговор

    До коментар #28 от "гост":

    Абе да ти кажа много бих се зарадвал да заменя грозен апартамент в центъра на вселената - софия, за провинциална квартира в Бреша и Милано...
  • 31 Без Негри

    69 7 Отговор
    Това нещо "брокерката" в над 90% от случаите е жена с ниска култура, ниска интелигентност, груба, недодялана, нахална с държане на невъзпитано 4г. дете, което вместо бонбони иска комисионна на всеки половин час.

    Брокерките като правило са пълна отврат!!! Даже и хабер си нямат от това какво е такт и етика. Чалга министри в образованието на Бойко, мафиоти в навсякъде другаде до това доведе.
  • 32 До 28

    49 6 Отговор

    До коментар #28 от "гост":

    Ами новото там е колкото новото тук като добавиш към тукашното 12 20 м2 общи частни и между 10 и 30 м2 от реалните пасти които липсваш и добавиш 250 евро за дов. Работи на м2. Освен това в Италия повечето са с включени гаражи в цената и не на последно място смешно е да сравняваш мръсна София с които и да е италиански град

    Коментиран от #35, #56

  • 33 Анализатор

    71 10 Отговор
    И аз да кажа, ако купите сега имот е много вероятно след време ако ви потрябват пари да го продадете с двоен процент загуба, защото тези цени не са устойчиви, а балонизирани.
    Ако държите в банките кеш ще загубите едноцифрен процент колкото е и инфлацията в момента, което е за предпочитане.
    Големите умове са казали че когато един актив стане популярен ти той вече не е печеливш.
    Освен това няма пазар който да върви винаги в една посока. На всички закупили имоти на тези цени им пожелавам бон шанс!
  • 34 БГГГ

    38 5 Отговор

    До коментар #23 от "Оазис":

    По официална статистика гастарбайтерските пари пресъхнхаха с началото на ковида. Статистиката може да не е хипер точна, защото не отчита движенията на кеш през границите, но в днешно време жилище не се купува с 12х евро, колкото може да прекараш без да обявиш. Трябват няколко ходения, а по банка става за минути и няма рискове, и струва малко или нищо.
    В момента пазара се движи от богатите в България, които увеличаваха спестяванията си в банките. При 6млрд дадени за жилища и от тях 1млрд заемен капитал. Банките дават максимум 80%, което означава че самоучастието е било 250млн. лева. Следва, че в кеш са платени 4,75млрд лв. Богатите наливат. Въпросът е дали в бъдеще ще има някой да им изкупи жилищата на нивата, ако заплатите просто не растат с такива темпове. Не сме на нива едно жилище да струва колкото нова кола и да сме наясно, че в бъдеще заплатите ще се повишат. Да не говорим, че в БГ цените са на РЗП, а не на реална жилищна площ. Още повече, че пробутват мазета, тавани и балкони за жилищна площ. Започваме да стигаме нивата на цените в Берлин, пък там заплатите други, инфраструктурата друга.
    Ценовите нива в София били над тези в Атина.

    Коментиран от #50, #51

  • 35 Дими

    6 7 Отговор

    До коментар #32 от "До 28":

    не пишете глупости, че някой хора ви ги четат и вярват !

    Коментиран от #36

  • 36 До Дими

    8 7 Отговор

    До коментар #35 от "Дими":

    Братле виж в idealista. It
    Недей да се правиш на тарикат който не си

    Коментиран от #52

  • 37 2668

    23 1 Отговор
    Може ли някой да ми каже как стои въпросът със старите жилища, за които почти няма информация за цените им. Както е известно те са по-големи като квадратура, без общи части, а често и терасите не влизат в размера?

