12 Октомври, 2021 08:50 11 911 23

Драстичен скок в цената на нивите за 10 години

  • ниви-
  • цени-
  • имоти

Най-евтините са в Софийска област

Драстичен скок в цената на нивите за 10 години - 1
Снимка: БГНЕС

Цените на нивите в България са в много широки граници - от 163 лв. до 2254 лв. за декар, показват данни на Националния статистически институт, съобщава Actualno.bg. Най-скъпа е земеделската земя в житницата на страната - Североизточна България, и по конкретно в района около Добрич. А най-ниски са цените в Радомир и няколко села в София-област. Лидер по отношение на цените на нивите е Генерал Тошево, където прокупко-продажбите през миналата година са били на средно ниво от 2254 лв. за декар. Освен в Генерал Тошево, в още три общини от област Добрич цените на нивите са над 2000 лв. за декар. Това са Добрич-селска - с 2182 лв./дка, следвана от Балчик с 2035 лв./дка, и Шабла с 2000 лв./дка. Доста скъпи са и нивите в община Тервел - 1607 лв./дка.

В житницата на България най-ниски цени при сделките с ниви са регистрирани в Крушари - 1000 лв./дка, показват данните на НСИ. В Добричко търсенето на земеделска земя е повече от предлагането. Там отглеждат предимно пшеница, което осигурява добра печалба на земеделските стопани и съответно е причина за високите цени на нивите.

В района на Силистра нивите също са много скъпи в сравнение с други части на страната, което отново се дължи на доброто развитие на земеделието и отглеждането на пшеница. В цялата област земеделската земя струва над 1000 лв. за декар. Но най-скъпо е в самата община Силистра (1605 лв./дка). След това са Кайнарджа - 1599 лв./дка, Главиница - 1513 лв./дка, и Дулово - 1487 лв./дка. Най-евтина в Силистренско е земята в Ситово - по 1088 лв./дка. В топ три по отношение на цените на имотите, след района на Добрич и Силистра, попада и община от Варненска област. Това е Ветрино с 1395 лв./дка.

В района на Варненско на второ място по цени е Вълчи дол с 1328 лв./дка. Малко след това са нивите в община Суворово, където за декар искат 1213 лв. Над хилядарка е и декар земеделска земя в община Долни Чифлик - 1019 лв. В останалите общини във Варненска област нивите струват под 1000 лв. за декар. Най-евтино е в община Бяла, където сделки с ниви сключват при средна цена от 540 лв./дка. Причината за ниските цени на нивите в Бяла, е че ако не може да бъде променено предназначението им, така че върху тях да се строи, те не представляват голям интерес за инвеститорите, въпреки че са близо до морето. Оказва се, че във област Варна разликата между цените на най-скъпите и най-евтините ниви е близо три пъти.

Нивите поскъпнаха с до 464% за 10 години

За период от 10 години най-много са поскъпнали нивите в област Шумен - с 464%, показват данни на Националния статистически институт. И през миналата година, в която върлуваше Covid-19, Шумен отново е на първо място по повишение на цените на земеделската земя с 10,6%. Голямото увеличение се дължи на това, че преди десет годни нивите в Шумен са били едни от най-евтините в страната. А сега вече доближават средното ниво на цените в България, а в някои от общините в областта са значително над него. На второ място по повишение на цените на нивите за период от 10 години е област Силистра с ръст от 426,2%, показват данните на НСИ. Търсенето на земеделски земи в района на Силистра е голямо и това води до покачването на цените им. Любопитното е, че топ три по поскъпване на земята се допълва от област Видин с ръст от 378,9% за 10 години. В резултат нивите в областта вече струват над хилядарка за декар. Така те вече изпреварват по цени земеделската земя в почти цяла Южна България. На четвърто място по повишение на цените на нивите е област Варна с 366,4% увеличение за 10-годишния период. Районът е привлекателен за инвеститорите, което повишава и цената на земята. В още три области на страната ръстът на цените на нивите е над 300% за 10 годни. Това са Сливен (+335,7%), Враца (+334%) и Ямбол (+301,8%). Средно за страната земеделската земя е поскъпнала с 273% за периода. Като само в една област има понижение на цените на нивите и това е Кюстендил. Оказва се, че покупката на земя е изключително добра инвестиция.

София-област са най-евтините ниви в страната

Интересен е пазарът на земеделска земя в област Русе. В три от общините в района нивите струват над 1200 лв. за декар. Най-скъпи са нивите в община Сливо поле, където средната цена на сключените сделки е 1381 лв./дка. Това поставя Сливо поле сред районите в страната с най-скъпа земеделска земя. В самата община Русе нивите струват по 1253 лв. за декар, а веднага след това е Две могили с 1219 лв./дка. В останалите общини в Русенско нивите вървят на цени малко под или малко над 1000 лв. за декар. В още две общини в страната сделките с ниви са на ниво над 1300 лв. за декар, показват данните на НСИ. Това са Грамада, Видинско с 1346 лв./дка и община Козлодуй, Врачанско с 1320 лв./дка. Над 1200 лв. за декар пък струват нивите в няколко общини в областите Разград, Плевен, Шумен и Враца. Най-ниски са цените на нивите в Радомир, област Перник - 163 лв./дка. На следващите места по най-евтини земеделски земи са две общини от София-област - Елин Пелин и Мирково, където сделки са сключвани съответно за 179 лв. и 180 лв. за декар. Под 200 лв. за декар са и нивите в още две общини от София-област. Това са Чавдар (198 лв./дка) и Горна Малина (190 лв./дка).


