Last news in Fakti

12 Ноември, 2002 00:00 721 0

Паричните санкции за непочистване на снега могат да достигнат до 100 лв.

  • снега-
  • инспектората-
  • столицата-
  • улици-
  • зимното-
  • поддържане-
  • година-
  • миналата-
  • чистотата-
  • велчев-
  • глоби-
  • нарушения-
  • полк илия велчев
Налаганите на място глоби за замърсяване, непочистване на снега, амбулантна търговия и други нарушения на наредби на общината да скочат драстично, поиска в понеделник директорът на столичния инспекторат по чистотата полк. Илия Велчев. Сега санкцията е от един до пет лева, а според наблюденията на инспекторите, за да има ефект, горната граница трябва да е поне 100 лева. По-високите глоби с фиш ще се налагат на търговци и юридически лица, а при хвърляне на хартийка например санкцията ще остане до 5 лв., поясни Велчев. Сега проверяващите били взимани на подбив от собствениците на магазини и заведения, които предлагали да платят “абонамент” за целия месец вместо да ги глобяват всеки път. При сега действащите санкции с фиш няма как да принудим гражданите и юридическите лица да почистват снега около сградите, да свалят висулките от тях или да спрат да продават от маси на тротоара, оплакват се от инспектората. Въпреки наложените през миналата година в столицата 65 000 глоби с фиш, реална промяна в ситуацията няма аргументират искането си от инспектората.
Размерът на глобите и санкциите, налагани в цялата страна, се регламентира от Закона за административните нарушения и наказания и те могат да бъдат променени само от парламента. Законът предвижда при констатирани нарушения да се издават предписания за тяхното отстраняване, а ако това не стане контролните органи да съставят акт. Той се определя от районните кметове, като паричната санкция е между 20 и 500 лв. В повечето случаи обаче актовете са за суми между 20 и 50 лв.
През тази зима от снега ще се разчистват 185 улици повече в сравнение с миналата година, съобщиха вчера от столичния инспекторат по чистота при представянето на оперативния план за есенно-зимното поддържане на София. Отсечките, който попадат в категорията на улиците с обществена значимост, са определени след консултации с районните кметове. Най-голямо увеличение на почистваните пътни артерии има за районите “Подуяне” и “Овча купел”. Другата новост от тази година е, че концесионерите са задължени за определени райони на столицата почистването и извозването на снега да става паралелно. Миналата зима нямаше такова изискване и дори в центъра снежните камари останаха доста след спирането на валежите. При положение че в общинския бюджет за 2003 г. перото за поддържане на чистотата бъде фиксирано на 72 млн. лв., колкото трябва да бъде съгласно концесионните договори, снегорините ще минават и по вътрешно кварталните улици, съобщи директорът на инспектората полк. Илия Велчев. В началото на 2002 г. Средствата за почистването на града бяха фиксирани на 62 млн. лв., но след актуализации на бюджета бяха намалени до 52 млн. лв. За зимното поддържане на града бяха дадени 10 млн. лв. В зависимост от това колко средства ще бъдат осигурени за чистотата, ще се намалява и броят на чистените улици. Независимо от средствата в бюджета обаче снегорините ще минават по улиците и булевардите с масов градски транспорт и тези с обществена значимост, които са общо 1674.
Дванадесет дружества имат ангажимент към зимното почистване на столицата. Те разполагат с 378 снегорина, 240 камиона за разпръскване на пясъчно солни смески и 203 специални машини. В складовете на дружествата има достатъчно пясък, сол, луга и специални смески за цялата зима, отчетоха от инспектората. Най-голям дял от работата се пада на дружествата концесионери “Чистота”, “ДИТЦ” и “Волф”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА