1 Октомври, 2021 11:37 5 240 4

Строителството при съседите процъфтява

  • гърция-
  • строителство-
  • инвестиции-
  • цени-
  • жилища

Инвеститорите максимално се възползват от завишения интерес

Строителството при съседите процъфтява - 1
Снимка: Shutterstock

Гръцките строителни компании се връщат на пазара на жилища. Те желаят максимално да се възползват от повишаващото търсене от страна на местните купувачи, от добрите условия, които банките предоставят по ипотечно кредитиране за ново строителство, което ще бъде завършено в края на 2022 г. Това е и причината в Атика да се появяват много нови жилищни сгради. Повечето са разположени в северните и южните райони на Атина, сочат резултатите от изследване проведено от консултантската компания Newdeal.

В някои райони, като например Глифада, разполовена в южната част на Атина, всеки трети обект, обявен за продажба, е ново строителство. Средната цена на квадратен метър е 5200 EUR. Аналогична е картината в Неа Смирни - 41% от предлаганите имоти са ново строителство.

Що се касае до северните предградия, като Врилисия, например - там 32% от жилищата са ново строителство. Средната им цена е 3500 EUR.

Очаква се южната част на Атина да остане най-предпочината част за инвеститорите, отчитайки високото търсене от страна на купувачи преди пандемията. Основната част от купувачите там са чужденци. Поетапното развитие на т.нар. Атинска Ривиера, начело с проекта Елиникон, предизвиква голям интерес от страна на чужденците. Очаква се тази тенденция да продължи и през 2022 г.

"Пандемията не спря строителния процес. Процесът продължи най-вече благодарение на проекта Елиникон, очакванията за привличане на чуждестранни инвеститори чрез програмата "Златна виза", прогнозата за възстановяване на икономиката и продължителното замразяване на строителството предходните години", казва изпълнителният директор на Newdeal Real Estate Group Христос Блетас.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стамат

    8 5 Отговор
    И тука се строи здраво.Ганчо дава пари за ракия,цигари и море в Гърция,но за имот му е скъпо.За някой 20 годишен премиум курник дава луди пари,но за имот му е скъпо.И обяснява колко е скъпо и некачествено строителството у нас,ха ха
  • 2 Гост

    5 7 Отговор
    Айде дежурните да почват как ще се спука балона
  • 3 Варналията

    8 1 Отговор
    Кфа Гърция бе, у Варна цените са твърдо на горе
  • 4 Софянец

    7 5 Отговор
    Градът винаги е бил само един - София.Може да отидеш на море за 20дена или месец,зимата на ски на Банско пак за същото време,но целогодишно само София.Лошото е ,че се напълни с много гладиатори от прованса.