Last news in Fakti

29 Ноември, 2021 11:31 9 116 24

Централната банка предупреждава за завишени цени на имотите

  • германия-
  • цени-
  • жилища

90% от германците очакват жилищата да продължат да поскъпват

Централната банка предупреждава за завишени цени на имотите - 1
Снимка: Shutterstock

Централната банка на Германия предупреди за завишени цени на недвижимите имоти, окачествявайки този процес като "особена уязвимост", тъй като цените продължават да растат. „Както цените, така и обемът на заемите продължават възходящия си тренд – не ставаме свидетели на спад в резултат на пандемията“, каза вицепрезидентът на Бундесбанк Клаудия Бух. Тя добави, че сегашните стойности на имотите се отклоняват от реалните с 10%-30%, а почти 90% от домакинствата очакват имотите да продължат да поскъпват.

Последният анализ за финансовата стабилност на Bundesbank също така отбеляза, че германските кредитори трябва да изградят капиталови буфери за справяне с потенциални жилищни проблеми. Има опасения, заради скъпите имоти банките да изтълкуват погрешно истинската стойност на обезпечението.

„Финансовата стабилност ще бъде застрашена, ако на пазара на недвижими имоти настъпят дестабилизиращи събития, в резултат на което ръстът на кредитирането ще доведе до неочаквано увеличение на дълга от страна на кредитополучателите“ се казва в доклад на германската централна банка.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пук

    39 7 Отговор
    Балонът ще се спука, надувайте момчета, с офшорки и чекмеджета.

    Коментиран от #18

  • 2 Гладен брокер

    43 4 Отговор
    И в България са доста надценени ама хората си ги купуват.

    Коментиран от #8

  • 3 ЧОРИяндър

    16 29 Отговор
    Преди 10г продавачка взема 500лв, сега взема 1500лв.
    Преди 10г имот(2стаен) 50-60к евро, сега 100к евро,
    Пак по-добре, не се е вдигнал 3 пъти, колкото дохода ѝ.
    Нали никой не си мисли, че цените ще бъдат такива, че човек на минимална заплата да може да си купи апартамент в столицата?

    Коментиран от #6

  • 4 1234

    28 7 Отговор
    Бай Ганя не разбира , за него е чест да плаща 30 годишна ипотека

    Коментиран от #17

  • 5 Бг Батка

    34 11 Отговор
    Който е закупил през 2021г не е направил добра инвестиция .Пазара вече тръгна надолу , но ще съобщят това през месец Януари
  • 6 КГБ

    14 1 Отговор

    До коментар #3 от "ЧОРИяндър":

    Във Вашата потребителска кошница има само апртаменти.
    Сигурно всичко останало си го произвеждате сам.

    Коментиран от #10, #11

  • 7 kara

    24 5 Отговор
    Време е да се спука балончето на спекулантчетата!!!
  • 8 Гаден Брокер

    8 4 Отговор

    До коментар #2 от "Гладен брокер":

    Щом има кой да купува - удри уйно в двете цеви!
  • 9 Бум

    18 2 Отговор
    Лихвите по облигациите и депозитите вече се повишават, след което винаги следва ръст на лихвите по кредитите. 1% ръст по ипотечните кредити води до 10% спад на цените на имотите. Мислите ли, че централните банки не знаят какво, ще се случи на жилищния пазар до една година :)
  • 10 чориЯндър

    9 5 Отговор

    До коментар #6 от "КГБ":

    Разбира се, че не, но говоря за съотношение доход:цена на имот.
    Няма как само заплатата да расте. Един човек произвежда Х продукт, за да има ръст на заплатата по-голям от ръста на инфлация, то този човек трябва да създаде Х+1 продукт. Хората искаха големи заплати, ето имат ги 1500-1900лв за София е масово, но когато ти се наложи да ползваш услуги си плащаш както подобава, сервиз 60-90лв на час, гипсокартонаджия 150-200лв дневен надник и така. Започваме да приличаме на Западна Европа, цените на стоките са ниски спрямо цените на услугите.
  • 11 Бум

    11 3 Отговор

    До коментар #6 от "КГБ":

    2008 година инфлацията в България е 12%, въпроса ми е колко е дефлацията през 2009г. Вина след резки скокове на инфлацията следват кризи с дефлация. Защо най-богатите хора продават акции и кешират точно сега ? (Майкъл Бъри, Илон мъск, Джеф Безос)

    Коментиран от #15, #19

  • 12 тъпаци

    4 8 Отговор
    са всичките които си мислят за балони и прочие, егати балона та той се пука вече 20години ! Смешници искате да купувате като преди 1989 да ама Не......... нагоре !
  • 13 Гост