    Коментиран от #60

  • 38 Гост

    17 3 Отговор
    Лошото е че и паари да имаш не мижеш да си купиш земя, а са градинари, овчари, пожарникари, но кой кой купува, дс, данс, директори, историци, хора на бкп над 80, кой ти дава земя за 3000 и след това я продава служителя от община на човека, който му я взел и я обработвал 40 години, за да изхрани малките си деца от изгонване от работс. Няма байганювшината. Само техни хора. Ако бяха на хора, които разбираха от овце, крави, ореди 20 г, днес щяхте да консумирате еко месо, както българина в САЩ, а не някои срещо минимална сума да ви изкупуват умрелите животни в касапницата. Едно към едно истината. И овчаря трябва да яде месо хемотолог
  • 39 Бай Ой до 22

    29 8 Отговор
    Коги в Милано си купиш нов апартамент 70 м2 за 100000 евро ела да ти дам 20000 за ремонт! Хахаха. Момч,е, в Милано квадрата е 4-5 хил. евро, както и във всеки милионен град на Запад! За 100000 евро може да си купиш барака на 100 км от Милано с 300 квадрата нива
  • 40 До 33

    23 28 Отговор
    Ко речи? Инфлацията за тази година е 20-30%. Викаш ще загубим само 2-3%. Хахаха. През 2013 г купихме в широк център на София двустаен, 70 квадрата за 45 х. Евро. От тогава сме взели 30 х. Евро наем, а цената му вече е 110 х Евро. Чета ви глупостите и ви се чудя на мечтите за балони. Материалите постъпват, труда на майсторите постъпва, парцелите поскъпват и документацията за строежи поскъпна и те се надяват след 3 г да си купят тристаен за 50000 Евро в София. Може ама на 12-та линия в Слънчака

    Коментиран от #44, #46, #47, #61

  • 41 бъдещ новодомец

    16 18 Отговор
    Последната година три семейства от нашия вход , продадоха панелните си апартаменти и купиха жилища в съседната нова кооперация . За съжаление в тази сграда всичко отдавна е продадено , но твърдо съм решил и аз да се махам от панелката .
  • 42 Неизвестното

    18 3 Отговор

    До коментар #5 от "Коментар":

    Пропускаш в сметките парите на държавните чиновници от рушветчийство, които и на половина да останат пак са чист кяр. Така че салама е в гербаджиите…
  • 43 Измамници

    37 6 Отговор
    Това не е пазар на недвижими имоти, а спасяване на парите от инфлацията. Цялата тази цигания ще спре, рано или късно
  • 44 Цървул от Софето

    24 3 Отговор

    До коментар #40 от "До 33":

    Хаха,абе пич,ти може да му лепнеш и 250 бона,ако има дебили,нека го купят!
  • 45 Лимонад

    25 3 Отговор

    До коментар #17 от "Пламен":

    Прав си, не 1/3 , дори повече са празните !
    Огледай се вечер след 9 - хора по улиците няма а лампите по кооперациите не светят, само тук там!
    Но пък затова има наблъскано кооперация до кооперация! Ако след време няма разреждане на сградите или поне обединяване на апартаменти в по-големи - не знам на къде сме тръгнали…
    А тия дето инвестирали в криптото - не го правят щото много разбират, а щото се надяват на бърза печалба! Сега като изгониха бошков лотарията , това е единствения шанс за рязко забогатяване …. Ако уцелиш ! Но със сигурност не създаваш нищо трайно, просто чакаш моментен успех!
  • 46 Ооо

    11 7 Отговор

    До коментар #40 от "До 33":

    В момента в който придобием малко по смислена администрация контролираща по-добре процеса на стоеж улесняваща хората , а не фирмите да строят - тоя балон ще се обърне ! Никой не иска да живее в скпаните апартаменти с надути цени х5, но в момента административно е много трудно да получиш одобрения без връзки дори при строеж извън регулация или на полето!
  • 47 Строителя

    25 8 Отговор

    До коментар #40 от "До 33":

    Пич, пий си хапчетата и не умней.. Материалите се вдигат непрекъснато защото няма внос заради Ковид. А майсторите нормално да искат повече, след като 95% в това число и ти сте със завряни ръчички сещаш се къде и не могат да смогнат да се отзовават на всеки. И като си взел на двустайка на Опълченска да не си хванал Господ за шлифера? Намерил си баламурник да ти плаща, но това е до време. Не ми казвай, че реалната цена на двустаен с чиста площ от 45 кв в ливадата между Студентски град и околовръстното е 75 000 Евро и че тя ще е същата след 5 години, защото не е сериозно и ще те заклеймят като мечтател :D със здраве да си живееш в широкия център и да си търсиш място за паркиране. Ама гледай като го направят синя зона пред блока другия месец да не ревеш като ощипана невеста по форумите.

