Last news in Fakti

11 Октомври, 2021 09:21 6 291 7

Цените на старите жилища продължават да растат

  • финландия-
  • жилища-
  • цени

Поскъпването е валидно за всички големи финландски градове

Цените на старите жилища продължават да растат - 1
Снимка: Shutterstock

Цените на жилищата от вторичния пазар продължават да растат през август на текущата година във всички големи финландски градове и региони, с изключение на Източна Финландия, където се отчита спад от 0.7%.

От големите градове най-силно поскъпване се отчита в Турку и Хелзинки. От 2015 г. досега в първия град жилищата старо строителство са отчели ръст от 25%, а в Хелзинки увеличението е над 26%. В Голям Хелзинки цените на въпросните имоти са поскъпнали със 6.3%, а на таунхаусите – с 5.8% спрямо миналата година.

Най-много цените на старите жилища са се увеличили в южна Финландия. Спрямо 2015-та цените са скочили с 14% в Южната част на страната и на практика не са се променили в северната и западната. В източната част те отчитат спад над 20%.

През август чрез агенции за недвижими имоти са продадени 9% повече стари жилища спрямо година назад. През второто тримесечие на текущата година цените на жилищата са се увеличили с 43% спрямо същия период на миналата година. В големите градове поскъпването е 39%, а извън тях – 46%.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 XXX

    20 5 Отговор
    ОК, и кой точно се интересува от пазара на жилища във Финландия? Пускате само такива подобни статии за жилища в чужбина само и само да влизат хората да четат и да печелите от броя отваряния на новината.
  • 2 Тъки

    7 3 Отговор
    И там вече не растат, молбите за кредити рязко са паднали от август насам и тепърва ще падат защото фед ще вдига лихвите

    Коментиран от #3

  • 3 ...

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "Тъки":

    Да! Ще станат две за лев!!! Изчакайте още!
  • 4 Гост

    4 7 Отговор
    Хубаво е да знаете какви са цените в чужбина,за да не ревете,че само у нас е скъпо
  • 5 Мега тъпи заглавия

    5 1 Отговор
    У статии, лелче.
  • 6 финка

    3 5 Отговор
    Точно така е. Цените на НИ ще растат и в България. Свиквайте.

    Коментиран от #7

  • 7 Димов

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "финка":

    Кой ще купува, че да има търсене?