Last news in Fakti

30 Ноември, 2021 18:25 5 891 4

Чужденци са купили 60 000 жилища

  • хърватия-
  • чужденци-
  • жилища-
  • инвестиции

Хърватия е като магнит за решилите да вложат парите си в имоти

Чужденци са купили 60 000 жилища - 1
Снимка: Shutterstock

За последните 10 години 60 000 жилища в Хърватия са били продадени на чужденци, сочат данните на специализираната компания Večernji List. Общо за периода в страната са били продадени 314 000 жилищни имоти. От тях 23 000 са ваканционни. За сравнение, през 2010 г. са били продадени почти 40 000 ваканционни имота. Спадът се дължи изключително на наложените в следствие на пандемията от коронавирус ограничения.

Чужденците играят все по-голяма роля на пазара на недвижими имоти в балканската страна. Докато през 2010 г. делът им на местния пазар на недвижими имоти е бил 14%, през 2020 г. всеки четвърти купувач на апартамент или селска къща е бил чужденец.

През 2020 г. чуждестранни граждани са придобили четири от десет имота в област Истрия, три от десет в област Primorje-Gorski-Kotar, всеки четвърти имот в област Задар е купен от нерезидент, всеки пети в Дубровник и Шибеник.

В района на Източна Славония се очаква увеличение на броя на чужденците след юли 2023 г., когато изтича десетгодишната забрана за продажба на земеделска земя на чужди граждани.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тити Намазов

    8 6 Отговор
    Идеална страна за живеене!

    Коментиран от #3

  • 2 Сергей

    1 1 Отговор
    Всё неплохо. А цены за метр, стоимость жизни в Хорватии кто будет учитывать?
  • 3 Если у вас есть лишних тысяч 200,жить м.

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Тити Намазов":

    Всё неплохо. А цены за метр, стоимость жизни в Хорватии кто будет учитывать? О
  • 4 става

    2 0 Отговор
    В Хърватия бих си купил и аз. Там няма как да си далече от Адриатика и държавата е цивилизована с БВП на глава от населението 2 пъти над нашето. Цените не са много по-различни от София. Ако имах шанс за инвестиция направо бих започнал туристически бизнес там. Красота.
    Например древниоят български град Дубровник. Представете си, че цяла България е била нещо подобно, но са я опоскали до кокал....