    Коментиран от #77, #80

  • 48 tato

    40 11 Отговор
    По цял ден се движа из София. Всичко се: Продава, дава, отдава, наем, без комисионер, директно ит инвеститор.
    Толкова са го закъсали че скоро ще го ближат за сол.
    Ако знаят само как цените ше паднат с 40% до 2-3 г ще се откажат още сега.
  • 49 tato

    19 7 Отговор

    До коментар #8 от "София":

    Нормален човек излишни пари няма. Тези с излишните пари за за панделата и за Белене.
    Хората в Африка умират от глад а той с излишни пари.
    Гледа една кифличка на сфетоф с G-Classe. Tя кво е виновна че мъжо и е престъпник нали
  • 50 Ролан

    22 4 Отговор

    До коментар #34 от "БГГГ":

    Богатите не купуват дву и тристайни по 30-40 реални квадрата. Защото това са огромната част от построените последната петилетка боклуци. Всичките ми познати, които купиха последните години, взеха на изплащане заради ниските лихви и нуждата от покрив над главата. С пари в брой се търси качество- затворени комплекси, просторни помещения, панорама, къщи с просторни дворове в елитни райони.
  • 51 Ролан

    25 2 Отговор

    До коментар #34 от "БГГГ":

    Последните години обявите са за 100% банково финансиране, таргетът вече е такъв - крайно бедни, от провинцията, разчитащи със заделеното от заплата да изплатят кочината за 35 години. Статията е изсмукана през пръстите и отразява минали реалности, като депозити в банките, които отдавна са минало и лихвите по тях са отрицателни.
  • 52 Факти

    11 1 Отговор

    До коментар #36 от "До Дими":

    Заповядай https://fakti.bg/imoti/559648-v-stolicata-ne-e-nai-skapo това са усреднени цени, като в централните части стигат и до 12-15000Е квадрата, но в предградията ново строителство наистина е 1200-1500Е. И качество, разпределение и стандарт на живот са недостижими за родната действителност.
  • 53 луд

    13 24 Отговор
    Много ме кефят понижителите...те и техните деца са ми бъдещите наематели.

    Коментиран от #62

  • 54 Бизнес

    11 2 Отговор
    Над 40 млрд. евро е брутният външен дълг на България
  • 55 Имoтният бaлoн

    18 5 Отговор
    Имoтният бaлoн e вeчe фaĸт. Toвa ce зaбeлязвa oт цeнтpaлнaтa бaнĸa, зaбeлязвa ce и oт мнoгo иĸoнoмиcти. Гoлямa чacт oт тeзи пoĸyпĸи ca финaнcиpaни oт ипoтeчни ĸpeдити. Aĸo cлeд 5 гoдини cъщитe тeзи xopa, ĸoитo днec нaливaт милиapди в имoти, peшaт гoлямa чacт oт тяx дa cи ги взeмaт oбpaтнo, тoгaвa цeнитe, aĸo днec ĸyпyвaтe зa 100 eдиници eднo жилищe, тoгaвa e възмoжнo дa гo пpoдaдeтe зa 80 или 70 eдиници

    Коментиран от #58

  • 56 Komapak

    5 9 Отговор

    До коментар #32 от "До 28":

    Аз по-мръсен, мрачен и отвратителен град от Торино не съм виждал. София ми се струва като Швейцария в сравнение с него. Като цяло Италия е в пъти по-зле от Франция. Средната цена по курортите на Франция е 4000 eur. за кв.м. Изводите оставям на теб да си ги направиш.
  • 57 Фаро

