9 Ноември, 2021 05:40 21 389 33

Удължават събарянето на строежа "13 века България"

  • събаряне-
  • строеж-
  • 13 века българия-
  • манастирски ливади

След разчистването на терена там ще има ново училище и детска градина

Удължават събарянето на строежа "13 века България"  - 1
Снимка: БГНЕС

Събарянето на строежа "13 века България" в столичния квартал "Манастирски ливади - запад" се удължава с няколко месеца, предаде БНТ. Разрушаването му започна през март и първоначално трябваше да продължи 6 месеца. След разчистването на терена там ще има ново училище и детска градина.

На територията на Кирковския район в столицата ще се издигне Дом на комитета на българите, живеещи в чужбина. Днес там беше направена първата копка.

Така преди почти 40 години и с дарения от родолюбиви българи се полагат основите на Дома на комитета на българите, живеещи в чужбина. Днес - пустеещ строеж. Сред дарителите тогава е и дядото на Веселин, който бил политически емигрант във Франция.

"Когато започва строителството на обекта, той започва да дарява средства, за да се построи така наречения дом на българите в чужбина "Родна стряха". Сега аз искам да го разруша, за да построим на негово място детска градина и училище", заяви Веселин Кръстев от сдружение "Заедно за Манастирски ливади - запад".

Събарянето на строежа обаче се оказва трудна задача. На места дебелината на плочите надвишава метър, а желязото е повече от бетона.

"Ние в момента събаряме един бункер, наистина бункер с много по-дебели, по-якостни показатели на бетони, железа", каза Теодор Петков, кмет на район "Витоша".

"Желязото, което вадим оттук от сградата, се доближава по твърдост на чупещите части на съоръжението, с които по принцип се разрушават сградите", коментира Александър Георгиев, машинен инженер на фирмата-разрушител на сградата.

Заради пандемията и нуждата от кислород в болниците, строителите, на които им е необходим кислород за работа, са на изчакване.

"Има дни, в които ние не можем да вземем кислород и направо спираме да работим, защото цялото изрязване на стоманените профили става с газоплавъчно рязане, което единият компонент е кислородът", каза Александър Георгиев, машинен инженер на фирмата-разрушител на сградата

Очаква се до пролетта на следващата година събарянето да приключи, а през лятото да започне изграждането на детска градина и училище.

"Класни стаи, ще има актова зала, физкултурен салон, в единия от корпусите на партерния и на първия етаж, така както е по наредба, ще има детска градина по всяка вероятност за 4 групи", каза Ангел Джоргов, заместник-кмет по строителство към Столичната община.

Район Витоша е един от районите, в които ситуацията с липса на места в дестките градини е критична.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Велика България

    154 6 Отговор
    Като незавършената детска болница! Юруш да строим, юруш да го развалим! Язък за парите на хората!

    Коментиран от #24

  • 2 Боко ага

    110 7 Отговор
    А Златен век кога ?
  • 3 vinety$

    170 45 Отговор
    В стремежа си да заличат паметта за великата НРБ са мелепи и жалки като глисти. Не могат да съборят монументите на НРБ, мъчат се като глист на буца с месеци. Същия цирк беше и с мавзолея. Жалки примитиви, продажни и страхливи. НРБ и СССР ВЕЧНА ДРУЖБА!

    Коментиран от #17, #19, #20

  • 4 ????

    172 25 Отговор
    Така се е строили по времето на ТЖ, не се е крал материал, не са се раздавали пари на подизпълнители. Затова колкото и да се мъчите да разрушите направеното по времето на социализма няма да успеете.

    Коментиран от #26

  • 5 Миладин

    143 14 Отговор
    Старото не качествено татово строителство?! А сега? Арена Армеец е като преместваем обект на фона на здравината от преди 40 години.
  • 6 Петър

    92 8 Отговор
    Предлагам да се организират младежки бригади и да се разруши ,,Прохода на Републиката"
  • 7 Гост 3

    107 13 Отговор
    Колко са жалки
    То деца няма а те зад тях се крият да събарят. Явно ще има някаква далавера.
  • 8 Активист на БКП

    76 13 Отговор
    А НДК кога ??? Или от там падат кинти ???
  • 9 Тато из Правец

    112 8 Отговор
    ,,Строим за Родината,,!!! А днес :,, Рушим Родината,,!!!🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷
  • 10 ЦарВул

    89 15 Отговор
    Събаряйте бе!Сега Ви е паднало!!Едно време НИЕ С ГАЙДИТЕ СТРОЯХМЕ"!Сега Вие само събаряте!!К,во Ви пречеше мемориала 13 века България или ще обявите,че и тезци 130 години са били комунистическо време?!

