Last news in Fakti

4 Октомври, 2021 13:10 26 481 25

Искат над 1 млн. EUR за този уникален имот

  • родева къща-
  • бургас-
  • цена-
  • имот-
  • продажба

Отново продават Родевата къща

Една от емблематичните сгради на Стария Бургас – Родевата къща – е обявена за продан. През миналата година се заговори, че собственикът ѝ е решил да я надстрои и да я ремонтира основно, но явно е променил плановете си. Не е изключено да се е отказал поради опасенията, че всяка по-драстична интервенция в старите сгради на Бургас се посреща с остро недоволство и съпротива от обществеността.

Според обявата, имотът се състои от два жилищни етажа, всеки с по шест стаи и площ по 200 кв.м., и сутерен с винарска изба. Има три входа. „Сградата е подходяща за живеене, търговско представителство, фирмени или банкови офиси, бутикови магазини, луксозен клуб-ресторант или смесено ползване, в зависимост от желанието на новия собственик“, пише в обявата, цитирана от Флагман. В нея е отбелязано още, че има издадено и съгласувано с Националния институт за недвижимо културно наследство разрешение за надстрояване с още два етажа. Обявената цена е 1 050 000 евро.

Родевата къща е построена през 1924 г. за Стефан Родев, който през същата година си отива от този свят. В статия за Флагман.Бг художникът Митко Иванов отбелязва, че Родев е фамозна личност, чиито предци и потомци са гордост и чест дори за европейската аристокрация. По майчина линия родът му Станимеръ може да се проследи поне до XVII век, а с някои уточнения – до старобългарската аристокрация още от времето на великите ни царе. Според Иванов, не повече от 5 български фамилии могат да претендират за подобна генеалогия, при това с доста уговорки.

Фамилия Родеви през XVIII век живеят около Габрово и през следващия век се свързват със Станимирови. Стефан Родев се преселва в Бургас и развива мащабна търговия - едър собственик на земя и солници, представител на руските параходни линии за Бургас.

Заедно със съпругата си Корнелия имат три дъщери, чрез които се сродяват с Кимон Георгиев, бивш министър-председател на България, а в следващото поколение и с Гиньо Ганев, който пък е зет на Георгиев.

Чрез внучката от най-малката си дъщеря, Родеви се сродяват със самия барон Едмонд Ротшилд – художничката Веселинка Георгиева става негова съпруга и баронеса Ротшилд! Архитект на Родевата къща е великият Рикардо Тоскани. Преди да бъде опразнена, къщата бе превърната в ресторант от бившия концесионер на Бургаския плаж Атанас Атанасов.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 29 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мерси

    42 3 Отговор
    ще кажа ! Скромна цена от два милиона лева !
  • 2 КОРНЕЛИЯ НИНОВА ДА Я КУПИ ЗА

    48 97 Отговор
    Р.РАДЕВ ДА ИМА КЪДЕ ДА ОТДЪХВА СЛЕД КАТО СЕ ПЕНСИОНИРА НА 14.11 👌

    Коментиран от #3

  • 3 Жор

    96 27 Отговор

    До коментар #2 от "КОРНЕЛИЯ НИНОВА ДА Я КУПИ ЗА":

    По скоро тиквун банкянски ша я открадне чрез рекет както е свикнал. за некоя барселонска манекенка която е заплодил

    Коментиран от #10

  • 4 вижда се

    40 28 Отговор
    Това прили4а на обор за коне ,а не сграда за живеене на хора !

    Коментиран от #9

  • 5 Пучо Капучо

    79 7 Отговор
    Така. Та същата тази Веселинка Георгиева впоследствие се развежда с Едмон де Ротшилд - нещо, което не е упоменато в статията - и поради тази причина баронът се зарича...да унищожи България. "През 2030 година няма да има нито държава България, нито българи!" - казва той през лятото на 1997г. Според мен, тоа грозньо Едмончо нема да познае, щот в БГ-то имаме много джипсаляци - те ни пазят...от чужд интерес, брр...
  • 6 Бай 1️⃣8️⃣

    79 9 Отговор
    Какви са тези цени на имоти?!?! В най красивата част на Европа са доста по ниски,а още повече че инфраструктурата е в пъти по добра!Тук в София цените са космически за апартамент 200 000 300 000 евро а е кочина без места за паркиране без нови ВИК тръби по улиците да не говорим че се мият само за избори ,а тротоарите са ползват от заведения и преминаването е кошмарно.