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пламен

    39 7 Отговор
    Все още земята е евтина.
    Това е най сигурната инвестиция.Няма амортизации,няма данъци.....и не се произвежда...а пък апартаменти могат да нацвъкат до безброй.
  • 2 Ю.Кортес

    63 7 Отговор
    В Англия е 60-70000 паунда за хектар(10дка),за средно качество земя,ако въобще някой предложи за продажба.Земята много отстъпва по качество на тази в плевенско,която познавам.Като си помисля колко глупав народ си продаде земята за да си купят апартаменти и коли таралясници,българина наистина е много прост.
  • 3 unknom

    27 7 Отговор
    В Добрич за 2200 на декар само 5 категория в някой дере. Хубава нива и по 3000 и нагоре се купува.

    Коментиран от #10

  • 4 До 2

    49 3 Отговор
    Ами много ни е прост народа. Голяма част продава 20-30 дка, купува кола и ай фон, изхарчва останалото за 1 год. И отива да бере ягоди в Европа, вместо да инвестира и за него да берат.
  • 5 Като стане толкова

    14 2 Отговор
    На квадрат, тогава ще е скъпа.
  • 6 Мухаа,хаа!

    52 3 Отговор
    Нали за това,скачахте като побеснели макаци през 1990 г? Върнете нивата на дедо.Върнете дюкяна на дедо? И какво направихте- върнаха ви ги.За да ги продадете на новите чифликчии- зърнените барони срещу грошове.Всичко ще ви приберат.За тях- стотици милиони,за вас- някой таралясник,а ако е по голяма нивата,да добавите към кредита за някоя панелка.Диви,балкански субекти.Лакоми,мързеливи и завистливи- това са великите ганъовци.
  • 7 Щерю

    26 3 Отговор
    Сметката е много проста.1000 лева за декар в земя ти носи 40 лева рента плюс капиталова доходност от поскъпването.,1000 лева в банката ти носят Нула лева лихва минус поне 5% от инфлация и обезценка на парите.
  • 8 Софиянчето

    31 1 Отговор
    Много селяни вместо да си обработват земята на село,идват в София да са роби за 800 - 1000л.. Тези от които нищо не става отиват в полицията,военните и да карат такси.
  • 9 до 2

    15 6 Отговор
    Виж сега , специално за Англия , да скъпа е земята , защото е остров , обаче не е много плодородна . В нашата Добруджа земята е супер , скъпа е и по-скъпа ще става . Сега в този момент за 3000лв на декар , продават само тези на които им трябват пари . Прогнозирам 5000 лв на декар
  • 10 Тра-ла-ла

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "unknom":

    Не четеш ли, че пише средна цена? Това означава, че има под и над нея.

    Коментиран от #13

  • 11 АЦЦ

    10 10 Отговор
    Докато не се намеси държавата и не наложи един хубав данък върху земеделските площи + данък рента. Проблемът на недвижимостта е точно това - не можеш да я преместиш.
    Има и още нещо, арендаторите в Добруджа се усещат, че могат да се картелират и държат рентата ниска, с което реално да ограничат цената на декар земя, защото ако доходността от земята е 3% в момента, при инфлация от 5-10% и ако арендаторите решат да не изкупувта, а само да наемат, то тогава собствениците нямат шанс. Разбира се, сделки могат да се случат на по-високи цени, като купувачите не са арендатори, но хора подтикнати да си вкарат паритер някъде и не преценили, че доходността е по-ниска от инфлацията, а че земята не е толкова ликвиден актив. Същата сценка и при апартаментите. "Инвестиция с цел отдаване под наем" при доходност по-ниска от инфлацията

    Коментиран от #12, #17

  • 12 оня с коня

    18 6 Отговор

    До коментар #11 от "АЦЦ":

    В ЦЕЛИЯ СВЯТ Земеделието се СУБСИДИРА по всякакви начини,Ти си решил да налагащ Данъци върху Земе. площи и рентата?А идместно ли ти е че Субсидиите които получава Бълг. Арендатор са около 2,5-3 ПЪТИ по-ниски на декар отколкото тия които получават членките на Шенген/вкл. Гърция/?И твърдиш че Рентите в Добруджа били Ниски.А ако бяха ниски,щеше ли цената на Декар да е около 2500лв?Апропо миналата година която бе Сушава и Добивите бяха сравнително ниски се появиха разни Анализатори които твърдяха че Рентата от Земя е "Надценена" и е твърде вероятно да има "Нулева година",т.е. да няма рента.Е да,ама точно тогава скочи цената на Олиото И ВСИЧКО ОСТАНАЛО и си получихме рентата в ПЪЛЕН РАЗМЕР.А КОЛКО според тебе е Ниска рентата в Добруджа - имаш ли хабер?Щото земята ми е ТОЧНО ТАМ и ще ти кажа на теб и останалите БЕЗИМОТНИ:ТОЧНО по 90лв/дка ЕЖЕГОДНО,вече 7-ма Година.

