Last news in Fakti

25 Ноември, 2021 11:21 10 541 8

Бургас с нова уникална придобивка

  • бургас-
  • болница-
  • онкология-
  • първа копка

Започна строежът на нова национална онкологична болница

"Първа копка" беше направена на нова Национална онкологична болница в Бургас. Амбициозният проект се реализира от собственика на университетска болница "Дева Мария“ - Семир Абумелих. Той е на стойност 50 млн. лв. Новата болница ще се разполага на 12 000 квадратни метра разгъната застроена площ. Тя ще бъде свързана с топла връзка на 5 нива с досега съществуващата болница "Дева Мария“, уточнява burgas24.bg. Новата сграда ще е висока 12 етажа, а допълнително ще има един партерен и два подземни етажа. Двете подземни нива са предвидени за лъчелечение и нуклеарна медицина.

В проекта са предвидени два линейни ускорителя, ПЕТ скенер, ЯМР с възможност за планиране на лъчелечение, брахитерапия, компютърен томограф и циклотрон. Диагностично-консултативен център ще бъде разположен на партерния етаж, а десет специалности ще си разделят осем етажа. На девети етаж ще се изгради терапевтично VIP отделение , в което стаите ще бъдат със специален дизайн и квадратура, по примера на световните лидери в болничното лечение. Интересна е и концепцията за десети етаж, предвиден изцяло за академични нужди - тук ще има конферентни зали за телемедицина, аула и библиотека.

Символичното начало на строежа започна с минута мълчание в памет на жертвите от автомагистрала "Струма“ и от дома за стари хора в с. Рояк и продължи с молебен, отслужен от отец Стилиян от храма "Свети Никола“ в Черноморец. "Имаме амбицията това здравно заведение да стане новата Национална онкологична болница на България - и като оборудване, и като специалисти, и като инфраструктура. Това е болница от следващо поколение, проектирана на база не само настоящите, но и бъдещите нужди на медицината. Обиколил съм много подобни болници в чужбина, за да си отговоря на един единствен въпрос - защо хората предпочитат да се лекуват там? Отговора го имам и на негова база се изгражда тази сграда.“, каза инвеститорът Семир Абумелих. Той бе категоричен, че изграждането на болница от подобен ранг не е по силите на един човек, а на цялото общество.

Като символ на това, че реализирането на такъв мащабен обект е екипен труд, Семир Абумелих покани присъстващите да са заедно с него в тази първа копка. Повече от 50 човека едновременно разкопаха земята и поставиха началото на новото здравно заведение. "Аз помня първата копка на сградата, която е зад мен и тогава задачата беше да стартира процесът на съвременното здравеопазване и бургаските майки, които раждаха в Сливен, да се върнат в Бургас. Това се случи. Сега си поставяме национална задача - а това е много високо предизвикателство.“ каза в своята реч кметът Димитър Николов.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Охаааааа

    26 5 Отговор
    Бая ще има за завличане
  • 2 Край

    39 6 Отговор
    Яко ще се точи Здравната каса от Семир Абумелих, който е изключително загрижен за здравето на българите и бургазлиите.
  • 3 Край

    34 5 Отговор
    Като е за пари г-н Абумелих не се притеснява да си кръсти болницата"Дева Мария" нито да яде свинско.
  • 4 истина е

    25 6 Отговор
    Колкото повече болници се строят , полкова повече хора умират. Тоз арабин беше лансиран от шайката срещу дадени огромни подкупи !Вярва ли някой , че го е еня колко българи са умрели като псе-та в болниците !
  • 5 Wwwww

    2 1 Отговор
    Всички лекари са алчни" Ятрогени" и мястото им е в гроба
  • 6 Хххх

    3 1 Отговор
    Изкопайте един масов гроб и заровете живи всички лекари!
  • 7 Maria

    11 1 Отговор
    В този град умиращ има повече болници, клиники и аптеки, отколкото хубави заведения.
  • 8 Госс

    0 0 Отговор
    Явно тям има много набодени и ще има доста пара за онкологията.