    Коментиран от #12

  • 11 ИВАН

    79 6 Отговор
    Когато един народ не е сплотен, а е разединен - това се случва, милиони за да се построи, милиони за да се разруши, и милиони за да се изцвъка нещо, което е съмнително отвсякъде ... а враговете потриват ръце и ни гледат сеира, как един Ганьо краде и ограбва друг Ганчо
  • 12 Булаир

    108 11 Отговор

    До коментар #10 от "ЦарВул":

    Всичко, което е направено (беше направено) през онова време, сега му се слага клеймо като паметник на престъпен режим, нищо, че са го строили хора, които не са помирисвали власт в живота си. Тогава, както пишеше Вапцаров, хората наистина се радваха на труда си. И се трудеха като за световно. Футболистите сами си ковяха бутонките, сами си произвеждахме това, което ядем и пием, и бяхме сто пъти по-здрави. Сегашните лигльовци знаят само да киснат в интернет.

    Коментиран от #27

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Пенсионер

    19 2 Отговор
    Хора, Човеци, тук написаните от Вас с болка коментари въобще не намират отражение в предизборните диспути, дебати и др.п. Що за "нови" политици се натискат за власт, това ли обяснението за милионите избиратели, оставащи си пак единствено "потенциални"!? А и докога можем да преживеем с такива пилеения на труд, средства, време за описваните разрушения на бивши ентусиазирани построения!?На мен поне като че ми се свърши всякакъв подобен лимит и ... това е повече от скръбно.
  • 15 Рушете

    43 3 Отговор
    Идиоти продажни след пет години заради Васи вашите престъпни и продажни " умове" и страна няма да имаме и ще бъдем заличени от атласа дори! Но така става, защото " народа ни не е единен" ....Бг е колония на хамерика и изстривалката на еврогейският съюз, заради алчни и продажни политици депутати и министри!...... 3492
  • 16 AMET СИГАНИНА

    7 3 Отговор
    НЕ ГО ДАДОХА НА НАС, ИМА НЯМА СЕДМИЦА И СМЕ ГОТОВИ
  • 17 ЖЕЛЯЗОТО БИЛО ОРИГАНАЛНО

    20 4 Отговор

    До коментар #3 от "vinety$":

    ИНО ВРЕМЕ А......ТО СЯ ИНА БАНИЧКА И БОЗА СА МЕНТЕТА.....ХОРТА СА БИЛИ ЧЕСТНИ И ОТГОВОРНИ А СЯ САМО СХЕМАДЖИИ И ДАЛАВЕРАДЖИИ ОТ ДО ОТ ДО ОТ ДО..
  • 18 ДНЕСКА ГЛЕДАМ СВЕТОООООВНА

    18 4 Отговор
    Новина....ФАНАЛИ БУРГАСКИ СЕЛ.КМЕТ НА ДВЕ БИРИ......КРИВОЛИЧЕЛ.....С КОЛАТА....АМИ ША КРИВОЛИЧИ ТО В СЕЛАТА СИИИИИЧКО Е ДУУУУПКИ НЕ ША КРИВОЛИЧИШ А ТРЯА ДА ФЪРЧИШ НА ЗИГ ЗАГ.АМА ТОПЯЧИТЕ ВЕДНАГА ТОПЯТ НА 112 човека...

    Коментиран от #28

  • 19 Божеее,

    8 7 Отговор

    До коментар #3 от "vinety$":

    Голям умствен дефицит,другарю!Бог на помощ,но май е късно!
  • 20 Винкело

    18 2 Отговор

    До коментар #3 от "vinety$":

    Много кефи като видим на таквоз писане 5:1 в ползна на НРБ!
  • 21 Винкело

    16 4 Отговор
    Добре де, това дето го събарят да не са "Камбаните", че да ви изсъхнат ръчичките тогаз!
  • 22 копи пейст

