Last news in Fakti

8 Април, 2013 17:24 3 284 9

Двоен ръст при наемането на лукс имоти

  • лукс-
  • жилища-
  • unique estates
Двоен ръст при наемането на лукс имоти - 1
Снимка: М. Богданова ©

През първите три месеца на тази година се отчитат двойно повече сделки за наем на луксозни имоти в сравнение със същия период на 2012-а. „Най-предпочитани за наемане са били луксозно обзаведените къщи в Бояна с 4 до 5 спални, както и големите апартаменти в Лозенец и в района на Докторската градина”, уточняват брокери от агенция Unique Estates. От там отчитат и ръст от 4% при покупката на подобен тип недвижимости.

Две са основните причини в този сегмент да се наблюдава по-бързо възстановяване в сравнение с другите. На първо място, факт е, че цените при луксозните апартаменти и къщи не отчетоха толкова драстичен спад, както това се случи при имотите от средния клас. Другата, не по-маловажна причина, е, че купувачите не разчитат на банково финансиране и предпочитат да ползват собствен такъв.

Акцентът на клиентите, желаещи да купят луксозен апартамент в столицата, е върху кварталите Иван Вазов и районът около Докторски паметник. Към момента в квартала, разположен в близост до Южния парк, се оферират малко над 60 четиристайни, многостайни апартаменти и мезонети, сочи справка в сайта imot.bg. Най-скъпото жилище се оферира за сумата от 1 100 000 EUR. Апартаментът, чиято разгъната застроена площ, е 390 кв.м се намира в сграда, разположена срещу централния вход на Южния парк. Има и значително по-евтини предложения, като например 4-стаен апартамент от 110 кв.м на цена от 143 990 EUR.

В района на Докторски паметник изборът на разглежданите имоти е малко по-голям – оферират се около 90 имота. Цените започват от 169 000 EUR за 4-стаен апартамент с площ 110 кв.м и достигат до 1 099 000 EUR за многостайно жилище с големина от 252 кв.м.

Българи или чужденци, които заемат висши управленски позиции в международни корпорации или притежават собствен бизнес, са сред основната група купувачи, припомнят от Unique Estates. „Те разполагат с относително стабилен висок доход въпреки забавянето на икономическата активност, което се наблюдава през първото тримесечие на 2013 г. Експатриатите (мениджъри, които управляват компании извън собствената си страна), които работят у нас, получават високи заплати и имат възможност както да закупят собствено жилище, така и да наемат луксозен имот, който им позволява да поддържат високо качество на живот”, обясняват от компанията.

„Срокът, който е необходим за намиране на купувач на луксозен имот, продължи да се скъсява през първото тримесечие на 2013-а. Оживлението, властващо на пазара през последните месеци, означава, че собствениците могат по-бързо да продадат своя имот, в случай че имат нужда от пари в брой, а купувачите могат по-лесно да се сдобият с висококачествен имот с престижна локация на изгодна цена” е мнението на експерти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тудор

    1 0 Отговор
    Дали 5 скъпи имота на 5 балъка и вече със статистика ми излизат.

    Коментиран от #5

  • 3 Сульо

    0 0 Отговор
    Явно народът се е замогнал и пазарува здраво.
  • 4 Соломон

    0 0 Отговор
    Това е което е хубаво и качествено никога не губи от цената си.
  • 5 куку

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тудор":

    5 балъка с пари. И хиляди "тарикати" без пари? Не виждам никаква логика?
  • 6 Bossman

    0 0 Отговор
    Хората,които могат да си позволят да наемат лукс жилище са хора със стил.Те могат да си позволят всичко,защото доходите им са над средните за страната.А тези дето получават доходи от около 300-400 лв могат само да се блещят и да цъкат с уста и да си карат ладичката.

    Коментиран от #7

  • 7 Сульо

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Bossman":

    Като ти чета умотворенията ми се струва че принадлежиш към вторите

    Коментиран от #8

  • 8 Bossman

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Сульо":

    Като те гледам ти едва ли и ладичка караш.По скоро препускаш с кънки.
  • 9 Владимир Йосифов

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Анимационер":

    +1