    6 5 Отговор
    След нова година билетчето за гр. транспорт става 2,20 в София,парното и топлата вода искът 50% да дигнат още,много неща ще се вдигнът още.И вие ми говорите как балона ще се спука.
  • 14 Гост 2

    7 3 Отговор
    Тази май ще е Радевата зима -хляб 5лева
  • 15 ЧориЯндър

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Бум":

    Продават, защото е набалончен пазара Current SP 500 PE Ratio: 29.32, при медиана 14.87. Т.е надценени са компаниите двойно над средното и нормалното за индекса. Напълно разбираемо да продават и да чакат корекцията, защото доста от ритейла в момент в който няма какво да яде, ще продава акции. Е разбира се Джей Пау може да принтира няколко трилиона и да ги раздаде на безделниците.
  • 16 DDD

    3 1 Отговор
    Супер, ама инфлацията за година в Германия, официалната, е 6%. Търсенето е голямо, строителството е по-малко отколкото има нужда (за разлика от България). В Германия е и типично младите на 18-20 да се изнасят от вкъщи и така са нужни нови пространства.
  • 17 DDD

    0 4 Отговор

    До коментар #4 от "1234":

    Публикувано във факти.бг: Бай Ганя не разбира , за него е чест да плаща 30 годишна ипотека

    В Швейцария ипотеките са по 100г. В Германия 20-30г. Как се изплащат 600х евро за 80 квадрата за по-малко години? Приемаме, че в момента лихвата не играе голямо значение, защото е под 1% ГПР и е фиксирана в Германия, за разлика от тук.
  • 18 DDD

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "пук":

    Публикувано във факти.бг: Балонът ще се спука, надувайте момчета, с офшорки и чекмеджета.

    Балонът се казва експозицията на ЕЦБ на пазарите. От години печатат все повече пари и сега тръгна инфлацията, която трудно ще бъде спряна и ще навакса. Реалният измерител на инфлацията е растежа на цените на имотите. Хората имат нужда от имот и покупателната им способност намалява с повишението на цените на имотите. Всичко друго като разход в живота бледнее пред цената на имота затова и растежа на цените на имотите има най-голяма част в реалната инфлация.
  • 19 DDD

    0 3 Отговор

    До коментар #11 от "Бум":

    "2008 гoдинa инфлaциятa в Бългaрия e 12%, въпрoca ми e кoлкo e дeфлaциятa прeз 2009г. Винa cлeд рeзки cкoкoвe нa инфлaциятa cлeдвaт кризи c дeфлaция. Зaщo нaй-бoгaтитe хoрa прoдaвaт aкции и кeширaт тoчнo ceгa ? (Мaйкъл Бъри, Илoн мъcк, Джeф Бeзoc) "

    Безос продава и то по план и то не от скоро, защото има компания за космически пътувания, коят захранва с пари. Илон Мъск продава, защото има огромни заеми, с които е изградил Тесла и SpaceX и които са гарантирани с акции. Беше маркетингов трик от негова страна да пита в Туитър дали да продава - той нямаше какво друго да направи освен да продава за да си покрие дълговете.

    А иначе инфлацията я видяхме миналата година, сега е високата инфлация, която ще бъде последвана от по-ниска инфлация. ЕЦБ нищо няма да прави за да овладява инфлацията, защото желае националните дългове да се поизтрият. Който е в кеш губи...чакат ни поне 20% инфлация за няколко години за да се изтрият дълговете натрупани покрай ковида (за раздаване на помощи). ЕЦБ няма да вдигне лихвата, защото Франция, Италия, Испания и Гърция ще си счупят зъбите. Италия и Гърция имат огромен дълг спрямо БВП. С инфлацията БВП расте номинално, пък дълговете хем не растат толкова, хем инфлацията ги яде...

    Коментиран от #24

  • 20 Barovec

    4 2 Отговор
    Имотите са на същите цени спрямо златото.
    Еврото се обезценява, понеже ЕЦБ печата трилиони без покритие.
  • 21 Софиянчето

    6 0 Отговор
    Идвайте в София,че има нужда от бачкатори и евтина работна ръка
  • 22 Боби

    6 3 Отговор
    Не купувайте жилища. Изчакайте. Балона е тръгнал да се пука. Ще видите какво ще стане лятото на 2022г
  • 23 Гост

    7 3 Отговор
    До кога да чакаме бе Боби,той живота си мина,децата се ожениха и имът деца
  • 24 Бум

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "DDD":

    Програмата PEPP приключва началото на на 2022. Банковата ваканция приключва края на 2021г. Лихвите по облигациите и депозитите са във възходящ тренд. Банките увеличават антицикличният буфер, ипотечни кредити вече не се дават преди акт 16, Увеличава се необходимото самоучастие при ипотечните кредити. Централните банки реагират, ще реагират и на инфлацията, защото не искат протести, не искат да смажат бизнеса и домакинствата.