    10 5 Отговор
    През 1987 г. е установена грешка в конструкцията, че оригиналните бетонни стрехи на сградата, които са изнесени встрани, не са изчислени да издържат подобна тежест. Необходимо е препроектиране и нова конструкция от подпорни греди. Последното покачва сумата на 21 млн. лева през 1987 г.5 През 1990 г е закупен бетонов възел за 25 хил долара, за който се установява че във Фонда не са открити никакви дарителски документи.5
    През 1992 г. работата по обекта е преустановена и неговия ръководител Недялко Петков изтегля и последния работник по строежа. През 1995 г. фирма Културстрой, изпълнителят към Комитата за култура е обявена в ликвидация, след като е усвоила по-малко от 170 хил лв.2
    Арх. Бранимир Брозиг …................през 2019 г.: „Ако сградата бъде оставена в този си вид, е нужно да се намерят баснословни пари да се завърши, или да се отделят също толкова средства да се събори, като в един момент се направи публично-частно партньорство и друг да даде парите“.1 През 2019 г. фонд „13 века България“ предоставя обратно обекта на Столична община.6 На 25.07.2019 Столична община решава7 "събарянето на недовършената сграда върху имота и разчистването на терена да стане за сметка на Столична община и да се изгради комплекс-училище и детска градина, в който изрично да се предвиди мултифункционална зала, наименувана „Дом на българите, живеещи в чужбина „Родна стряха“".

    Коментиран от #23

  • 23 ИМПЕРИАЛИСТ

    13 5 Отговор

    До коментар #22 от "копи пейст":

    Идeятa бeшe тoвa дa e дoм-хoтeл c кoнфeрeнтнa зaлa зa бългaритe-eмигрaнти идвaщи нa пoceщeниe в Бългaрия... Тeрeнът и пocтрoйкaтa ce финaнcирaхa c дaрeния oт пaтриoти, бългaри-eмигрaнти...Влacттa нaпрaви вcичкo възмoжнo тoзи цeнтър дa нe ce ocъщecтви.
  • 24 Булгурско

    14 5 Отговор

    До коментар #1 от "Велика България":

    И защо го разрушавате бе, защо не го завършихте? Вие сваляте колелата на мерцедеса и си ги слагате на каручките. Абе много по-прост се оказа този народ, отколкото и зложелателите му го представят и подиграват!
  • 25 7855

    8 5 Отговор
    "комплекс-училище и детска градина"
    за развъждане на малки джендъчета.
    Който народ не помни историята си е осъден да я повтори!!!
  • 26 черния

    13 4 Отговор

    До коментар #4 от "????":

    Бе по времето на бае тошу кражбите от строежи бяха национален спорт. Крадеше всеки, колкото може и дори повече. Спираха се камиони с материали от пътя и се купуваше на място, ако возят нещо интересно - цимент, плочки. Като бях в казармата, се построи спортна зала, кино и хотел от спестения цимент за бункерите, които се строяха по същото време. И колко колко още къщи, вили, гаражи, ама с тях много не се хвалеха публично.
  • 27 Чекист

    5 4 Отговор

    До коментар #12 от "Булаир":

    Еманация на " Лустрацията" от пискливото малцинство! Камък връз камък да не остане, че да е по- лесно на заличителите.

    Коментиран от #31

  • 28 гъзура

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "ДНЕСКА ГЛЕДАМ СВЕТОООООВНА":

    ами то кметя на бургас не пие ама/вода/
  • 29 Ляв плюс

    8 3 Отговор
    Естествено е мономентът 1300 Години България да пречи на продажните български атлантици. Истината обаче е, че тогава България беше на върха на авторитета си и получи не само поздравления, но и скъпи дарения от цял свят, които напълниха фондовете на България. Безспорна е заслугата на Людмила Живкова и българската интелигенция от онова време за издигане престижа на Родината и националното самосъзнание. Тази паметна годишнина беше максимално добре експлоатирана от тогавашните български управници. Налтъй днешни безпринципни и некадърни лицемери!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 лотос

    2 2 Отговор
    и н еме трийте, неказвам нищо неистинно!!
    - липсата на кислород за промишлени цели е 100процента, медицинският кислород е 20 процента - значи в болниците продължават да извършват убийства на хора, обдишвайки ги с промишлен кислород, а не с медицински, затова им изгарят вътрешностите, боже, докога ще продължава този геноцит??!!!

    Коментиран от #33

  • 33 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "лотос":

    Би ли обяснил на нас, неуките- каква е всъщност разликата между кислород за промишлени нужди и кислород за медицински цели?