19 Октомври, 2021 20:27 5 195 7

По-изпълнима наредба за достъпността при жилищата

  • достъпност-
  • наредба-
  • жилища

Променят се няколко момента

По-изпълнима наредба за достъпността при жилищата - 1
Снимка: М. Богданова ©

Поради две причини бяха отложени промените в Наредба №4 към Закона за устройство на територията, известна още като наредбата за достъпността. „Едната е, че когато колегите започват да проектират един обект, е много сложно внезапно и изведнъж да се променят „правилата на играта“. Второто касае самите предприемачи – когато те купуват един терен и започват да правят изменения на ПУП и за тях „правилата на играта“ се променят в хода на инвестицията или в хода на проектирането“, каза заместник-министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков. Той призна, че някои текстове са могли да бъдат „по-добре написани, така че да бъдат малко по-гъвкави“.

„Предлагаме да бъдат променени два-три члена, а не цялата наредба или това че трябва да има достъпна среда до всяко жилище. Не става дума за достъпна среда само за човек в неравностойно положение. Всеки трябва да има достъп до апартамента си – майки с колички, човек може да е във временна нетрудоспособност“, допълва той.

Промяната, която иска да направи министерството, е по отношение ограничението на терасите да бъде минимум 1.5 метра, заради възможността на движението на количката. „Нашето предложение, което се прие от всички страни – или да е дълбока 1.5 метра или да е отворена балконската врата да влезе 1.5 метра, т.е. влизаме от всички страни в нормата, но на практика не ограничаваме нито архитектурата, нито за определени сгради, за които е абсолютно безсмислено да се правят големи тераси и балкони. Представете си едно жилище, в което предприемачът проектира и строи на 60 кв.м, да го накараме по силата на една норма, да направи огромна тераса. Имаше неща, които не бяха достатъчно изпипани и искаме да ги променим“, обясни арх. Шишков.

Целта е наредбата да бъде така променена, че да има по-ясни и изпълними регламенти, което е добре за всички участници в процеса.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    19 18 Отговор
    Радев клекна на строителната мафия.
    Купувайте кутийки на убийствени цени с кожодерски лихви.
    Българина е прост простак, чалгарин и неграмотен, което му гарантира доброволно заробване ...
    Докато има телета, щи има и касапи.
  • 2 Гост

    8 5 Отговор
    Зимата храни,ток,парно,вода, ще скочът още с 30%.Гласувайте пак за чалгарчетУ
  • 3 Жоро

    10 9 Отговор
    Долу Радев !!!
  • 4 Майя

    9 3 Отговор
    Долу Бойко Долу Герб

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Виновни

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Майя":

    Са герб че не казаха на тези главанаци как се прави политика и не се вдига цената На тези все някоидруг им е виновен От всяко дърво свирка не става
  • 6 Виновни

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Майя":

    Са герб че не казаха на тези главанаци как се прави политика и не се вдига цената На тези все някоидруг им е виновен От всяко дърво свирка не става
  • 7 вуйчо Ваньо

    0 1 Отговор
    Терасите, те да сложат минимален размер на спалните че като гледам новите архитекти незнаят една спалня с нощни шкафчета колко е голяма в по-вечето им апартаменти няма място за спалня, какво остана за гардероб, бюро скрин и т.н...