    17 4 Отговор
    В момента пазара се издържа от перачите на пари,които инвестирват в жилища.Хората от един вход казват,че вече 20 апартамента са купени от 1 човек.Никой не знае кой е и от къде вади парите?Това е пазара на имоти в България и скоро ще се срути,защото при липса на наематели парите са погребани макар и мръсни.Балона ще се спука когато всички перачи започнат да продават
  • 58 Факти

    18 2 Отговор

    До коментар #55 от "Имoтният бaлoн":

    Ама на кого ще го продадат, като всеки има за себе си, а ликвидност от наеми няма?
  • 59 Tito

    13 6 Отговор
    Балонът скоро идва така ще се спука че който е купувал скъпо за квадрат ще продава евтино.
  • 60 Шишарко

    5 3 Отговор

    До коментар #37 от "2668":

    Кой колкото даде...Мрънкачи много, купувачи нула. Щото новият боклук, упс апартамент, е по-еФтин, па и банката кредит дава...
  • 61 Хаха

    15 3 Отговор

    До коментар #40 от "До 33":

    Купил си го 2013. Защо не го купи2008? Защото беше с 30 процента по скъп! А защо не го купиш сега и да се похвалиш след 3 години колко ще струва? При настоящата инфлация колко време лихвите ще стоят отрицателни? Година, две макс. А после ще тръгнат нагоре. Сети се какво стана 2009 и как цените за 4 години слязоха с 30 процента. Или ще отречеш че са падали?
  • 62 Гуд лък

    19 3 Отговор

    До коментар #53 от "луд":

    Дано да имаш наематели. Че нещо населението на БГ че вече и на София намалява.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Щефи

    9 9 Отговор
    Абе не знам какво ви намалява, но в голям български град /не е софето нито филибето/ , е пълно с народ, не можеш да се разминеш нито по улиците , нито в магазините. За колите не говорим. Апартите , къщите празни няма да останат, чужденци идват, подменя се населението с всякакви хора. Недвижимото имущество спасява парите от инфлация. Няма друго.
  • 65 Готин

    11 13 Отговор
    Да предположим, че цените на имотите рязко се понижат. Това ще означава, че на пазара има много "стока" , а клиентите са малко. Кое би накарало собственика да започне да продава на ниска цена!? Това ще стане когато същият този собственик се нуждае от пари и няма от къде да ги вземе. Това пък означава, че същият няма приходи и на пазара има много като него. Тоа пък означава безработица или рязко понижение на личните приходи. Това пък е ГЛАД! Е сега се замислете, дали вие ще сте токова богато в този момент, че да можете да купите ЕВТИНО! Кухи лейки!

    Коментиран от #67

  • 66 Mars

    8 4 Отговор
    Да бачкаш цял живот за един апартамент.....

    Коментиран от #70

  • 67 Печелиш

    9 3 Отговор

    До коментар #65 от "Готин":

    Гениален си. Помниш ли между 2009 и 2013 колко паднаха жилищата. За същия период моята заплата от 2200 нето отиде на 5000 нето. Познай дали не си купих точно тогава. Познай!
  • 68 дидо

    8 4 Отговор
    Балона как го задържаха да не се пукне преди година прото не знам....явно е имало доста пари за пране....ааа инвестиция исках да кажа ....ма пукането е неизбежно....
  • 69 Ко каза ко

    7 3 Отговор
    За съжаление истината е една - София и останалата част от България!
  • 70 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 4 Отговор

    До коментар #66 от "Mars":

    На запад,ако нямат семеен наследствен имот не може сам човек да се измъкне от робството на -Наемателя цял живот!Имотите там се държат от църквата....и държавата те са Наемодателите.Тук все още им е трудно не само да ви дупчат,но и да ни приберат иматите!Дръжте недвижимата собственост!Тя ви прави свободни!
  • 71 Анализатор