    Коментиран от #7, #15, #23

  • 7 Ти пък

    4 9 Отговор

    До коментар #6 от "Бай 1️⃣8️⃣":

    Ако СтеС. Аптал СТе се намери...
  • 8 По добре

    21 7 Отговор
    Да си остане кръчма с хотел за пияндурниците дет нямат кинти да се приберат с такси.
  • 9 До вижда се

    46 15 Отговор

    До коментар #4 от "вижда се":

    Не е обор а страхотна къща.Влизала съм в нея ,баба ми живееше през 2 кэщи.Но селените харесват панелки.
  • 10 Крокодил

    18 2 Отговор

    До коментар #3 от "Жор":

    По-добре манекенка,отколкото някой гей.
  • 11 Павел Пенев

    27 1 Отговор
    Къщата сигурно е освинена именно от гларуса Атанас Атанасов.
  • 12 Седесарят.

    24 6 Отговор
    Роден е едър собственик, Феодалист..!При него се е работило ,за храна ..Комат ляб,Мас,малко лук..и те така..
  • 13 Само БТ

    11 1 Отговор
    Таа къща двор има ли?
  • 14 Ignat

    15 6 Отговор
    Абе какви милиони бе бутане само на тези тези съборетини уникални. Никоѝ няма да го реставрира това
  • 15 ИМА ЦЕНИ ЩОТ НЯКОЙ ИМАТ

    19 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бай 1️⃣8️⃣":

    ЛЕСНИ ПАРИ ОКРАДЕНИ ОТ НАРОДЕЦА...
  • 16 от наще са

    12 0 Отговор
    1 000 000 еврака за една боя , вътре е кочина

    трее си поне сокол
  • 17 айде бе

    8 6 Отговор
    И КАКВО МУ Е УНИКАЛНОТО,... четери дувара и на всеки дувар закачен по един - два прозореца
  • 18 Калмук

    7 2 Отговор
    Отвън къщата е бижу ... ако я запазят и поддържат така, Бургас само ще спечели.
  • 19 хахах

    3 1 Отговор
    Цял живот едно и също, политици премиери на тази изстрадала държава, така наречения елит, без да се отбележи факта за кимончо....
  • 20 Енби

    4 1 Отговор
    Прекрасна къща!когато съм в Бургас всеки ден минавам да и се любувам. Има излъчване, аура, дух!
  • 21 В е л и к и я

    2 1 Отговор
    Тая къща не става за нищо от изброеното , нито за живеене че е шумно и мръсно на самата улица е даже на две, малка е за ресторант , за офис някакъв може и да стане но е старовремска и никой няма да направи ... Тоест да си я държи ...!Става най много за някъкво гей сбирище или друсалня на наркоманчета ...!

    Коментиран от #22

  • 22 Калмук

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "В е л и к и я":

    Тази къща е строена за да се живее в нея, а не за ресторант, бутиков магазин или бръснарница .... Сигурен съм, че в Бургас има достатъчно заможни хора, които могат да инвестират в това бижу ... но проблемът е, че тези паралии се прехласвт по "мутробарока" . Ама така е из цялата ни Родина - бутаме наред без грам мисъл.
  • 23 Ангел

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бай 1️⃣8️⃣":

    Бай Х.Й отиди във Виена да видиш, колко струва един най- обикновен апартамент.Не пиши глупости

    Коментиран от #25

  • 24 БурГъзлия

    0 0 Отговор
    Къщата е идеална за музей на ужасите,нощно време изглежда така сякаш вампири я обитават.
  • 25 Бай 1️⃣8️⃣

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Ангел":

    Рангеле ти май гледаш панелките в Дружба Надежда или Младост.Явно ни си запознат с шоковите цени на имотите тук има доста апартаменти по 700 000 Евра както и къщи за над 2 000 000 евро и пак казвам на тази инфраструктура е направо Шок и Ужас.Като си гледал във Виена Метро Улици всичко е чисто и подредено а тука се движим с 30- 40 г мотриси улиците не ги коментирам като състояние изобщо а чистотата на -2