Last news in Fakti

29 Ноември, 2021 09:21 6 573 4

Богаташи крият активи от кредитори в имоти зад граница

  • богаташи-
  • руснаци-
  • длъжници

Практиката е добре позната сред по-заможните руснаци

Богаташи крият активи от кредитори в имоти зад граница - 1
Снимка: Shutterstock

Колекторската компания „Актив бизнес консулт“, която се явява дъщерно дружество на „Сбербанк“ разказва как богати длъжници укриват активи от кредитори в чужбина. Над 90% от активите на такива длъжници са в недвижими имоти. Общата стойност на техните къщи и апартаменти се оценява най-малко на 1 млрд. USD. Преобладаващата част от имотите се намират в Испания, Великобритания, САЩ и Кипър.

Анализаторите на „Актив бизнес консулт“ са съставили портрет на "испанския" длъжник въз основа на 46 случая на 75 души. Средната възраст на руснак, укриващ активи в Испания, е 54 години. В 62% от случаите това е мъж, 87% от тях са женени, а 74% имат деца. Обикновено той има само руско гражданство (63%) и прави бизнес в Русия (87%).

Най-често "испанските" длъжници притежават къщи и апартаменти в Аликанте (31,1%), Барселона (24,6%) или Малага (18%). Цената на такива недвижими имоти е средно 820 000 EUR.

Колекционерите са съставили и портрет на длъжници, чиито активи се намират главно във Великобритания, но не разкриват на колко случая се базира статистиката. Възрастта им е средно по-ниска, само половината от тях са женени и имат деца (51%). Най-често те имат второ гражданство (70%), а понякога и трето (22%).


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мастър Кий

    38 3 Отговор
    Голяма част от евроатлантиците и олигарсите ни са в съдружие със свръхбогати руснаци. Над половината хотели и жилищни комплекси по Черноморието са построени с крадени пари. Това се знае, но мерки няма. Корупцията е достигнала огромни размери и разяжда държавата ни.

    Коментиран от #2

  • 2 Информиран

    15 17 Отговор

    До коментар #1 от "Мастър Кий":

    Не знам как е положението в Русия, но далеч не е нужно да са ти "крадени" парите за да искаш да ги скриеш от местната власт.

    Това си е стандартна практика навсякъде по света.

    Коментиран от #4

  • 3 Хорхе

    32 6 Отговор
    Барцелона, Бутик, Бикини, Бибитко, Безнадеждност, Безсрамие!
  • 4 Velossimo

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "Информиран":

    Незнам в какво толкова си (дез)информиран ,но за да криеш(переш)пари са или крадени или от незаконен бизнес или от подкупи! За реално изкараните пари си има легални начини да им се насладиш- корпоративни, консорциумни, спонстворства, благотворителност и т.н.