    8 5 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    Добър анализ, но има и нещо друго, преди 15 -20 г. наем за двустаен апартамент в областен град струваше около една минимална заплата. В столицата около 2. След 15 г. минималната заплата от 300лв. е скоччила на 650лв. , а размера на наемите е почти същия. Това говори, че пазарът е пренаситен с жилища, въпрос на време е балонът на високите цени да се спука.Тези които разчитат да си съхранят парите в недвижимо имущество ще останат силно разочаровани, защото ще се получи точно това което се случи със спестяванията в банките, а именно отрицателна лихва. Тенденцията за ниска доходност от наем около 2% ще доведе до отлив на купувачи, като се прибавят разходите по имота, бързо се вижда че сметката излиза на минус. Всичко това ще доведе до Срив на цената на имотите. Фалити на пишман инвеститори и начало на истинска финансова криза. Дано да не съм прав.
  • 72 Мето

    6 7 Отговор
    Цялата провинция от 18 + ежедневно се заселва като скакалци в София и не искат и да чуят повече за село. Там има едно кафене и една улица.
    В София Happi bar and grill, угаждане, бяло вино, чакай ти някоя девойка да ходи на село са гледа кокошки. До 5 - 8 г. Няма да има никакъв спад в търсенето на жилища.
  • 73 Спас

    4 2 Отговор
    Сега е момента да си изгубиш апартамента,
    сега е момента да си изгубиш апартамента!!!
  • 74 дам

    1 5 Отговор
    Да има спадове и растеж, но като се тегли чертата имотите преди 20 години в цяла Европа са били двойно и тройно по-евтини от сега.
    Във Виена познат си купи къща на 20 км от Виена за 120 хиляди евро, а сега подобни се продават за около милион. Преди 20 години в София квадратен метър беше около 250 долара, сега е около 1500, като през 2010 година беше паднал до под хиляда.
  • 75 ааа

    3 5 Отговор
    При реална инфлация около 10-15% на година и лихви по депозитите от 0% какво очаквате. На всеки 100 хиляди лева затворени в банката губите по 10 хиляди като покупателна стойност на година. За 5 години ще се стопят.
  • 76 Ссс

    5 3 Отговор
    В бъдещата съдба на панелните жилища се крие кучето.Техния времеви лимит е на изчерпване.В недалечно бъдеще ще са нужни колосални средства за удължаване на техния живот като отговорни носещи конструкции.Ако такива пари няма в наличност следва тяхното разчистване.А по-голямата част от софиянци живеят в панелки?!??!
  • 77 Панчита

    10 2 Отговор

    До коментар #47 от "Строителя":

    Материалите се вдигат за сгради който сега се строят. На вече построени сгради със цена на материалите много по ниска от сега и труд много по нисък от сега цените са двойни. Няма как това да е обяснение. Това е спекула и балонициране на цените. Пазара е цикличен - както е ясно че когата цените паднат ще се вдигнат отново, така е ясно че не може да летят с 35% годишно и да няма отрезвяване.
  • 78 TRIF

    2 1 Отговор
    Балон на цените на жилищата? Къде го видяхте този балон? В тези 1 млрд. които са с финаниране от банка при купени за 5 млрд. от спестени пари?
    Който си е купил имота със спестени пари няма да го продаде дори и да падне цената. Който е купил с кредит за да има жилище ще се опита да го задържи ако може.
    При задаващата се инфлация, вече поскъпнали цени на материяли и строителни услуги ако тези 1 млрд се оказат лоши кредити може да има минимално временно падане на цените. Като цяло ако можете да си позволите покупка на жилище нищо няма да загубите.
  • 79 Иво

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "балон":

    Точно така, шепа хора купуват, в моя град има един човек, който закупи 25 жилища преди около месец, в един затворен комплекс, ...отгатнете откъде са му доходите
  • 80 Анонимен

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "Строителя":

    От 2002 жилищата растат. В момента коефициента на достъпност е по-нисък от 2007, а имам и доста познати и приятели, които търсят. Цените на парцелите са доста високи, защото много офиси и магазини се построиха. Факт е обаче, че 30 процента за година е страшно много.
  • 81 баба ти от Пловдив

    0 0 Отговор
    how yuo douin d from china! ще има празни ГРАДОВЕ !
  • 82 баба ти от Пловдив

    0 0 Отговор
    до ном 54- Еми да го плати мошенника с внучката на д. джуров дето Панама пейпър и другиииии! на цюрихзее и други на волисхофен