Last news in Fakti

24 Ноември, 2021 14:35 5 140 4

Уникален имот в сърцето на Пловдив се превръща в модерен комплекс

  • тютюневи складове-
  • сграда-
  • реставрация-
  • разрешително за строеж

Реставрират Тютюневите складове, като на тяхно място изграждат комплекс Tobacco Residence

Уникален имот в сърцето на Пловдив се превръща в модерен комплекс - 1
Снимка: М. Богданова ©

Пет години след големия пожар в Тютюневия град, започва възстановяването на три от складовете. Италианската фирма "P.И.Π.A" OOД, която е собственик на складовете на Кудоглу, е получила разрешение за строеж от община Пловдив за изпълнение на проект "Консервация, реставрация, реконструкция, преустройство и частично надстрояване на съществуващи сгради в жилищна сграда с офиси, магазини и подземни гаражи с трафопост". Разрешението е подписано преди месец и вече е видно на сайта на Община Пловдив.

Тъй като предстои хоризонтално укрепване на конструкцията, собствениците на съседните сгради са уведомени и имат срок за обжалване в рамките на 14 дни, уточнява Trafficnews.bg. Ако такова няма, укрепването и строителството могат да започнат. Тъй като процедурата все още не е приключила, строителното разрешение не е влязло в сила.

Складовете са паметници на културата и проектът за възстановяването е съгласуван с Националния институт по паметници на културата. Две от сградите, ĸoитo Димитъp Kyдoглy e дapил нa фoндaциятa "Дoм нa блaгoтвopитeлнocттa и нapoднoтo здpaвe" са едни от най-красивите в Тютюневия град.

По проекта Tobacco Residence е работил италиански архитект, съобщи преди година TrafficNews. Раймондо Флакомио, който проектира бутиковия хотел "Резиденс сити гардън" на ул. "Велико Търново", е нает от - бившият почетен консул на Италия в Пловдив Пиетро Луиджи Гиа, който е представител на фирмата собственик Р.И.П.А.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 майна

    3 1 Отговор
    Крещящите протестъри, които сега взеха властта в държавата докараха този квартал до разруха, като пречеха на обновяването му. Скачаха на всеки инвеститор и го гонеха.
  • 2 майна

    5 4 Отговор
    Складовете на БТ Пловдив ги разпродаде Нинова, когато беше зам. министър на икономиката на най-различни частни инвеститори за по 1, 2, 3, 4 милиона и после им забраниха да ги ползват. Една група от обикновенни лумпени и архитекти, културолози, художници, журналисти, зелени активисти събрали около себе си улични типичните протестъри с нестабилна психика най-нагло се опитваха да диктуват на собствениците за какво да се ползват тия складове! Пълна простотия! Същите тия протестъри тероризираха и държавата през последните две години.
  • 3 майна

    5 0 Отговор
    В момента са останали 10-15 склада, което е едва 1/4 от предишният им брой, а много други и сега съществуват, но отдавна са преустроени още при социализма в държавни сгради за други нужди и цели, но кой знае защо, никой протестър не иска те да се възстановяват, като складове!
  • 4 Хайдук

    1 0 Отговор
    Даренията на Кудоглу, да носят приходи на общината и завинаги да останат собственост на същата !