Last news in Fakti

26 Ноември, 2021 13:21 4 055 2

Поскъпване от 22% при тези имоти само за година

  • чехия-
  • парцели-
  • жилища

Парцелите в Чехия отчита значителен ръст

Поскъпване от 22% при тези имоти само за година - 1
Снимка: Shutterstock

Жилищата, къщите и парцелите в Чехия продължават да поскъпват и през третото тримесечие на текущата година, сочат данните на анализаторската компания HB Index. Най-силен ръст на годишна база има при парцелите – 21.9%. Следват жилищата – 16.3% и жилищата – 15.8%. факторите за поскъпване са няколко. На първо място това е страхът от растеж на инфлацията, което води до значителен ръст на сделките и на второ място – поскъпването на строителните материали, което по прогноза на анализатори ще продължи и през първата половина на 2022 г.

„Третото тримесечие на текущата година даде началото на ръст на лихвените проценти по ипотечните заеми и опасенията за поскъпване, което стимулира търсенето на имоти. Картината вероятно ще се запази и през четвъртото тримесечие на 2021-ва. Тогава обаче текущата ситуация на ипотечния пазар трябва да се отрази на цената на имотите в резултат на бързо нарастване на лихвите. Поради това прогнозираме, че през идната година увеличението на цените при жилищата ще се забави. В резултат на ниското предлагане, растящата инфлация, поскъпването на строителните материали и енергия не очакваме имотите да започнат да поевтиняват“, прогнозира Иржи Фейкс, председател на Съвета на директорите на Hypoteční banka и ČSOB Stavební spořitelna.

От 2010 г. жилищата в Чехия са поскъпнали с 93.3%, а през третото тримесечие спрямо второто на текущата година, ръстът е 5%. Във всички региони цените са се повишили средно с 4%.

Цените на къщите са се увеличили с 4.8% спрямо второто тримесечие и регистрират най-високия ръст на тримесечна база за последните 10 години. Върху увеличението на цените значително влияние оказва и поскъпването на строителните материали и заплащането на работниците.

Що се касае до поскъпването на парцелите, то причината за него е и спекулативните инвестиции, които се реализираха в сегмента. Предприемачите често купуват и продават земя без устройствен план. От 2010 г. досега цената на квадратен метър земя се е увеличила 116%.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечо

    2 3 Отговор
    нафсиакъди сичку пускъпфа не саму у настъ

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    Тебе не те бърка. То се отнася само за онези, които си плащат.