Last news in Fakti

10 Октомври, 2021 09:21 3 538 3

Цените достигнаха 3-годишен ръст

  • ирландия-
  • цени-
  • жилища

В Дъблин цените растат с по-бавни темпове спрямо останалата част на Ирландия

Цените достигнаха 3-годишен ръст - 1
Снимка: Shutterstock

Годишният ръст на цените на жилищата в Ирландия достигна 8.6% през юли тази година спрямо същия месец на миналата. Това е най-бързото поскъпване, което се наблюдава на пазара за последните 3 години. Това е със 6.9% повече спрямо юни 2021 г. Последните данни на Националния статистически институт (CSO) показват, че цените продължават да растат на фона на фактори свързани с пандемията, като например увеличаване на спестяванията. Най-силен ръст се наблюдава в Северна Ирландия.

Цените на имотите в Дъблин се повишиха с 8.1% през юли на годишна база, а извън пределите на столицата – 9.1%. Сделките с недвижими имоти временно бяха прекратени по време на първия локдаун, но силно се повишиха след отмяната на ограниченията. Ниските лихвени проценти по ипотечните заеми, търсенето на по-големи имоти по време на пандемията и натрупването на спестявания са основните фактори, които определят покупателната активност. Броят на сделките отчита 10% ръст през юли спрямо юни, достигайки 3822 броя, на обща стойност 1.3 млрд. EUR. Купувачите са плащали средно по 310 641 EUR. Средната цена в Дъблин е била 479 454 EUR. Тя е и най-висока спрямо всички останали ирландски градове и региони. Най-висока средна цена е регистрирано в графство Дън Лъаре Ратдаун – 649 916 EUR. Най-ниски средни стойности са отчетени в южен Дъблин – 391 652 EUR.

Средният Изток остава най-скъпото място за придобиване на имот в Ирландия, извън Дъблин – 329 028 EUR. Най-скъп окръг остава Уиклоу със средна цена от 412 396 EUR. „В периода до идването на коронавируса ежегодно ръстът на цените при жилищата плавно спадаше – от 13.4% през април 2018 г. до 0.9% през март 2020 г. В същото време ръстът на цените остава сдържан по време на голяма част от 2020 г. Едва през тази година се наблюдават фактори, които могат да доведат до ускоряване на ръста“, коментират посредници данните на CSO.

„Проблемът с достъпността, „паническите“ покупки и популяризирането на работата от къщи, могат да изиграят определяща роля при текущите тенденции на ръст в цените“, казва главният икономист на KBC Bank на Ирландия Остин Хьюз.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    8 0 Отговор
    Я напишете как е с картофите на Лондонската борса
  • 2 Интересно

    5 1 Отговор
    Старата Лиз дали е почнала да си разпродава златните дрънкулки? Или обмисля направо да почне с Бъкингам? Натам духа вятърът от английските портове.Пристанищата са пустинно тихи,когато шофьори няма,за бачкатори пък да не говорим..
  • 3 Гост

    4 1 Отговор
    Ингилизите да идват в наше село. Ще им продам 80 кв къща гредоред за под четвърт милион. Взех я миналата есен за 5000 лв, изхвърлих старите мебели, една боя на стените и сега е готова за едни 1000% надценка. Покривът е компрометиран само на няколко места, но с добри майстори всичко се прави. Бързайте сега, че след още един дъжд не знам дали ще се държи на тия основи.