Last news in Fakti

12 Ноември, 2021 08:21 3 647 4

Все по-трудно опазват този тип ценни имоти

  • гешов-
  • архитектурни паметници-
  • имоти-
  • софия

Архитектурните паметници са застрашени от изчезване

Все по-трудно опазват този тип ценни имоти - 1

Една от най-красивите сгради в София, обявена за паметник на културата е къщата на министър-председателя Иван Евстратиев Гешов. Съдът определи, че тя няма да бъде превърната в 7-етажен хотел. До решението се стигна след като Столична община заведе дело срещу инвеститора.

Експертите казват, че тепърва ще виждаме такива случаи. "Движим процедури по нейното съхраняване, дадоха се предписания на собственика да я защити. Опънаха се едни мрежи, които не само не я защитават, ами по-скоро биха довели до нейното разрушаване. Намеси се и инспекторатът на Министерството на културата, ние служебно изработихме проект, с който да направим една черупка, покритие на тази сграда. Въпреки всичко, ние нямаме всичките лостове да влезем в имота и да извършим всички тези дейности за наша сметка", обясни главният архитект на София Здравко Здравков, цитиран от БНТ.

По думите му общината и държавата трябва да разработят механизъм за придобиване на паметниците на културата, за да не се стигне до "самоподпалвания", вкарване на бездомни хора вътре или разрушавания.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един

    14 3 Отговор
    Била е красива.
  • 2 Gucci x Balenciaga : Une collaboration

    13 1 Отговор
    Типично за България ,какво друго се прави освен да се съсипва културата,българските национални ценности каква трагедия е случващото след демокрацията ...
  • 3 Гани

    4 1 Отговор
    Като иска държавата да я запази като паметник на културата да я реставрира.Не знам какво очакват някой да дойде и да си хвърля парите на вятъра.
  • 4 де да знам

    4 0 Отговор
    Кой я стопанисва 60 години бре?
    Този кой , как я е стопанисвал 60 години?
    Това състояние от последните 20 г. ли е?
    Държавата трябва да реставрира паметниците на културата защото пак тази "държава" е отнемала тези згради от собствениците им и ги е ползвала безвъзмездно около 60 години и после - ето ти си съборетината и да знаеш ,че си длъжен да я възтановиш!