    Коментиран от #14

  • 13 unknom

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "Тра-ла-ла":

    Под 2200 голям оптимизъм. Къде го има знам няколко човека който ще купят веднага.....
  • 14 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 7 Отговор

    До коментар #12 от "оня с коня":

    Не си спомням точно коя година може да проверите комунистите слагат данък върху земята над определени декари.Голям Татко и маминка са били най големите земевладелци в Шумен ,Нови пазар!като умен човек Голям Татко си е разхвърлял земята за да не плаща и ,като дойде връщането за половината земя......Няма връщане...Много вероятно е рептилите на държавна хранилка да въведат ..данък..Плюс това техни хора обработват земята ми, а на мен ми дават някакви мижави 50лв на дк.При положение ,че ги субсидира с над 90лв ЕС на дк за пшеница!Все пак надеждата ми е,че и тези не са вечни пък и ковидко може да ги навести....Гледам Путин уж се боцна и е як и добре гледан,но май го кара на крак.Боцнат,небоцнат при всеки ще дойде....Ако ,има да продавате в тоз район и другия ,около Долна Оряховица ,Драганово!Пък пишете,аз чета и плащам над средната цена
  • 15 Амчи тъй

    11 2 Отговор
    Де . Апартаментите в столицата и в по големите градове поскъпнаха и селячеството вдигна цената на това, което има за продаване щото иначе не може да си купи апартамент .
  • 16 анонимен

    3 4 Отговор
    Продавайте земята, има кой да я купува. Тази година добивите са добри, ще останат пари за 200-300 декара.
  • 17 Димов

    14 1 Отговор

    До коментар #11 от "АЦЦ":

    А какво ще стане с рентите и цената на земята, ако спрат субсидиите на земеделците?
    Колко от зърнарите ще продължат да се занимават със земеделие, без евро субсидии?

    Коментиран от #18

  • 18 оня с коня

    3 6 Отговор

    До коментар #17 от "Димов":

    Няма как да си отговориш на подобен въпрос,ако преди това не стигнеш до Заключение какво ще стане,ако Луната падне на Земята.

    Коментиран от #19, #20

  • 19 devil

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "оня с коня":

    Къде са ти земите ако нее тайна
  • 20 Димов

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "оня с коня":

    Не казваха ли същото и за американският имотен пазар, точно преди да се срине, през 2007?
    Една грешна стъпка, на което и да е наше правителство, и ЕС ще ни накаже със спиране на субсидиите. Те са инструмент за контрол, ако не знаеш.
  • 21 Пушева

    1 2 Отговор
    Ако спрат субсидиите за земеделските земи ще оцелеят най добрите в бранша. Със най добрата земя и на най добрите места в България. Има такива и сега и оцеляват без субсидии и то добре. Не ги мислете.

    Коментиран от #22

  • 22 Димов

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Пушева":

    И колко са те, от всичките на клона?
    Имат ли 10%, истинските земеделци в България, или клонят около 1%?
    Ще сварят ли да плащат ренти на всички, които ще увиснат без рента, когато далавераджиите се откажат?
  • 23 unknom

    1 0 Отговор
    Идват ужасни времена след нова година. Жилищата ще поевтинеят тройно, гражданите няма да могат да изплащат ипотечните си кредити. Българи, ако имате свободно жилище продавайте на момента, теглете ако имате спестявания от банките и не купувайте коли дaраци на 11-12 години за 10-12 х.лв.След година няма да струват нищо. Проф.Петров също предупреждава а той е бивш съветник на шефката на СБ Кристин Лангард - Икономистът проф. Петров: Иде криза по-злокобна от 2008 г, а скоро ще гръмне... ВИДЕО

    Цените на жилищата са тройно надценени, това означава, че ще изпаднем в тежка икономическа ситуация, но ще има и рискове от закъсали банки или дори фалити, предупреди Красимир Петров
    "Ние не можем да увеличим пенсии и заплати, без да увеличим производителността, а през последните години реално затворихме икономиката. Имаме предпоставки за повторение на финансовата криза от 2008 г., но в далеч по-злокобен вариант - с висока безработица, тежка инфлация.
    "Вероятно ще гръмне жилищният балон, който се надува в последните 3-4 години. Цените на жилищата са тройно надценени, това означава, че ще изпаднем в тежка икономическа ситуация, но ще има и рискове от закъсали банки или дори фалити. Спестяванията не растат, а падат. Това че се увеличават депозитите, е следствие на повечето кредити, давани от банките. Когато банката даде ипотечен кредит, той влиза по сметка на кредитополучателя и оттам към продавача